Loopbaan

Last van stress? Omarm het en doorbreek je patroon

0

Het CBS rapporteert over stress onder jongeren. Een onderzoek van Gezondheidsnet vertelt dat meer dan de helft van de Nederlanders kampt met klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, gespannen nek en schouders en slecht slapen. Volgens TNO is stress op het werk beroepsziekte nummer 1. En alsof het nog niet genoeg is slaan ook het RIVM en het Trimbos Instituut de alarmbel. We gaan eraan ten onder!

De cijfers zijn geen incident, volgens alle onderzoeken is er sprake van een trend, een lijn omhoog. En dit terwijl neerwaartse spiraal een betere beschrijving is. Stress houdt ons in zijn greep! Hoog tijd dus om het tij te keren. Arbodiensten en werkgevers staan dan ook in de rij om te werken aan de belasting en belastbaarheid van werkend Nederland.

Werknemers met stress moeten minder belast worden. Neem de druk weg door te zorgen voor ontspanning. Organiseer wandelpauzes, en biedt yoga op de werkplek aan. En werk aan de belastbaarheid door het verhogen van de weerbaarheid met een workshop mindfulness. Er zijn zelfs zorgverzekeraars die hier een vergoeding voor geven.

Is stress goed voor je?

Allemaal onzin volgens Timo Hans, spreker en auteur over het onderwerp stress. Stress is juist goed voor je, is zijn motto. Bekijk het met andere ogen, want zoals we nu over stress praten geeft alleen maar nog meer stress. Als we horen hoe ongezond het is, en dat je er eerder dood van gaat dan krijg je juist stress.

Zoals we nu over stress praten geeft alleen maar nog meer stress. – Timo Hans

Timo Hans pleit er voor om de rollen om te draaien. Kijk niet naar alle symptomen. Luister naar de klachten die je lichaam heeft die er voor zorgen dat je stress krijgt. Natuurlijk reageer je gestrest op dingen als je elke nacht slecht slaapt. Als je de dag door worstelt op de golven van je bloedsuikerspiegel dan is het logisch dat er niets uit je handen komt. Geef de stress niet de schuld, maar snap dat je van al die klachten stress krijgt.

In zijn boek Stress is een kunst (affiliate) gaat Timo Hans de strijd aan. Niet met de stress, maar met de in zijn ogen verkeerde perceptie. Na een kort pleidooi om je vooral te focussen op de klachten in plaats van de stress, geeft hij zijn lezers in zijn boek handvatten om goed voor jezelf te zorgen.

  • Een betere nachtrust
  • Beter ademhalen
  • Betere voeding

Dit zijn volgens hem dé sleutels.

Ademhalen, slapen en eten

Beter slapen door een betere ademhaling, meer beweging en genoeg vitamine D is stap 1. Adem halen via je buik in plaats van je borstkas is stap 2. En simpelweg je eetfrequentie aanpassen door minder eetmomenten à la intermittent fasting dat is stap 3. Hij gaat er razendsnel doorheen en de tips lezen snel weg.

Deel twee van zijn boek gaat in op een andere mindset. Een positieve mindset van groei gaat je helpen om stress niet langer als de vijand te zien. Omarm het en doorbreek je patroon. Maak gebruik van kennis van je hormonen om jezelf positief te beïnvloeden. Onderzoek wat het is wat je wil, geef aandacht aan alles waar je dankbaar voor mag zijn en stel je waarden en normen centraal in je keuzes.

Omarm de stress en doorbreek je stresspatroon. – Timo Hans

Wat wil je nu echt met jouw leven?

Cover van het boek 'Stress is een kunst' via Managementboek.nl.De methode die je in het boek wordt aangereikt is simpel maar effectief. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door bewijs: de ervaring van een gebruiker die aan de slag is gegaan met de aangereikte handvatten die in de praktijk worden gebracht door de door Timo Hans in zijn Physis Academy opgeleide professionals zoals bijvoorbeeld fysiotherapeuten. En als je ondanks de eenvoud toch in de verleiding komt om vast te houden aan je oude leefgewoontes, laat je dan leiden door je levenshonger. Wat wil je nu echt met jouw leven?

Als lezer bleef ik achter met de vraag of het nu echt zo simpel is. Eigenlijk wel. Goed zorgen voor jezelf is altijd goed. En de onderwerpen die Timo Hans hier voor aanhaalt zijn uiteraard belangrijk. Hij gaat er weliswaar snel doorheen en als onderbouwing geeft hij vaak slechts een verwijzing of een eigen ervaring.

Dit doet echter niets af aan de boodschap: leef gezond. Dat iemand ons dat nog moet vertellen… De handvatten die hij geeft zijn praktisch en toepasbaar. Dus als je de regie wil nemen over je eigen energie zodat je de onvermijdelijke stressoren in je leven aan kunt, dan geeft Stress is een kunst prima de richting aan. Ga niet het gevecht aan met stress maar met je eigen gewoontes. Het is ‘slechts’ een kwestie van doen zoals hij in de laatste hoofdstukken betoogt.