Data analytics

De 12 belangrijkste metrics in Google Analytics 4 [infographic]

0

Het nieuwe verzamelplatform GA4 biedt een schat aan gegevens, waardoor het mogelijk is om de customer journey van een gebruiker over verschillende platforms en apparaten te volgen. Door de hoeveelheid aan gegevens, kan het voor beginners soms overweldigend lijken. Want waar moet je beginnen? En welke metrics zijn relevant voor jou?

Google Analytics 4 is gelanceerd in oktober 2020, maar het kan zijn dat je vooral ‘1 juli 2023’ in je hoofd hebt zitten. Dit was hét moment dat Universal Analytics stopte met het verzamelen van gegevens en dat iedereen moest overstappen naar GA4.

In dit artikel deel ik de 12 belangrijkste metrics van Google Analytics 4, aanbevolen door Semrush. Om het helemaal begrijpelijk te maken, hebben ze de statistieken verzameld in een infographic. Hopelijk helpt dit je om een beter overzicht te krijgen in de enorme zee aan data en krijg je een beter beeld van je websiteprestaties.

Verschil metrics en dimensies

Zowel metrics als dimensies zijn meetbare kenmerken van je website. Er is wel een groot verschil in dat wat ze meten.

 • Metrics, of statistieken, zijn kwantitatieve metingen. De metrics verzamelen een grote hoeveelheid numerieke data en ze vertegenwoordigen de hoeveelheid van je gegevens.
 • Dimensies daarentegen zijn niet-numerieke metingen. Ze beschrijven het wie, wat, waar, wanneer en waarom achter de metrics.

Dus stel, je hebt de metric ‘Gebruikers/ Users’, dan lees je precies hoeveel mensen je website hebben bezocht. De dimensie ‘Land/ Country’ vertelt je waar de gebruikers zich bevinden over de wereld.

De lijst van 12 metrics

Op een rijtje de 12 metrics, zowel in het Engels als in het Nederlands. Afhankelijk van op welke taal je Google Analytics 4 hebt ingesteld, zul je deze metrics tegenkomen.

 1. Users – Gebruikers
 2. Sessions – Sessies
 3. New users – Nieuwe gebruikers
 4. Average engagement time – Gemiddelde engagementduur
 5. Bounce rate – Bouncepercentage
 6. Session conversion rate – Sessie conversiepercentage
 7. Entrances – Instappunt
 8. Exits – Uitstappunt
 9. Views per user – Weergave per gebruiker
 10. Engaged sessions – Sessies met engagement
 11. Engagement rate – Engagementpercentage
 12. Returning users – Terugkerende gebruikers

Wil je alle dimensies en statistieken bekijken? Je vindt hier de hele lijst.

Infographic 12 metrics google analytics 4 bron: semrush

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreken we elke keer een relevante infographic.