Loopbaan

33 ‘wetten’ voor een succesvolle CEO

0

Wat gebeurt er als je allerlei managementboeken, podcasts en andere publicaties in een mixer gooit en er een mooi beslag van probeert te kneden? Zou dat resulteren in een smakelijk stuk gebak of in een halve gare?

Dat was de vraag die ‘The Diary of a CEO’ bij mij opriep (affiliate). Dit boek schrijft met 33 ‘wetten’ voor hoe je succesvol kunt worden in het (bedrijfs)leven. Tamelijk ambitieus. Sowieso om die 33 wetten in je hoofd te hebben bij jouw dagelijkse activiteiten.

Je groeit pas als je dingen doet die je nog niet onder de knie hebt.

Maar het werk is geschreven, of liever: samengesteld, door de populaire Dragon’s Den investeerder Steven Bartlett. Een multimiljonair van, hoe toevallig, bijna 33, die de klappen van de zweep kent. Hij deelt graag zijn succesformule met ieder die het wil horen of lezen. De podcast die hij hierover maakt, behoort wereldwijd tot de best beluisterde podcasts. De conclusies daaruit zijn nu dus in boekvorm verschenen.

Vier zuilen voor succes

Om de lezer te helpen, heeft Steven zijn wetten verdeeld in 4 ‘zuilen’:

A. Jezelf

Deze zuil gaat over jou. Over zelfbewustzijn, zelfbeheersing, zelfzorg, eigenwaarde en jouw ‘ik-verhaal’. Het ‘zelf’ is het enige waar je direct controle over hebt. Als je jezelf onder controle weet te houden – hetgeen niet altijd eenvoudig is – kun je de hele wereld aan.

B. Het verhaal

Deze zuil gaat over verhalen vertellen en hoe je de wetten van verhalen vertellen kunt gebruiken. Om mensen die aanvankelijk nog wantrouwig waren, mee te nemen. Zodoende kun je ze overhalen om je te geloven en te vertrouwen. Daardoor gaan ze je beter verstaan en begrijpen.

C. Je filosofie

Deze zuil gaat over de persoonlijke en professionele filosofieën van ‘de groten der aarde’. Het verklaart hoe deze filosofieën gedrag aanmoedigen dat succeskansen vergroot. Je filosofie bestaat uit jouw overtuigingen, waarden en principes die jouw gedrag sturen. Het fundament onder alles wat je doet.

D. Het team

Deze zuil gaat over hoe je een goed team om je heen kunt verzamelen en hoe je het meeste uit dat team kunt halen. Daarvoor is mensen bij elkaar brengen niet genoeg. Ze moeten in de cultuur passen om het geheel groter te maken dan de som der delen.

Als je het leven inricht om risico’s te vermijden, loop je het leven zelf mis.

33 wetten voor een succesvolle CEO

Binnen deze zuilen dicteert Bartlett telkens ongeveer 8 wetten die tot succes moeten leiden. Het voert natuurlijk te ver om al die regels hier samen te vatten. Daarom beperk ik mij hier tot een tiental, telkens met een korte toelichting.

  1. Om succes te hebben moet je 5 emmers vullen, die gaan achtereenvolgens over: wat je weet, wat je kunt, wie je kent, wat je hebt en hoe ze over je denken. Door de emmers in deze volgorde te vullen, bouw je aan een fundament voor succes.
  2. Om het te begrijpen, moet je het uit kunnen leggen. Bestudeer een onderwerp: zet jouw idee erover op papier, deel het met anderen, moedig feedback aan en evalueer de feedback om te bepalen of jouw boodschap is begrepen.
  3. Geef geen weerwoord. Overtuigen doe je door op zoek te gaan naar gezamenlijke standpunten of motieven. Daardoor staan anderen meer open voor jouw standpunt.
  4. Omarm het bizarre. Als je iets of iemand niet begrijpt, omarm datgene of diegene dan iets meer. Ga juist op zoek naar ideeën die je van je stuk brengen.
  5. Geef prioriteit aan de basis. Zorg goed voor je lichaam. Het is het enige middel waarmee je de wereld kunt verkennen.
  6. Het absurde is veelzeggender dan het praktische. Je raakt bekend om de absurdste dingen die je doet. Die absurde dingen zijn zo veelzeggend dat je niets meer over jezelf hoeft te vertellen.
  7. Bemoei je met bijzaken. Voer consistent verbeteringen door. Bemoei je met bijzaken om kleine succesjes te boeken.
  8. Falen is niet fout. Zorg dat je leert van je falen, deel dat leer-effect met je team en ga verder met meer experimenteren.
  9. Wordt een ‘plan-A-denker’. Werk met focus en inzet aan plan A en geloof in het succes. Dat vergroot de kansen. Plan B bedenken leidt vooral af …
  10. De context bepaalt de waarde, niet jouw capaciteiten. De toegevoegde waarde van jouw product of dienst wordt vooral bepaald door de omgeving en omgevingsfactoren. Kies dus het juiste segment of branche voor meer succes.

Zij die geen tijd nemen voor lichamelijke oefening, zullen vroeg of laat tijd moeten maken om ziek te zijn.

Succes herkennen

Misschien herken je in deze opsomming een aantal bekende statements. Ook als je de podcasts van Bartlett nooit hebt geluisterd. Dat klopt! Achterin het boek staat een 22 pagina’s lang noten- en referentieapparaat. Daarin kun je dus lezen waar Steve de mosterd haalt. Een opvallende is Steven Covey, die met zijn ‘7 habbits of highly effective people’ (affiliate) regelmatig wordt aangehaald. Dat boek is naar mijn mening meeslepender en overzichtelijker.

Eigen inzichten en eigen roem

Een andere storende factor in het boek is de doorlopende eigen roem waaraan de toch zeer gerespecteerde en sympathieke Steven Bartlett zich schuldig maakt. Het is logisch dat je aan het begin het verhaal een ‘earn the right‘-statement maakt. Iets over jouw staat van dienst waaruit blijkt dat je letterlijk recht van spreken hebt.

Het wordt echter een irritatiefactortje als dat de rode draad van het boek wordt. Waarbij het misschien logisch zou zijn om, als het een autobiografie betrof, op allerlei pagina’s 10 of meer keer het woord ‘ik’, ‘mij’ of ‘mijn’ te gebruiken. Als je er een boeiend boek van wil maken, is dat misschien niet de beste vorm.

Selectief zijn in hoe je je tijd wil besteden en met wie, is het duidelijkste teken van zelfrespect.

Kaft van het boek The Diary of a CEO van Steven Barlett op Managementboek.nl.Misschien wordt dat kritiekpunt ook wel een beetje veroorzaakt door de vertaling. Het zou ‘hertaald’ moeten zijn, zoals wijlen Jan Rot dat noemde: aangepast aan de lokale cultuur en gewoonten, in plaats van letterlijk vertaald.

Maar goed, wie een Anglo-Amerikaanse stijl nastreeft kan The Diary of a CEO natuurlijk gewoon aanschaffen. Je leest hoe dan ook een aantal tips in waardoor je een succesvolle CEO kunt worden.