Online marketing

Zo combineer je AI-tools voor een succesvolle campagne

0

AI-prompts werken bijna nooit perfect bij een eerste poging, vooral als er weinig context wordt geboden. Na een paar keer proberen lukt het de AI-tools echter vaak om op het juiste spoor te komen, terwijl ze bijna nooit perfecte resultaten behalen. In dit artikel neem ik je mee in hoe je ChatGPT en Midjourney met goede prompting kunt inzetten voor je campagne.

Veel tools hebben opties ontwikkeld waarmee je specifieke delen van het resultaat kunt bewerken. Denk aan ChatGPT. Deze tool geeft je de mogelijkheid om specifieke stukken van de geleverde tekst te wijzigen, door de exacte zinnen of paragrafen te beschrijven die je wil aanpakken. Een ander voorbeeld zijn visuele AI-tools zoals Adobe Firefly, Photoshop of Midjourney. Hiermee kunnen alleen bepaalde delen van de afbeelding worden geselecteerd en gewijzigd, wat de gebruiker meer mogelijkheden geeft om een basisafbeelding te kiezen en elementen of objecten naar wens te ontwikkelen.

Tot slot zijn teksten gemaakt door ChatGPT meestal gemakkelijk te herkennen, tenzij ze achteraf door een mens worden aangepast. Visuele AI-tools hebben ook moeite met het verwerken van tekst, specifieke elementen zoals logo’s en echte beroemdheden. Daarom is een AI-gegenereerde afbeelding bijna nooit direct klaar voor gebruik. Vaak moeten bepaalde onderdelen worden aangepast, of extra elementen worden toegevoegd in Photoshop.

ChatGPT gebruiken voor prompts voor visuele AI-tools

Om de mogelijkheden van verschillende AI-tools voor het maken van effectieve campagnes te demonstreren, heb ik ChatGPT gebruikt om de campagneslogan en prompts voor de visuele AI-tools te genereren. Met ChatGPT kun je samenhangende en overtuigende teksten laten maken, wat ideaal is voor het creëren van campagneboodschappen. Het kan zich aanpassen aan verschillende stijlen en tonen, of het nu formeel, informeel, geestig of gezaghebbend is. Zo kun je jouw campagne effectief afstemmen op diverse doelgroepen en platforms. Daarnaast kun je verschillende versies genereren en de campagne-inhoud snel verfijnen. ChatGPT kan ook helpen bij het brainstormen over creatieve ideeën en slogans, door suggesties te bieden die innovatief denken stimuleren en aansprekende concepten creëren.

Midjourney gebruikte ik voor het maken van de belangrijkste visual voor de campagne. Deze AI-tool onderscheidt zich van anderen door de hoge kwaliteit, realistische afbeeldingen en de creatieve flexibiliteit. Hoewel de interface van Midjourney minder gebruiksvriendelijk is dan die van andere AI-tools zoals Adobe Firefly of Stable Diffusion, is de moeite het waard bij het creëren van prompts. Wat kwaliteit betreft, levert Midjourney zeer gedetailleerde en fotorealistische beelden die nauwelijks te vergelijken zijn met andere momenteel beschikbare tools.

Naast de optie Varieer (Region) van Midjourney gebruikte ik de Generatieve Fill van Photoshop om afbeeldingen te verfijnen en specifieke delen van de visual te genereren. Hoewel Varieer (Region) vaak realistischere resultaten oplevert, heeft het soms moeite om de opdracht duidelijk te begrijpen en biedt het minder diversiteit in de eindresultaten. Hier kwam Generative Fill goed van pas, omdat het resultaten opleverde die beter aansloten bij het gewenste eindresultaat.

Resultaten Midjourney

ChatGPT: de slogan en inhoud bedenken

Eerst vroeg ik ChatGPT een campagneslogan te genereren. We gebruikten bijvoorbeeld het scenario van de deelname van Nederland aan het EK voetbal. De initiële vraag was: “Creëer een pakkende slogan voor de campagne van Nederland in het EK.”

De eerste output was de slogan “Orange Fury: Conquer the Cup!”. Dit leverde een sterke, onvergetelijke tagline op die de spirit en ambitie van het Nederlandse team samenvatte.

Midjourney: de key visual ontwikkelen

Vervolgens gebruikten we Midjourney om een visueel hoofdbeeld voor de campagne te ontwikkelen. De opdracht was: “Creëer een key visual waarin het Nederlands voetbalelftal feestviert in een levendige en energieke stijl, met de kleuren van de Nederlandse vlag.”

Midjourney produceerde een levendige, gestileerde afbeelding van het feestende team met wervelende kleuren en abstracte elementen. Hoewel visueel opvallend, miste het aanvankelijk wat duidelijkheid in het afbeelden van specifieke spelers en elementen die nodig waren voor de campagne. Het diende echter als een sterk basisbeeld.

Vervolgens verfijnden we de briefing door aan de prompt meer “oranje wervelende energie” toe te voegen en een foto van het Nederlandse team te importeren om als referentie te gebruiken. Ook hier creëerde het een visueel opvallend beeld, maar miste het ook weer duidelijkheid in het afbeelden van specifieke spelers en elementen die nodig waren voor de campagne.

