Gespot

HoeWatWaarom: Stel vragen & ontvang een beloning voor jouw waardevolle antwoorden

0

HoeWatWaarom.nl is een website waar iedereen zijn of haar (on)kunde kan delen door het stellen en beantwoorden van vragen. Maandelijks reiken wij prijzen uit aan de meest actieve leden. Daimy Stroeve, directeur van HoeWatWaarom, vertelt.

 

Wat is het?

"Op HoeWatWaarom.nl kan iedereen vragen kwijt, of kennis delen door vragen te beantwoorden. Door middel van een live ranking systeem gebaseerd op punten kan elk lid op elk moment van de dag controleren of hij of zij momenteel op een prijspositie staat. Wij proberen gebruikers met deze prijzen te stimuleren om goede, uitgebreide antwoorden te geven. Gamification is de basis van ons concept.

Daarnaast geldt: kwaliteit gaat voor kwantiteit. Mensen die goede, uitgebreide antwoorden geven maken kans op een ABN stempel. Gebruikers die eenmaal in het bezit van een ABN stempel zijn krijgen meer punten voor een vraag of antwoord. Op deze manier proberen wij mensen met vragen zo snel mogelijk een goed en duidelijk antwoord te verschaffen op die ene dringende vraag."

Waarom dit initiatief?

"Er zijn verschillende concurrenten op de markt die ook met een puntensysteem werken, maar het gamification-level ligt daar een stuk lager. Waarom zou ik vragen stellen op het moment dat ik er geen uitdagende prijzen mee kan winnen? Of waarom zou ik een vraag zeer uitgebreid en gedetailleerd beantwoorden wanneer een simpel antwoord ook volstaat? Deze vragen speelden een belangrijke rol in ons concept.

Wij denken HoeWatWaarom duidelijker en leuker aan te kunnen bieden aan gebruikers dan onze concurrentie op het gebied van Q&A. Daarnaast streven wij er naar reclameloos te zijn en te blijven, om het doel van de website altijd binnen handbereik te houden: op elke vraag een antwoord, volledig leesbaar zonder dat je door de vele advertenties heen moet scrollen.

Ook de mogelijkheid tot internationalisering speelt een grote rol in onze keuze wat betreft het opstarten van HoeWatWaarom.nl. Wij hebben op het internet een grote ervaring en connecties in 15 verschillende talen, wij hopen het concept op deze manier binnen een half jaar verder uit te rollen. Toch blijft onze focus in eerste instantie op de Nederlandse versie liggen. Pas als het systeem staat, aanslaat en gefinetuned is gaan wij ons bekommeren over de uitbreiding naar andere landen."

Hoe werkt het?

"Gebruikers kunnen na aanmelden op de website direct beginnen met het stellen en beantwoorden van vragen. Zowel hun eerste vraag als het eerste antwoord keuren wij, aangezien we in eerste instantie zelf het niveau van de gebruiker willen bepalen. Wij houden daarbij rekening met de volgende punten: schrijft deze gebruiker in fatsoenlijk begrijpelijk Nederlands? Schrijft deze gebruiker in eigen woorden, of hebben we te maken met een gekopieerde tekst van een andere internetpagina? Na het keuren kan de gebruiker direct beginnen en vanaf dat moment voeren wij puur routine controle uit door de vragen en antwoorden naderhand door te lezen. Want als er iets vervelend is, is het natuurlijk wel dat je moet wachten voordat je vragen en antwoorden geplaatst zijn.

Maar hoe zit het met de punten? Gebruikers krijgen pas punten toegewezen wanneer de toelichting van een vraag of antwoord bestaat uit een bepaald aantal woorden. Dit hanteren wij om snelle en afgeraffelde vragen en antwoorden – puur om punten te scoren – te voorkomen. Natuurlijk kunnen gebruikers een vraag of antwoord publiceren die/dat niet aan deze eis voldoet, maar dan telt de betreffende vraag of het betreffende antwoord gewoon niet mee in de puntentelling. Als gebruikers echt een heel goed antwoord geven dat inhoudelijk erg sterk is, kunnen wij eventueel zelf ook nog een extra punt toekennen aan een antwoord door een 'Heel goed antwoord!'-label toe te kennen."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De website is nu een week live voor het grote publiek, in eerste instantie zijn wij gestart met invites binnen ons eigen netwerk op een kleinschalige manier. De resultaten zijn boven verwachting, op dit moment hebben wij binnen een week al meer dan 1.000 vragen en antwoorden binnen gekregen. We werken verder aan de optimalisering van de website en proberen de kwaliteit van de antwoorden nog verder op te schroeven door mensen te motiveren de tijd te nemen voor antwoorden en dit te belonen met een hoger puntenaantal. Wij verwachten aan het einde van dit jaar op 500.000 unieke bezoekers per maand te zitten, voornamelijk bezoekers uit zoekmachines."

Wie is er bij betrokken?

"Sinds jaar en dag werken Joppe Houpt en ik, Daimy Stroeve, samen aan projecten op internet. Joppe kwam met de suggestie voor een vraag-en-antwoord-website, ik bedacht de naam en schreef het uit. Samen komen wij meestal tot een goed en uitgebalanceerd product, daar is HoeWatWaarom een prachtig voorbeeld van."