SEO

Zoekmachine-manipulatie: 4 voorbeelden van Black Hat SEO

0

Google weet alles, maar Google ziet niet altijd alles. Wat je niet ziet, kan je niet weten, toch? Sommige mensen zoeken de grenzen op van het zoekmachine-algoritme van Google om snel hoger in de zoekresultaten te komen. Dit wordt ‘Black Hat SEO’ genoemd.

In dit artikel leg ik je uit wat Black Hat SEO inhoudt, waarom het riskant kan zijn en geef ik vier voorbeelden. Zo weet je waar je op moet letten om te voorkomen dat jouw website wordt gestraft door Google.

Wat is het verschil tussen White Hat en Black Hat SEO?

Wanneer je net begint met SEO – oftewel zoekmachine-optimalisatie – weet je vaak niet wat de juiste manier is om hoger te komen in Google. Verschillende online experts en YouTubers leren je voornamelijk de onethische manieren van SEO, omdat dit een stuk sneller resultaat levert dan de traditionele wijze. Deze manier heet ‘Black Hat SEO’ en het is niet zonder gevaar.

Het grote verschil tussen White Hat en Black Hat SEO is dat White Hat SEO de richtlijnen van een zoekmachine volgt. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de gebruikerservaring. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Schrijven van hoge kwaliteit content (blogs, artikelen en pagina’s)
  • De website gebruiksvriendelijker maken voor mobiele bezoekers
  • Snelheid van de website verbeteren
  • Juiste beschrijvingen zetten bij je content (alt tekst, metadata, etc.)
  • Snel en effectief antwoord geven op de zoekvraag
  • Het verbeteren van de interne links van je website
  • Navigatie van je website verbeteren

White Hat SEO is de juiste manier om hoger te komen in Google. Je respecteert de richtlijnen en bouwt op ethische wijze aan je website. Hierboven staan een aantal voorbeelden opgesomd hoe je op de juiste manier hoger komt in Google.

Black Hat SEO focust op het misleiden en manipuleren van het zoekalgoritme van Google, zodat Google denkt dat een website meer waarde biedt dan dat het daadwerkelijk doet. Deze benaming komt uit de oude western films, waarbij de slechteriken vaak zwarte hoeden droegen en de helden witte hoeden.

Nu is Black Hat SEO niet per definitie slecht; we hebben juist mensen nodig die de grijze gebieden opzoeken van SEO, zodat we potentieel het zoekmachine-algoritme beter leren te begrijpen. Als iets écht niet door de beugel kan, wordt het meegenomen in een Google Algoritme update.

En nu: vier concrete voorbeelden van Black Hat SEO-technieken die je moet vermijden.

Voorbeeld 1: parasite SEO

Meesurfen op het succes van andere websites om daar uiteindelijk zelf van te profiteren heet parasite SEO. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met gastcontent of betalen om je artikel op een grote nieuwswebsite te krijgen, zoals nu.nl of de Amerikaanse Forbes. Dit heet ook wel ‘advertorial’.

Binnen Nederland kan dit meestal door contact op te nemen met de advertentieafdeling, maar vaak is het ook mogelijk via een tussenpartij, zoals DPG Media. Internationaal is MagicPR.com een bekende advertorial distributeur. Het resultaat is autoriteit, relevantie en vertrouwen op te bouwen voor je website in een relatief korte tijd.

Vaak ligt dit ver buiten de niche van de website. Bijvoorbeeld gokwebsites die worden gepromoot op een blog over gezondheid. Dat maakt het wat minder relevant en krachtig.

Opkopen van domeinnamen

Een andere veelvoorkomende methode is het opkopen van verlopen domeinnamen die al een soort naamsbekendheid hebben opgebouwd. Deze domeinnamen kosten al snel duizenden euro’s – dat maakt ze wel prijzig. Door middel van doorverwijzingen (301 redirects) verwijs je deze oude pagina’s door naar de pagina’s van jouw website. Google denkt dan dat je een rebranding hebt gedaan met een nieuwe naam – iets wat gewoon normaal is in de zakenwereld. Tesla inc. heette voorheen Tesla Motors en hebben alles van het oude domein (TeslaMotors.com) door laten verwijzen naar het nieuwe domein (Tesla.com).

Case study: RHTP.org

Een interessante case study is die van RHTP.org; begonnen als een website van de overheid over seksuele gezondheid. Na een tijdje hebben ze deze stopgezet. Wel hebben ze veel backlinks opgebouwd in de medische wereld en daarin een autoriteit gekregen. Later is dit domein opgekocht door een partij die steroïden ging promoten. De content sloot aan bij de niche, namelijk ‘medisch’. Google denkt dat het een rebranding is en het domein is gelijk goed vindbaar in Google.

