Online marketing

De 5 beste Nederlandse kerstcampagnes van 2023

0

Het is weer die tijd van het jaar waarin de geur van gourmetstellen in de lucht hangt, de kerstverlichting onze straten verlicht en marketingteams overuren draaien om de meest memorabele kerstcampagnes te creëren. De kerstbomen zijn opgetuigd en de cadeaulijstjes worden afgevinkt. Het is tijd om een blik te werpen op de meest opvallende Nederlandse kerstcampagnes van 2023.

Zet je schrap voor een flinke dosis kerstvreugde, want dit zijn ze! De vijf campagnes die onze harten dit jaar hebben veroverd.

Nummer 5: Wakker Dier – Het tegengeluid van Wakker Dier

Wakker Dier valt op dit jaar. De organisatie die zich inzet tegen dierenleed vestigt de aandacht op de minder vrolijke kant van de kersttradities. De commercial vertelt het verhaal van koe Anna en haar kalfje, en laat de realiteit van dieren in de veehouderij zien. Met een cover van het liedje ‘Kon ik maar even bij je zijn’, raakt Wakker Dier de gevoelige snaar bij het publiek. De organisatie roept op tot bewustwording en compassie voor dieren.

Het is een dappere stap van Wakker Dier om tijdens de feestdagen een boodschap te delen over onze omgang met dieren in de vee-industrie. Het verhaal van Anna en haar kalfje laat ons de realiteit zien die vaak verborgen blijft achter de feestelijke façade van de kerstperiode. Een herinnering dat kerst niet alleen een tijd van vreugde is. Het is ook een tijd waarin we onze aandacht kunnen uitbreiden naar alle levende wezens.

Accepteer cookies

Nummer 4: Albert Heijn – Wie zit er aan jouw kersttafel?

Albert Heijn brengt dit jaar een boodschap die recht uit het hart komt. Kerst gaat niet om wat je op tafel zet, maar om wie je aan tafel hebt. De campagne, ontwikkeld door TBWA\Neboko, richt zich op het belang van samenzijn en het delen van momenten met geliefden. In de commercial maakt een groep jongeren een kerstdiner voor iemand die het verdient: Ome Ko.

Met ‘Where the heart is’ van Haevn als muzikale ondersteuning, laat Albert Heijn ons zien dat de echte magie van kerst ligt in de connecties die we met elkaar maken. Een goed uitgewerkte campagne die past bij deze feestelijke periode.

Accepteer cookies

Nummer 3: VakantieDiscounter – Een tropische kerst met een knipoog

VakantieDiscounter zet de traditionele kerstcommercials op zijn kop dit jaar met een gedurfde en grappige insteek. Door de sociale druk van de feestdagen te belichten, spreken ze een herkenbaar gevoel aan bij een groot deel van het Nederlandse publiek. De commercial laat ons de hoofdpersoon, opa, zien die geniet van een tropische vakantie in plaats van een traditionele garnalencocktail met zijn familie.

Deze frisse benadering, ontwikkeld door Indie Amsterdam, laat zien dat VakantieDiscounter niet bang is om buiten de gebaande paden te gaan. Ze gebruiken humor om zich te onderscheiden in de zee van sentimentele kerstcampagnes.

Accepteer cookies

Nummer 2: PLUS – De broederliefde van PLUS

PLUS staat bekend om haar ontroerende kerstcampagnes en dit jaar is het weer een schot in de roos. De campagne, gecreëerd door Energize, vertelt het verhaal van de tweeling Thomas en William. Ondanks hun nabijheid, leven de broers langs elkaar heen. De kerstdagen bieden de uitgelezen kans om de strijdbijl te begraven.

De commercial, ondersteund door de nostalgische muziek van Danny Vera, brengt ons een verhaal van hereniging en gedeeld geluk. De samenwerking met stichting Thuisgekookt, die helpt om mensen met elkaar te verbinden door samen te eten, versterkt het gemeenschapsgevoel dat PLUS wil overbrengen. Zo herinnert PLUS ons eraan dat ‘goed eten samen eten’ is. En dat de feestdagen een ideale gelegenheid zijn om verbroken relaties te herstellen.

Accepteer cookies

Nummer 1: Kruidvat – Een symfonie van goedheid

We hebben alweer de top bereikt, en dit jaar is de nummer 1 positie voor… Kruidvat! De drogisterij steelt de show met een muzikale kerstcommercial die niet alleen onze oren streelt, maar ook onze harten. “Iedereen verdient een mooie kerst” is de boodschap van deze commercial. Ze slaan de handen ineen met het Armoedefonds om geld in te zamelen voor gezinnen in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Door de Health & Beauty-kaart te introduceren, kunnen 15.000 gezinnen essentiële verzorgingsproducten kopen.

De commercial verenigt het land in een muzikale beweging tegen armoede met de hit ‘Sing along for Christmas’, gezongen door Miss Montreal en Metejoor. Deze campagne is een perfect voorbeeld van hoe je een boodschap van hoop kunt combineren met een slimme marketingstrategie. Zo werkt Kruidvat samen met influencers op TikTok en een goed doel. Ook is er de mogelijkheid om het nummer te streamen. Petje af voor deze harmonieuze campagne die ons allemaal aan het zingen krijgt voor een goed doel.

Accepteer cookies

Bonus: Artsen Zonder Grenzen – Geef een kerstpakket dat levens redt

Als bonus geven we graag nog een eervolle vermelding aan de kerstcampagne van Artsen Zonder Grenzen. Met de oproep “Geef een kerstpakket dat levens redt” spoort de hulporganisatie Nederlanders aan om een kerstpakket te vullen voor mensen in medische nood over de hele wereld.

Deze campagne is bijzonder omdat het mensen in staat stelt om tijdens de kerstperiode op een concrete en zinvolle manier bij te dragen. Het symbolische kerstpakket kan bestaan uit essentiële items. Denk aan schoon drinkwater en vaccinaties, waarmee iedereen een tastbaar verschil kan maken in het leven van anderen.

Accepteer cookies

De magie van kerst

De kerstcampagnes van 2023 laten zien dat er veel verschillende manieren zijn om de kerstgeest te vangen en te verspreiden. Of het nu gaat om het koesteren van momenten met dierbaren en het zorgen voor dieren en medemensen in nood. Of het aanbieden van een humoristische ontsnapping… Elk van deze campagnes draagt op een eigen manier bij aan de magie van kerst.