Innovatie

Google I/O-recap: de laatste AI-ontwikkelingen bij Google

0

Tijdens het jaarlijkse Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie van Google, zijn er verschillende ontwikkelingen gedeeld, zoals Google foto’s met AI-prompts, Google Veo en Project Astra. Ik neem je mee in de nieuwe features, zodat jij weer helemaal op de hoogte bent!

1. Google foto’s met AI-prompts

Google heeft aangekondigd dat je nu foto’s kunt opzoeken en verzamelen door prompts te gebruiken in de Google foto’s-app. Google foto’s is de standaard galerij-app die je kunt gebruiken op iOS, Android en op het web. Wat houdt deze nieuwe functie in?

Het werkt zo: je kunt specifiek worden in je prompts. Typ bijvoorbeeld in een prompt het kenteken in van je allereerste auto en Google foto’s zal dan op zoek gaan naar de foto met jouw auto erop. Dit is een manier om makkelijk herinneringen op te halen. Als voorbeeld werd gisteren de prompt ‘Hoe gaat het met de zwemlessen van mijn dochter?’ gebruikt. Gemini laat vervolgens in foto’s en video’s zien hoe het ervoor staat.

Ook updates van locaties en uploaddata kun je meenemen in de prompts. Zo kun je bijvoorbeeld vragen wat je een jaar geleden op deze dag deed of waar je een bepaalde foto gemaakt hebt.

2. Google Veo

Ook is Google Veo aangekondigd. Dit is een tool om video’s te genereren op basis van een tekst-, afbeelding- of video-prompt. Google Veo kan hoge kwaliteit video’s maken (1080p) van langer dan 60 seconden. Veo begrijpt visuele aspecten en natuurlijke bewegingen en kan deze moeiteloos in de video’s toepassen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je in je prompt duidelijk aangeeft wat voor output je verwacht. Mocht je nog een B-roll nodig hebben voor een video? Ook dit kan met Veo.

Een andere mogelijkheid van deze creatieve AI-tool, is dat deze ook jouw eigen video’s aan kan passen. Als je bijvoorbeeld bepaalde kleuren mist of je wil iemand wat anders aan laten trekken, dan kan dat ook.

Helaas wordt de tool op dit moment alleen beschikbaar voor mensen die op de wachtlijst staan.

Accepteer cookies

Accepteer cookies

3. Imagen 3

Imagen 3 is de nieuwe tekst-naar-afbeelding-generator van Google. Zoals Google het zelf omschrijft:

Our highest quality text-to-image generation model yet.

Het moet hoge kwaliteit afbeeldingen kunnen geven zonder teveel ‘kunstmatigheden’. Je kunt de tool specifiek vragen om ‘levensechte’ of ‘fotorealistische’ afbeeldingen. Daarnaast is het mogelijk om tekst te renderen, oftewel het genereren van een complete afbeelding of video op basis van ruwe data. Hier hebben andere afbeeldingsgeneratoren vaak meer moeite mee.

Accepteer cookies

4. Project Astra

Heb je er weleens over nagedacht hoe het zou zijn als AI in je gehoor en zicht werd toegepast? Met Astra is dat mogelijk. Project Astra is een bril die jou met AI kan helpen. De AI is ook zonder bril beschikbaar. Dan werkt het via de camera van je telefoon.

Astra heeft verschillende functies om je te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van items. Ben je je sleutels kwijt? Dan kun je Astra vragen waar je deze het laatst hebt gezien. Ook kan Astra je helpen met benamingen. Weet je even niet meer hoe een bepaald onderdeel van een muziekbox heet (zoals in het X-bericht hieronder), dan kan Astra je dit vertellen. De tool beantwoordt vragen die je hebt over je omgeving. De mogelijkheden voelen eindeloos.

Accepteer cookies

5. Side-panel Google Workspace

Google Workspace had al een aantal AI-functies die helpen bij het schrijven van e-mails en het houden van overzicht. Nu kondigt Google aan dat Gemini ook wordt geïntegreerd in Google Workspace om op persoonlijk en professioneel vlak meer gedaan te krijgen. Het zal het zogenaamde 1.5 Pro-model gebruiken om nog meer vragen te beantwoorden en ook meer inzichtelijke antwoorden te kunnen geven.

Chip de AI-chatbot

In Google Workspace kun je straks ook ‘Chip’ vinden. Chip is de AI-chatbot die helpt met vragen. Je kunt zelf aangeven in welke delen van jouw Workspace je Chip actief wil hebben en daar kun je Chip allerlei vragen over stellen. Denk aan updates en of je bepaalde taken wel of niet gedaan hebt.

Ook handig: je kunt Chip vragen om een meeting in te plannen met bepaalde collega’s en daarbij rekening te houden met hun beschikbaarheid.

Gmail

Er komen ook meer Gemini-mogelijkheden in de mobiele Gmail-app, zodat je onderweg bezig kunt blijven en meer gedaan krijgt. Een voorbeeld:

Je wil het dak laten repareren en hebt meerdere offertes aangevraagd. Je hebt nog geen tijd gehad om ze te bekijken, te vergelijken en laat staan erop te reageren. In Gmail kun je met een prompt vragen om dit voor je te doen en je daarbij ook een handig overzicht te geven. Vervolgens kun je acties uitvoeren, zoals een antwoord sturen.

Google liet tijdens de conferentie zien hoe Gemini een verbindende schakel wordt dankzij AI-gestuurde workflows tussen meerdere toepassingen. Bepaalde functies zullen voor betalende gebruikers volgende maand al beschikbaar zijn. De gebruikers met een gratis account zullen naar verwachting nog tot juli moeten wachten.

6. AI-search: AI Overviews

Er is nu al vaker informatie naar buiten gekomen over de updates en aanpassingen rondom search. Tijdens Google I/O heeft Google aangekondigd dat AI toch echt naar de zoekmachine komt. De kop luidt ook: ‘Let Google do the searching for you.

De standaard wordt dat er na het uitvoeren van een zoekopdracht in Google een ‘AI Overview’ bovenaan de zoekresultaten komt te staan. De previews laten het volgende zien: resultaten met links om jou zo goed mogelijk van een antwoord te kunnen voorzien. Uit een onderzoek van Google blijkt dat dankzij dit overzicht meer mensen search zullen gebruiken en er ook een hogere tevredenheid is over de uitkomst.

De focus blijft liggen op het sturen van verkeer naar publishers en makers. Er zijn veel zorgen over hoe de zoekresultaten straks worden gesorteerd en of je wel in het AI-overzicht komt te staan. Google geeft aan dat contentmakers rekening moeten houden met een verdere afname van bezoek, maar hiertegenover staat dat de sites in het AI Overview juist meer bezoek kunnen verwachten.

In de VS kun je deze week al gebruikmaken van de AI Overviews. Andere landen zullen nog iets meer geduld moeten hebben.

Enthousiast?

Welke van deze nieuwe toepassingen maakt jou het meest enthousiast? Of wil je er liever niets van weten? Laat het weten in de comments!