Afbeelding MidjourneyAfbeelding Midjourney

Vermenselijken van de AI-uitkomsten

Om deze uitkomsten te verfijnen en hun impact te vergroten, waren menselijke touches van belang. Dit is hoe we elk component hebben verbeterd:

In eerste instantie vroegen we ChatGPT om alternatieven voor de slogan ‘Orange Fury: Conquer the Cup! Het genereerde al snel verschillende slogans in een vergelijkbare stijl:

“Oranje Glorie: Kom samen en Overwin!”

“Nederlandse Trots, Europese Macht!”

“Brul van Oranje: Overwinning staat ons te wachten!”

“Van Oranje Velden naar Europese Dromen!”

…en ga zo maar door…

We vonden echter dat deze opties diversiteit en diepgang in de boodschap misten. Daarom experimenteerden we met verschillende prompts om tot een bevredigender resultaat te komen. Hoewel ChatGPT zorgde voor prima resultaten, kwam de uiteindelijke slogan, “Oranje is de nieuwe kampioen!”, voort uit onze gezamenlijke brainstorm en niet uit de directe suggestie van de AI.

De door Midjourney gegenereerde visual leek in eerste instantie te close-up voor gebruik in verschillende formats. Om dit te verhelpen, gebruikten we het hulpmiddel Uitzoomen om meer ruimte rond het object te creëren. Daarnaast hebben we Nederlandse vlaggen toegevoegd met de optie Vary (Region). Ondanks deze aanpassingen bleek het een uitdaging voor Midjourney om de gezichten van echte spelers en het logo van het Nederlands elftal op hun shirts nauwkeurig weer te geven.

Met behulp van Photoshop hebben we de belangrijkste beelden van Midjourney verder verfijnd. We gebruikten de Generative Fill-tool om de drukke t-shirts van de spelers op te schonen en pasten enkele achtergrondspelers aan. Daarnaast hebben we handmatig het officiële Nederlandse teamlogo op de shirts toegevoegd, omdat de AI-tools alleen deze specifieke elementen niet nauwkeurig konden weergeven

Resultaten Midjourney

AI-uitvoer combineren met menselijk contact

De laatste stap was het integreren van de verfijnde tekstuele en visuele elementen in een samenhangende campagne. Hoewel Midjourney steeds beter wordt in het implementeren van tekst in zijn visuals, is het resultaat nog steeds niet honderd procent correct en zien lettertypes er meestal niet professioneel en consistent uit. Door de AI-gegenereerde en menselijke componenten te combineren, creëerden we een veelzijdige campagne die zowel creatief als gepolijst was.

Afbeelding Midjourney

Zelf aan de slag met dit stappenplan

Wil je zelf een succesvolle campagne maken met behulp van AI-tools?

  1. Zorg ervoor dat je een duidelijke briefing hebt voor de campagne waarmee je begint.
  2. Voer de briefing in ChatGPT en zorg ervoor dat je belangrijke trefwoorden in de prompt opneemt (kennis die voor jou achtergrondinformatie is, is meestal volledig nieuw voor ChatGPT. Denk aan tone of voice, merkidentiteit, doelgroep, kanalen).
  3. Ga zorgvuldig door het resultaat dat ChatGPT geeft. Wees kritisch en vraag om alternatieven voor bepaalde delen die niet goed lijken.
  4. Verander de tekst zelf indien nodig om het beste mogelijke resultaat te behalen en de best mogelijke tekst te krijgen.
  5. Vraag ChatGPT om een prompt voor een key visual te bedenken. Wees opnieuw kritisch en pas de prompt aan waar nodig.
  6. Voer de prompt voor een key visual in Midjourney in. Zorg ervoor dat je prompts gebruikt voor een specifieke verhouding of stijl indien nodig.
  7. Herhaal het proces en pas de prompts aan naar jouw wens. Gebruik opties zoals Varieer of Varieer (Regio) om de tool in de juiste richting te sturen. Gebruik karakters of stijlreferenties indien nodig.
  8. Als je tevreden bent met het eindresultaat, download je de afbeelding en plaats je deze in Photoshop (de online versie van Adobe Generative Fill werkt ook).
  9. Pas kleine details aan door een selectie te maken en een prompt voor de gewenste verandering te schrijven. Herhaal dit met alle details die moeten worden aangepast.
  10. Bekijk alles nog eens en zorg ervoor dat je je eigen professionele vaardigheden toepast om de campagne succesvol te maken.

AI-tools als een mooi startpunt

Het gebruik van AI-tools bij het creëren van een campagne voor Nederland zijn deelname aan het EK voetbal, toont aan hoe belangrijk het is om AI als hulpmiddel te gebruiken. Dit in plaats van AI volledig te vertrouwen bij het afronden van eindproducten. Hoewel AI-tools een mooi startpunt bieden en het creatieve proces aanzienlijk kunnen stroomlijnen, is menselijke verfijning nodig om het perfecte resultaat te bereiken.

De synergie tussen kunstmatige intelligentie en menselijke creativiteit maakt het mogelijk om impactvolle en dynamische campagnes te ontwikkelen die aanslaan bij het publiek en de opwinding van evenementen zoals de Europa Cup versterken.

Ik moedig je aan om deze AI-tools te verkennen en er zelf mee te experimenteren. Misschien komen ze ook van pas bij jouw creatieve projecten.

Bron header-afbeelding: Poetra.RH / Shutterstock.com