Gespot

ClearPredictions.com: Voorspel gemakkelijk klantgedrag

0

ClearPredictions.com is een Nederlands initiatief, ontstaan vanuit de behoefte om de verborgen patronen in (klant)gegevens eenvoudig beschikbaar te maken. Onno Pistorius, initiatiefnemer van ClearPredictions, vertelt.

Wat is het?

“Predictive analytics geeft inzicht wat er in de toekomst gaat gebeuren, op basis van gebeurtenissen en patronen uit het verleden. Onze ambitie is om de complexe materie rond het gebruik van predictive analytics zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat iedereen zelf de technologie kan toepassen.

ClearPredictions.com kan klanten herkennen die dreigen weg te gaan, of het kan het juiste cross- en upsell-product voor de juiste klanten op het juiste moment bepalen. Maar het kan ook worden ingezet om potentieel slechte betalers vroegtijdig te herkennen, of om prospects op de hoogste slagingskans te filteren. Tenslotte kun je met deze technologie ook ‘churn’ (vertrekkende klanten) voorspellen.”

Waarom dit initiatief?

“Om de 10 jaar is er een belangrijke verschuiving in de technologie waar te nemen. Tien jaar geleden was het ‘de cloud’. Vandaag de dag, met de enorme groei van data, het is predictive analytics. De huidige tooling voor predictive analytics is alleen veel te complex voor gebruik bij een breed publiek. Met het nieuwe platform kan ieder bedrijf nu klantgedrag voorspellen, niet alleen de grote multinationals. Wij zorgen ervoor dat iedereen de technologie van predictive analytics kan toepassen.”

Hoe werkt het?

“ClearPredictions.com maakt gebruik van klantgegevens, statistische algoritmes en machine-learning technieken om de waarschijnlijkheid van toekomstige gebeurtenissen uit te rekenen. Zo kunnen, op basis van historische klantgegevens, voorspellingen gedaan worden op het individuele klantgedrag.

De benodigde gegevens voor het maken van predictive modellen bestaat uit CRM-gegevens, zoals leeftijd en adres, maar ook callcentergegevens, zoals bel-reden, transacties en voorkeuren. De algoritmes filteren niet-relevante gegevens er automatisch uit. Vervolgens wordt er met behulp van deze gegevens automatisch een predictive model gemaakt. Het model worden getest met een setje gegevens die achtergehouden zijn, om zo te verifiëren in hoeverre de voorspellingen kloppen.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Het platform is sinds enkele maanden online beschikbaar. Eerst voor een select publiek, nu voor iedereen. Een handvol bedrijven maakt er nu al actief gebruik van. Onze ambitie is om de complexe materie rond het gebruik van predictive analytics zo eenvoudig mogelijk te maken.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik heb zelf het initiatief genomen voor ClearPredictions.”