Gespot

Eos app: Elke week al het wetenschapsnieuws op iPad

0

Eos brengt het eerste Nederlandstalige wetenschapstijdschrift op de iPad. Abonnees kunnen wekelijks al het wetenschappelijke nieuws binnenhalen via een app, bovendien krijgen ze wetenschappelijke duiding van het nieuws en ze kunnen zien welk nieuws er in social media wordt besproken. Reinout Verbeke en Koen De Buck vertellen hoe het in zijn werk gaat.

Wat is het?

“Eos is het eerste Nederlandstalige weekblad over wetenschap op iPad. Je krijgt elke donderdagavond het laatste nieuws uit Science en Nature en wetenschappelijke duiding bij de actualiteit van de week. De edities bevatten ook een selectie van achtergrondartikelen uit Eos en de zusterbladen Psyche&Brein en Scientific American. Alles aanschouwelijk gemaakt met video, animatie en podcasts. Met Eos’ weekblad voor iPad ben je weer mee.”

Waarom dit initiatief?

“Er is een grote vraag naar wetenschappelijke duiding bij de actualiteit, of het nu gaat over orkaan Irene, de kernramp in Fukushima of een aanval op een proefveld met genetisch gewijzigde aardappelen. De wekelijkse iPad-app van Eos is het ideale platform om daar op in te spelen. We beschouwen de app dan ook als een nieuw ‘tijdschrift’. Wetenschappelijke onderwerpen lenen zich bovendien erg goed voor extra illustraties, animaties en video- en geluidfragmenten, allemaal troeven die op een tabletcomputer beter tot hun recht komen.

Zo bevat de iPad-editie de rubriek ‘Geheimen uit onze musea’. Daarin worden opmerkelijke objecten uit de archieven van onze musea in 3D gepresenteerd (je kunt het object in 360 graden betasten), met een podcast van een expert en extra beeldmateriaal. Bekend sterrenkundejournalist Govert Schilling maakt ook een Hemelweek met actuele stand van de planeten en een inzoombare sterrenkaart, zodat je met de iPad buiten de sterrenhemel kunt afspeuren.”

 

Hoe werkt het?

“In de app verschijnt wekelijks, op donderdagavond, een nieuw magazine. Je kunt het nieuwe nummer downloaden en dat kost je € 2,39. Vanaf de cover tap je rechtstreeks naar de hoofdartikelen. Onderaan kun je het menu naar boven trekken om snel door de veertig à vijftig pagina’s tellende editie te bladeren. Op de pagina’s zelf scroll je horizontaal door beeldengalerijen, open je op pop-ups met zijsprongen in het verhaal, en activeer je podcasts en video’s. De app bevat 2 gratis proefnummers.”

Wat zijn de facts?

“De app is nog maar pas beschikbaar. Er zijn nog geen relevante gegevens.”

Wie is erbij betrokken?

“De wetenschappelijke redactie van Uitgeverij Cascade die ook Eos, Psyche & Brein, de Nederlandstalige editie van Scientific American, de site Eosmagazine.eu en de Eos Nieuwsbrief maken. Technische realisatie en ondersteuning Now Media. Reclame: IPB en vacatures via Eos.Naturejobs.com.”