De marketingmix is b*llshit [podcast]

0

De marketingmix: je bent er de afgelopen jaren, of tijdens je studie misschien mee doodgegooid. Volgens Linda Spaanbroek van infomarketeers.nl moet het maar eens afgelopen zijn met de marketingmix. Ze schreef er dit artikel over voor Frankwatching en werd daarom uitgenodigd voor de podcast met Jelle Drijver.

Wat is de marketingmix?

Eerst even terug naar de marketingmix zelf. De marketingmix is het idee dat marketing bestaat uit 4, 7 of zelfs 9 ‘P’s’, waarvan in ieder geval de ‘p’s’ plaats, product, prijs, promotie. Dat klinkt als een handige houvast, maar volgens Linda wordt het tijd dat heilige huisje af te breken. “Als je hier als gewone ondernemer mee aan de slag wil, heb je er geen f*ck aan”, aldus Linda.

stempel-bullshit-fotolia

Waarom is het bullsh*t?

De marketingmix is volgens Linda te conceptueel: de gemiddelde ondernemer kan er niet zoveel mee. Waar gaat het dan volgens Linda wel om? Er moet een hongerige markt zijn, en die markt moet geïnteresseerd zijn in jouw product. Als je een doelgroep hebt die honger heeft (in figuurlijke zin), komen de klanten vanzelf naar je toe, en maakt de prijs, kwaliteit en plaats minder, of zelfs helemaal niet uit.

Zolang je een kleinere ondernemer bent, moet je vooral dóen, in plaats van te lang blijven steken in het schrijven van plannen en ideeën bedenken. Dienstverleners moeten een oplossing bieden voor een probleem en dat omschrijven in de woorden die de doelgroep gebruikt. Oftewel; kijk hoe je klant een probleem ervaart, en probeer daar op in te spelen.

Ook in de podcast

Hoe kom je achter de problemen van je klanten? En hoe moet je je klanten aanspreken zodat ze je begrijpen, maar dat je tegelijkertijd niet te los en simpel overkomt? Welke tips heeft Linda voor ondernemende ZZP’ers? En wat levert het op als je al die tips in de praktijk brengt? Dit en meer komt allemaal aan bod in de podcast.

Over de geïnterviewde

Linda Spaanbroek werkt bij infomarketeers.nl. Ze is internetmarketingcoach en helpt ZZP’ers in de dienstverlening om op een makkelijke manier meer klanten te krijgen. ‘Moeiteloos ondernemen’ is hierbij haar motto.

Accepteer cookies

Benieuwd naar de andere podcasts? Hier vind je ze allemaal op een rijtje.

Abonneer je op de podcast via:

itunes-iconVolg Frankwatching op TuneInStitcher