Gespot

OneWorld Data Atlas: Mondiale issues op de kaart met open data

0

Met behulp van open data nog beter mondiale issues op de kaart zetten, dat is de ambitie van OneWorld, het journalistieke platform van NCDO, centrum voor mondiaal burgerschap. De eerste twee mondiale thema’s, voedsel en water, staan nu in de online OneWorld Data Atlas. Ellen de Lange, projectleider Open Data bij OneWorld Data Atlas, vertelt.

Wat is het?

”Op OneWorld.nl/Atlas worden ruwe datasets van gezaghebbende ‘dataleveranciers’, zoals de Wereldbank, NGO’s, MinBuza en de VN, doorvertaald naar interactieve kaarten, verhelderende infographics en praktische factsheets. De eerste twee thema’s, voedsel en water, zijn nu nog betekenisvoller op de kaart gezet. Achter de schermen moesten hiervoor Drupal (open-source CMS), Wiki en CKAN (open-source data portal platform) worden samengebundeld. Het resultaat: ruwe datasets worden door het data-team van OneWorld doorvertaald naar verhelderende interactieve kaarten, factsheets, analyses en artikelen.”

Waarom dit initiatief?

”Tot voor kort hield NCDO de Millennium Atlas bij, die de geboekte vooruitgang van de acht door de VN vastgestelde Millenniumdoelen online in kaart bracht, van voedselschaarste tot (toegang tot) onderwijs. De thema’s van de Millenniumdoelen zijn nu overgeheveld naar de nieuwe OneWorld Data Atlas. De Atlas bevat nu twee thema’s, in de komende tijd zullen er meerdere onderwerpen bij komen. Met de Data Atlas en onderliggende data hub willen OneWorld en NCDO bijdragen aan de open-data-beweging. Daarom zijn zowel de data als de daarop gebaseerde visualisaties gemakkelijk te downloaden, delen en te verspreiden. Onze ambitie: uitgroeien tot kennisautoriteit op het vlak van mondiale thema’s.”

Hoe werkt het?

”Klik door de kaarten en grafieken en krijg een inzichtelijk beeld in de ontwikkeling van landen wereldwijd. Vergelijk statistieken van landen met elkaar en ontdek hoe ze onderling verbonden zijn. Wil je een kaart of grafiek zelf laten zien op je site, in print of in beeld? Gebruik de embed-knop en vermeld dan wel even de bron OneWorld. Ook kun je via de CSV-knop zelf in de ruwe data duiken.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

”OneWorld heeft de maand na livegang van de Data Atlas ruim twintig procent meer traffic gegenereerd. Daarnaast worden zowel de kaarten als de ruwe data veelvuldig ‘opgehaald’ via respectievelijk de embed- en de CSV-knop. Ook heeft de Data Atlas de nodige aandacht gekregen in de (vak-) pers, en wordt OneWorld nu in haar sector gezien als trendsetter in open-data-journalistiek. In het verlengde hiervan vinden momenteel diverse gesprekken plaats met toonaangevende universiteiten, kenniscentra, onderzoeksinstituten en overheidspartijen over het bijdragen van ruwe datasets.”

Wie is er bij betrokken?

”Bij OneWorld werken Ellen de Lange (projectleider Open Data), Hans Ariëns (hoofdredacteur), Winny de Jong (datajournalist). Bij Total Active Media werken Jason Yergeau (developer), Martijn Arts (service designer), Paul Wolfs (designer) aan het project.”