Online marketing

Fuseren of niet: wat betekent dit voor jouw agency?

0

Er zijn nu veel fusies en overnames gaande in de wereld van agencies. Kleine en grote bureaus lijken hun krachten steeds meer te bundelen. Ook investeerders tonen meer interesse in deze markt. Hoe beïnvloedt dit de bedrijfsstrategie van agencies? En wat betekent het voor je bureau als je juist zelfstandig wil blijven?

Simplicate deed onderzoek onder meer dan 90 bureau-eigenaren, bureaumanagers en projectleiders bij agencies (5-100 fte). Daaruit blijkt dat bijna de helft van de agencies (48%) impact ervaart van het toenemende aantal fusies en overnames. Ook staat meer dan een kwart (27%) van de bureaus open voor een overname; een deel daarvan is daadwerkelijk al in gesprek of heeft net een fusie achter de rug. In dit artikel ga ik verder in op hoe agencies handelen met oog op deze marktontwikkeling en deel ik praktische tips om je marktpositie te versterken.

Sterkere marktpositie

Wat is die aantrekkingskracht tussen bureaus, waardoor ze gaan fuseren of waardoor kleinere agencies overgenomen worden door grotere? Een groter bureau zorgt voor een sterkere marktpositie en de mogelijkheid om klanten nog beter van dienst te zijn. Ze willen hun krachten bundelen en meer focus leggen op hun onderscheidende kwaliteit. Een groot deel (65%) van de agencies zegt dat een overname kans biedt om meer te specialiseren.

Een andere oorzaak van het groeiende aantal fusies en overnames is dat steeds meer investeerders interesse hebben gekregen in de markt. Wanneer je meerdere bureaus samenvoegt, heb je relatief minder overheadkosten, kun je efficiënter werken en daardoor sneller opschalen. Het versnipperde landschap biedt kansen: in Nederland zijn veel kleine agencies actief, waardoor een overname voor een flinke groei kan zorgen.

50% blijft bewust zelfstandig

De helft van de agencies sluit zich bewust niet aan bij andere agencies. Zij werken hard om hun eigen positie in de markt te versterken. Maar ze voelen wel de hete adem van de concurrentie. Twee op de vijf bureaus merkt bijvoorbeeld dat het meer moeite kost om als kleiner, zelfstandig bureau talent aan te trekken en te behouden. De overige 23% kijkt de kat uit de boom, observeert de markt en wacht af.

Fuseren of niet: wat doen agencies - afbeelding van simplicate

Je bureau versterken, hoe doe je dat?

Of je nu denkt aan een fusie of overname, of juist aan versterking van je huidige positie in de markt: de financiële gezondheid van je bedrijf is waar het bij staat óf valt. Wanneer je financiën op orde zijn, heb je ruimte om je doelen te behalen. Je kunt meer investeren in opleidingen, zodat jij die innovatieve partner wordt voor je klanten. Je kunt nieuwe collega’s aannemen of meer tijd vrijmaken om grote namen binnen te halen voor een krachtig portfolio.

Het is daarom mijn tip om een keer naar de resultaten van je bureau te kijken met de blik van een buitenstaander. Stel dat jij jouw eigen bureau zou overnemen: welke informatie zou je daarvoor nodig hebben? Ben je in staat om de juiste cijfers binnen no-time naar boven te halen? En weet je hoe je deze cijfers goed kan interpreteren? Deze oefening maakt je bewust van de manier waarop je strategische keuzes maakt voor je bureau; op onderbuikgevoel of op cijfers.

Versterk je businessmodel: ken je KPI’s

Een van de belangrijkste vragen die je met je cijfers moet kunnen beantwoorden, is of je dit jaar je financiële doelstellingen gaat halen. Om dit te toetsen, ken je je KPI’s (key performance indicators) en houd je deze het hele jaar scherp in beeld. Omdat je hier steeds meer gevoel bij krijgt, stuur je waar nodig bij op:

  • Bruto winstmarge
  • Omzet per fte
  • Projectresultaat
  • Werkvoorraad
  • Productiviteit
  • Gemiddeld gerealiseerd uurtarief
  • Lage onderhanden werkpositie
  • Binnen budget afgeronde projecten
  • (Gewogen) sales pipeline

Strategische stappen voor agencies

Ik hoop dat deze inzichten uit dit artikel je helpen om beter te begrijpen hoe jouw bureau inspeelt op deze marktontwikkeling. Of je nu zelfstandig blijft, of inspeelt op de vele fusies en overnames in de agencymarkt, je staat altijd sterker met een financieel gezond bureau. Misschien geeft het je net dat duwtje in de rug om de gedurfde strategische keuzes te maken die nodig zijn voor de groei van zowel je klanten als je bureau.