Consumentenonderzoek thuis uitvoeren met virtual reality: OSQAR [podcast]

0

Consumentenonderzoeken gaan voortaan plaatsvinden in Virtual Reality. Consumatics lanceerde begin juni de app OSQAR, waarbij members van een onderzoekspanel thuis vragen beantwoorden over concepten of merken met een virtual reality-bril op. OSQAR is wereldwijd het eerste onderzoeksplatform dat dit soort consumentenonderzoeken mogelijk maakt. Ik sprak met Wenda Kielstra, oprichtster en mede-eigenaar van Consumatics, die mij het concept uitlegde.

Hoe werkt OSQAR?

Met OSQAR kunnen consumenten thuis meedoen aan onderzoeken. Ze hoeven dus niet meer naar een testomgeving toe. Dankzij de bril zien en beleven ze de winkelruimte, het kantoor, de hotelkamer of het ziekenhuis thuis vanaf de bank. De verschillende 360-graden-video’s worden via een app ingeladen op de smartphone. De respondenten schuiven de smartphone in de bril. Vervolgens lijkt het net alsof zij fysiek in de ruimte zijn. Terwijl ze de beelden zien, beantwoorden ze de relevante onderzoeksvragen die in beeld ‘zweven’.

Door naar het gewenste antwoord te kijken, geven zij antwoord. Uit studies en een praktijktest blijkt dat de antwoorden nauwelijks afwijken van ‘traditioneel’ consumentenonderzoek. Reden genoeg dus om eens een consumentenonderzoek met virtual reality te proberen.

Consumentenonderzoek met virtual reality OSQAR infographic
Accepteer cookies

Iedereen kan zichzelf aanmelden als panellid door de app OSQAR op de smartphone te downloaden. Door onderzoeken uit te voeren maak je kans op producten en gratis dagjes weg. Elke smartphone is geschikt voor het vernieuwende thuisonderzoek. Deelnemers hebben alleen een virtual reality-bril nodig. Consumatics stelt nog zeker duizend brillen gratis beschikbaar aan mensen die ook willen deelnemen, maar op dit moment nog geen bril hebben.

Wat kun je er mee?

Wenda deelt een paar voorbeelden die ze nu ziet gebeuren:

  • Concepten worden met een 360-graden-camera gefilmd. De beelden worden bewerkt. Je kunt dan denken aan een andere kleurstelling van een formule. Vervolgens wordt dit voorgelegd aan de members van het panel; 50 procent de huidige situatie en 50 procent de nieuwe situatie. Vervolgens wordt gemeten welke situatie het meest positief is, waarna formules keuzes kunnen maken.
  • Concepten kunnen verplaatsen naar een ander land. Wil je weten hoe consumenten reageren op een concept in een ander land? De ruimte wordt in beeld gebracht en vervolgens aan de nieuwe doelgroep laten zien.
  • Merken kunnen het effect van hun reclamemateriaal in beeld brengen met OSQAR. Hoe ziet een horecazaak er uit met POS-materiaal en hoe zonder? Hoe reageert de consument hier op? Zo heeft Douwe Egberts getest wat hun reclamemateriaal voor effect heeft bij een horecagelegenheid. Door buiten te laten zien welke koffie er geschonken wordt, stijgt de verwachting van de kwaliteit van de koffie!

Luister de podcast onderaan het artikel terug, of bekijk ‘m hieronder:

Accepteer cookies

Over de geïnterviewde

Wenda Kielstra is oprichtster en mede-eigenaar van Consumatics. Consumatics brengt het onbewuste gedrag van consumenten in beeld met behulp van wetenschappelijke onderzoeken. Dat gebeurt door middel van mystery visits, literatuurstudies en experimenten. Met OSQAR is ook virtual reality toegevoegd aan dat pakket.

Benieuwd naar de andere podcasts? Hier vind je ze allemaal op een rijtje.

Abonneer je op de podcast via:

itunes-iconVolg Frankwatching op TuneInStitcher