Gespot

Geotender: Dashboard & schermen met alle social media in de horeca

0

Is social media wel echt zo sociaal? De social media hub Geotender geeft er in elk geval een nieuwe dimensie aan. Bijna direct na de start gingen de bedenkers partnerschappen aan met Foursquare, Twitter, Google en Facebook. Xen Buijs, co-founder van Geotender, vertelt.

Wat is het?

"Geotender is een social media hub, software die gemakkelijk te installeren is. Geotender ontsluit alle sociale media streams die op een bepaalde locatie gebruikt worden door de aanwezigen op een specifieke locatie. De sociale media wordt op schermen vertoond, zodat er een uniek communicatiemiddel ontstaat waar zowel gebruikers en Geotender-aanbieders als sponsors veel mee kunnen."

Waarom dit initiatief?

"Wij, mijn partner Martijn Venrooy en ik, merkten in 2010 op dat sociale media eigenlijk helemaal niet zo sociaal was, het zou eerder asociaal zijn. Als je ergens een biertje aan het drinken bent of je bent leuk met vrienden een avondje weg zou je eens voor de grap om je heen moeten kijken. De hoeveelheid mensen die in een groep staan en alleen maar oog hebben voor hun Facebook op hun smartphone. Dat noem ik geen sociale media meer.

Wij dachten, laten we iets verzinnen dat sociale media open zal gooien, voor iedereen bereikbaar en ook socialer. Tegenwoordig zijn er in steeds meer uitgaansgelegenheden grote videoschermen te zien waarop filmpjes, evenementen of het menu af is te lezen. Daar moesten we gebruik van maken. Op deze manier is Geotender ontstaan."

Hoe werkt het?

"Geotender bestaat uit twee delen, een online deel en een offline software-deel. We merkten dat bijvoorbeeld de horeca helemaal geen behoefte heeft aan het indelen van timetables of het continu moeten monitoren. Dus hebben we een online deel gemaakt waarop alles automatisch, na eenmalig instellen (10 minuten), in de gaten wordt gehouden.

Je moet het zien als een dashboard waarop alles van heel de avond, week en maanden te zien is. Ook statistieken: wat voor type mensen waren er op bepaalde momenten, mannen of vrouwen, enzovoorts. Dat is makkelijk met sociale media, je kunt er veel statistieken uit vissen. Naast dat alles is er een software-deel, dit is het deel dat zorgt voor het tonen van de data op de monitoren. Dit is gewoon te installeren op een normale computer, hierop stel je het aantal schermen in en vervolgens activeer je de schermen weer online. Heel gemakkelijk en zelfs vanaf je vakantieadres te besturen."

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Uit onderzoek blijkt dat het oude narrowcasting het dichtst in de buurt zit bij wat Geotender is. In de meeste gevallen maken wij ook gebruik van de narrowcasting-schermen. Narrowcasting is een beetje achterhaald, het probleem daarin was dat je bijna gestudeerd moest hebben om zoiets te regelen. Je moest er dan ook nog een halve dag voor inplannen en de kosten liepen de spuigaten uit. Dit wilden wij niet, wij hebben een freemium-pakket ingezet waamee alles in één klap duidelijk is. In mei 2012 zijn wij begonnen met het uitrollen van de pilotlocaties, onze proeftuinen lagen over de gehele wereld.

Omdat wij vanaf het begin internationale media-aandacht hebben en zelfs op de website van Foursquare werden genoemd als app, kregen we van over de hele wereld honderden aanvragen binnen. Een schifting hieruit werden onze pilotlocaties. Tijdens deze pilots hebben wij met veel verschillende partijen zoals De Persgroep, Stadion De Kuip, Coca-Cola, om de tafel gezeten. Nadat wij in November de pilotfase met succes afgesloten hadden stonden wij op het punt van commercieel uitrollen. Op dat moment zijn wij in onderhandeling gegaan met Ranshuijsen Van Loon wat er toe heeft geleid dat Geotender aan het einde van december officieel verkocht was."

Wie is er bij betrokken?

"Vanaf het moment dat we onderzoek deden hebben wij veel contact gehad met grote bedrijven als Foursquare, Facebook maar ook Twitter en Google. Geotender is met Foursquare begonnen als implementatiepartner vanwege hun openheid. We hebben veel contact gehad met onder andere Naveen Selvadurai en later (nadat Naveen aangekondigd had het bedrijf te zullen verlaten) ook Dennis Crowley, één van de oprichters. Hierdoor zijn we in een stroomversnelling geraakt.

Nadat we de ruwe versie van Geotender gemaakt hadden stonden we voor een keuze, investeerders of niet. Na veel gesprekken gehad te hebben zijn we in zee gegaan met Ranshuijsen Van Loon. Zij konden financieel een stuk inleggen maar strategisch waren zij ook de beste partner vanwege hun ontwikkelervaring. Via Ranshuijsen Van Loon hadden wij dan ook een gehele afdeling tot onze beschikking. Dit is natuurlijk een droom voor iedere start-up."