Communicatie

De zin en onzin van kantoortaal

0

Is kantoortaal voor jou net zo ongewenst als vergaderingen op maandagochtend? Speel jij stiekem bullsh*tbingo tijdens langdradige online meetings? Of zie je kantoortaal als de onuitgesproken lijm die de bedrijfscultuur bij elkaar houdt? Unpopular opinion: ik ben best een grote voorstander van kantoortaal (sorry Japke-d. Bouma). In dit artikel deel ik het nut én de nonsens van kantoortaal.

Wat is kantoortaal?

Kantoortaal is de taal die we gebruiken op de werkvloer, doorspekt met termen als:

 • proactief,
 • synergie, en
 • out-of-the-box-denken.

Met andere woorden: een versmelting van jargon en afkortingen die specifiek zijn per afdeling en per bedrijf. De dynamiek van kantoortaal gaat verder dan het simpelweg gebruiken van specifieke terminologie. Het omvat een geheel eigen manier van communiceren. Een codetaal die alleen binnen bepaalde kantoormuren volledig tot zijn recht komt.

De nuttige kant van kantoortaal

Deze taal zou niet bestaan als het geen functie of voordelen had. Hierbij een drietal opgesomd:

 • Efficiëntie in communicatie
  Het kan dienen om snel begrip tussen collega’s te krijgen die bekend zijn met het jargon. Het biedt een compacte manier om complexe ideeën over te brengen en kan helpen bij het efficiënt coördineren van taken.
 • Teambinding
  Het gebruik van specifieke terminologie schept een gevoel van verbondenheid. Het creëert een ‘wij’-gevoel, waarin medewerkers zich lid voelen van een team met een eigen taal.
 • Professionaliteit
  Kantoortaal (op de juiste manier toegepast) draagt bij aan een professionele uitstraling. Het kan een bedrijfscultuur definiëren en een gevoel van deskundigheid bevorderen.

De nonsens van kantoortaal

Voor de nonsens lees ik graag de LinkedIn-posts van Japke-d. Bouma, bekend om haar humoristische aanpak van kantoortaal. Ze benadrukt vaak de onnodige complexiteit en de vaak lachwekkende trends in zakelijke communicatie. Haar kritiek nodigt ons uit om na te denken over de waarde van duidelijke, eenvoudige taal op de werkvloer.

 • Buitensluiten
  Het risico van dit taalgebruik ligt in het uitsluiten van degenen die niet bekend zijn met de terminologie. Dit kan leiden tot gevoelens van isolement en het creëren van een ‘ons versus hen’-dynamiek.
 • Gebrek aan authenticiteit
  Te veel vertrouwen op kantoortaal kan de echtheid van communicatie ondermijnen. Gebruik van onbekend jargon, onnodige afkortingen of formele uitdrukkingen verdoezelt het gevoel van verbinding.
 • Clichématig en nikszeggend
  Kantoortaal staat bekend om holle, clichématige uitdrukkingen. Herhaaldelijk gebruik van buzz words doet afbreuk aan de impact van de boodschap. Iedereen kent wel die opgeblazen manager die te veel jeuktermen strooit zonder dat iemand (en waarschijnlijk diegene ook) weet waar die het over heeft. Waarschijnlijk denkt die manager indruk te maken met kennis, maar eerlijk gezegd ondermijnt dan de autoriteit. Dus bij twijfel: doe het niet, of houdt je mond gewoon dicht .

De balans vinden

Hoe vinden we de juiste balans tussen het nut van dit taalgebruik en het vermijden van de valkuilen ervan? Misschien ligt het antwoord in bewuste communicatie. Het erkennen van de voordelen van kantoortaal in termen van efficiëntie en gemeenschappelijk begrip, terwijl het ook belangrijk is om te streven naar helderheid en het vermijden van holle termen.

Kantoortaal kan elegant en doelgericht zijn, maar ook onhandig en misplaatst. Het begrijpen van de nuances, het balanceren tussen efficiëntie en echtheid is essentieel voor een succesvol gebruik ervan. Dus, laten we dit taalgebruik ontcijferen, de clichés ontmantelen en streven naar een communicatiestijl die verbindt en authentiek is.

Header-afbeelding: pcruciatti / Shutterstock.com