Content

4 tips voor een inspirerende & krachtige kerst- of nieuwjaarsspeech

0

Veel organisaties maken zich op voor een festiviteit aan het einde van dit of juist begin van volgend jaar. Een gezellige kerstborrel of nieuwjaarsreceptie, waarin vaak ook wordt gespeecht. Of je het nu semi-verplicht moet doen vanwege je functie of omdat je het gewoon leuk vindt: zo’n speech last-minute nog even in de lift voorbereiden is niet het beste idee. Daarom in dit artikel: 4 tips voor een knallende speech.

Het voorbereiden van een feest-speech geeft professionals vaker stress dan een keynote geven op een regulier event. De tijd is korter, vaak zit er meer emotie bij de boodschap en je wil er echt voor zorgen dat geen verkeerde dingen zegt. De afgelopen tijd heb ik in voorbereiding van een aantal van dit soort speeches die ik met klanten mag schrijven, op YouTube talloze andere speeches geanalyseerd. Op basis daarvan deel ik 4 tips:

1. Schets een krachtig kader

Het voorbereiden van een speech, zonder na te denken over je publiek, is net alsof je een liefdesbrief aanheft met ‘beste lezer’. Het maakt onwijs veel uit wie je straks tegenover je hebt. Zijn dit alleen collega’s of ook klanten, executives of een afspiegeling van de hele organisatie? Wat kun je daardoor weglaten en wat moet je juist extra uitleggen? Maar ook om even van tevoren te testen hoe jouw boodschap kan vallen.

Wil je het een luchtig feelgood-verhaal maken, of juist op een serieuze manier terug- en vooruitblikken? Is de setting formeel en zittend, of juist informeel staand? Belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je de speech gaat uitwerken.

2. Simple & short

Je wil niet de persoon zijn die de bitterballen koud praat of de drankjes warm. Tenzij je in een zeer zakelijke setting bent gevraagd om een uitgebreid betoog te houden, houdt je je verhaal kort en krachtig.

Je wil niet de persoon zijn die de bitterballen koud praat of de drankjes warm.

Ik zie dit soort speeches nog te vaak totaal ontsporen, vaak omdat ze niet zijn voorbereid. Met steeds meer geroezemoes en droevige, in plaats van geïnspireerde, gezichten als gevolg. Houd het bij één boodschap die je wil delen en als je niet gelijk goede ideeën hebt, dan is mr. GPT uiteraard jouw beste vriend! Als je de chat toch opstart, bereid je dan ook gelijk voor door mogelijke vragen vanuit het publiek alvast voor te bereiden.

  • Ik moet een korte speech geven voor een kersttoespraak. Het is voor collega’s van een marketingbedrijf. Geef 2 ideeën voor een leuke anekdote, 5 marketingtrends van het afgelopen jaar, 5 marketingtrends voor 2024 en een goede afsluiter.
  • Wat zijn op basis hiervan 10 vragen die ik kan verwachten van collega’s? geef gelijk per vraag ook een mogelijk antwoord.

3. Feeling instead of facts

Leuk al die cijfers, maar tenzij het niet direct gaat om loonsverhogingen of prijsverlagingen, zou ik ze bij een feestelijke speech weglaten. Zorg dat je de mensen een warm gevoel geeft, in plaats van bombardeert met cijfers en feiten.

Focus op zaken die meer emotionele lading hebben. Niet alleen maar op praktische weetjes. Zaken waar je trots op bent, licht bijzondere acties van mensen uit het publiek uit en kijk naar onverwachte kruisbestuivingen. Maar deel ook vooral de positieve vooruitblik en visie op het komende jaar. Er is niks mis met een kritische kanttekening, dat zorgt voor een goed contrast in het verhaal, wat ook mede zorgde voor het succes van de toespraken van Martin Luther King. Wat nu, wat als.

Laat de clichés waar iedereen doorheen prikt en alle management-jargon lekker op het bureau liggen. Zorg voor een verhaal dat je thuis ook aan eettafel zou kunnen vertellen. Tenzij je een ontslagronde aankondigt, houd het positief! Zorg ervoor dat mensen niet na jouw speech het liefst naar huis gaan, maar met een gelukzalig gevoel met je willen toasten.

4. Bereid de praktische zaken goed voor

Kijk even goed naar de praktische details. Wanneer is het handig om de speech te geven? Kies dit moment en kijk of het ook handig is met de catering. Liever starten als de bubbels net zijn ingeschonken, dan aan het einde van een avond als iedereen al wat glazen op heeft.

Over die glazen gesproken: wacht zelf even met het nuttigen van alcoholische consumpties voordat je hebt gesproken. Alcohol zorgt voor verschillende effecten in het lichaam die jouw spreek-kwaliteiten niet ten goede komen. Daarnaast zijn mensen eerder geneigd om dingen te zeggen met een glaasje op, die ze beter niet kunnen zeggen. Ik heb bij een klant gezien hoe een medewerker werd ontslagen nadat deze een stand-up eindejaarstoespraak gaf, waarin hij allerlei mensen kwetste.

Een kleine voorbereiding kan al zorgen voor een veel betere speech. Veel succes met de voorbereiding en maak er een knallend einde van 2023 van!