Voorbeeld parasite SEO met RHTP

Voorbeeld 2: Cloaking

Cloaking – Engels voor bemantelen – is een techniek waarin je andere content laat zien aan webcrawlers dan dat je laat zien aan je gebruikers. Met cloaking optimaliseer je beide varianten om hoger te komen in Google. Het is weliswaar dezelfde pagina, maar zowel de gebruiker als de webcrawler zien een andere variant.

De webcrawler vindt een pagina die geoptimaliseerd is voor een bepaald zoekwoord. De gebruiker vindt een pagina die goed leesbaar is. Wij hebben weleens meegemaakt dat een website was gehackt. Wij zagen geen verschillen, maar op de SERP – ofwel zoekmachine-resultatenpagina – was een Chinese webwinkel te zien die producten hotlinkte. Goed voor hun SEO, slecht voor die van de klant.

Sommige nieuwswebsites en socialmedia-platformen ranken hoog in Google op content waar een paywall voor zit. Zo moet je lid zijn of betalen om de content te mogen lezen. Google ziet het hele artikel en de gebruiker ziet alleen een inlog- of betaalpagina. Een beetje tegenstrijdig, maar dit mag dan weer wel!

Voorbeeld 3: PBN (Private Blog Networks)

Een PBN – wat staat voor ‘private blog networks’ – is een schepje bovenop backlinks. Dit is een netwerk van een hele reeks aan blogwebsites, met een hoge domeinautoriteit, die backlinks gaan plaatsen naar jouw website. Dit kan een hele boost geven waardoor je website gelijk een hoge domeinautoriteit krijgt. Daardoor komt je website een stuk hoger in Google terecht.

In het verleden kwam het meer voor dat de websites voor dit blognetwerk werden gekocht. Om te voorkomen dat alle IP-adressen van de webservers hetzelfde zijn, worden IP-adressen gemaskeerd met een DNS provider, zoals CloudFlare.Voorbeeld van een private blog network

Voorbeeld 4: Doorklikratio manipuleren (CTR)

CTR staat voor ‘click through rate’ – ofwel doorklikratio. Stel, iemand zoekt iets op Google, klikt op het resultaat naar jouw website, leest deze content en stopt vervolgens met zoeken. Dan zegt dit tegen Google dat deze pagina het antwoord op de zoekvraag heeft gegeven. Als iemand na een paar seconden wegklikt van jouw website en op een volgend resultaat klikt in Google om deze te lezen, dan zegt dit tegen Google dat jouw website niet de vraag heeft beantwoord.

CTR-manipulatie software speelt hierop in door termen te zoeken in Google waar jij hoger op wil scoren. Deze software scrolt op een zo menselijk mogelijke manier naar jouw content in de SERP – ofwel de zoekmachine-resultatenpagina – en scrolt door deze content heen alsof hij deze aan het lezen is. Aanvullend gaat deze software naar de website van je concurrenten en klikt deze weer binnen een paar seconden weg.

Lastig voor Google

Kan Google hier dan niets tegen doen? In sommige gevallen laat Google je een reCAPTCHA oplossen. Mensen die regelmatig een VPN gebruiken, hebben dit ongetwijfeld weleens voorbij zien komen. De software maakt gebruik van verschillende mobiele proxies, zodat het lijkt dat mensen door heel Nederland op 4G aan het zoeken zijn en op jouw website uitkomen. Nu doet deze software dat niet met duizenden bezoekers per uur, maar subtiel met bijvoorbeeld 20 bezoekers per dag of juist op ratio van je bestaande bezoekers. Dit maakt het lastig voor een zoekmachine om te achterhalen.

Black Hat SEO: slecht of juist behulpzaam?

Hoewel Black Hat SEO erg krachtig is om meer bezoekers te krijgen naar je website, is het iets wat over het algemeen niet werkt op langere termijn. Als je je afvraagt of iets een Black Hat-techniek is, dan is dat vaak wel het geval. Wel leer je veel over hoe het zoekmachine-algoritme van Google werkt. Niemand is perfect – ook niet Google.

Black Hat SEO is dus niet alleen maar ‘slecht’. We hebben juist blackhatters nodig die de randjes opzoeken en daar overheen durven te gaan. Juist op die manier komen we erachter wat wel en niet is toegestaan én wat goed scoort in Google. Deze Black Hat-experimenten zorgen er dus voor dat we het zoekmachine-algoritme beter leren te begrijpen. Uiteindelijk zorgt het er ook voor dat de richtlijnen van het zoekmachine-algoritme worden aangescherpt.

Als het goed is weet je nu wat het verschil is tussen White Hat en Black Hat SEO en ben je bekend met termen zoals linkbuilding, parasite SEO, CTR-manipulatie en cloaking. Hopelijk is je volgende zoekopdracht niet ‘hoe kom ik van een Google penalty af?’.