Gespot

Site gespot: YouTellMe.nl

0

Onafhankelijk en actueel vergelijken

Wat doet YouTellMe.nl?
YouTellMe is een online productvergelijker waarmee het zoeken en vergelijken van producten stukken sneller én gemakkelijker wordt. Nieuwe technologie zorgt ervoor dat gebruikers veel flexibeler kunnen vergelijken dan ze tot nu toe gewend zijn. De consument geeft aan welke aspecten voor hem belangrijk zijn bij de aanschaf van een product en hoe belangrijk hij die aspecten vindt ten opzichte van elkaar. Met statistische algoritmes berekent YouTellMe vervolgens welke producten daarmee matchen. Zo komt de consument met minder moeite én in minder tijd tot een betere aankoopbeslissing.

Om tot een goede, onafhankelijke vergelijking te komen, brengt YouTellMe zoveel mogelijk productinformatie uit verschillende bronnen bijeen. Naast productspecificaties verzamelt de site duizenden reviews van consumenten en professionele websites. Uiteraard helpt YouTellMe je ook bij het vinden van de juiste winkel. In de winkelvergelijker kun je inmiddels meer dan 100 aangesloten winkels terugvinden. De website is momenteel nog in beta, dus er wordt nog hard gewerkt aan de ontwikkeling van de technologie en uitbreiding van het productassortiment.”

Waarom YouTellMe.nl?
” Chaos – bij elke aankoop is dat ongeveer wat Thijs Goos en ik tegenkwamen. Teveel merken, producteigenschappen en beloftes. En bestaande vergelijkingssites boden lang niet altijd uitkomst. Wij zagen dat vooral de ondersteuning bij de keuze nog een stuk slimmer kon. De populaire prijsvergelijkers hadden weinig stappen genomen om de oriëntatie echt eenvoudiger te maken. Daardoor bleef de zoektocht naar het ideale product vaak frustrerend en tijdrovend.

We zijn daarom gaan onderzoeken hoe dit eenvoudiger en sneller kan. Uiteindelijk is er gekozen voor een compleet andere manier van vergelijken, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek uit de VS. YouTellMe wil deze methode in uiteenlopende markten inzetten om zo complexe aankoopbeslissingen eenvoudiger en effectiever te maken. Daarnaast gaan we het vergelijken socialer maken door te zorgen dat consumenten meer informatie en inzichten kunnen delen.”

Hoe werkt YouTellMe.nl?
“Op YouTellMe kies je de juiste productcategorie, bijvoorbeeld Digitale camera’s. Vervolgens krijg je in het linker menu een overzicht te zien van de belangrijkste afwegingen bij het kopen van een camera. Deze top 7 wordt bepaald op basis van vergelijkingen die al zijn uitgevoerd door andere consumenten. Je begint meestal met filteren, bijvoorbeeld op het cameratype “compact” met een maximale prijs van 300 euro.

Als er in de onze top 7 dingen ontbreken die wel belangrijk zijn voor jouw aankoop, dan kun je deze toevoegen met de groene knop onderaan het linker menu. Je voegt bijvoorbeeld “Omvang” toe, te vinden onder “Fysieke eigenschappen”.  Als je de preselectie hebt gemaakt kun je met de blauwe schuifbalken aangeven welke aspecten voor jou belangrijk zij bij het kiezen van je ideale camera. Zo kun je bijvoorbeeld invoeren dat je het meeste waarde hecht aan een zeer compact model (omvang), maar ook in mindere mate aan een goede prijs, veel megapixels en goede reviews.

Hierbij maakt het systeem een afweging tussen de verschillende (vaak conflicterende) eisen die worden gesteld. De percentages in de blauwe blokjes naast de producten geven de relevantie aan. Hoe hoger het percentage, hoe beter het product aansluit bij de opgegeven voorkeuren. Wil je snel een overzichtelijke vergelijking van de productspecificaties, dan kies je voor de “Tabelweergave”.

Deze weergave is compleet dynamisch en laat alle items zien die je toevoegt aan het linker menu.  Uiteraard kun je ook doorklikken naar de productpagina’s  voor meer informatie, het lezen van reviews en het vergelijken van winkels & prijzen.”

Wat zijn de facts van YouTellMe.nl?
YouTellMe is sinds half augustus online met een beta versie en in een beperkt aantal productgroepen. Wij hebben deze periode vooral gebruikt om te testen en feedback te verzamelen van gebruikers. Daar is enorm veel interessante respons en data uitgekomen, die we met veel zorg hebben geanalyseerd. Op basis daarvan hebben we de afgelopen maanden keihard gewerkt om de website verder te verbeteren. We blijven ook komend jaar hard doorontwikkelen, en daarom zijn we zeer benieuwd naar de feedback van Frankwatching bezoekers.

Zonder grote marketingactiviteiten heeft de website in 2008 enkele honderdduizenden bezoekers mogen verwelkomen. In 2009 zal het aantal productgroepen sterk worden uitgebreid. Daarnaast gaan we de sociale functies flink uitbouwen, zodat het makkelijker wordt om informatie en vergelijkingen te delen. Ook gaat YouTellMe qua marketing en PR actief van zich laten horen. Daarmee willen we binnen afzienbare tijd tot de grotere vergelijkers van Nederland horen. Ook willen we in 2009 de eerste stappen over de grens zetten met een website in de VS en de UK. Echter, niet de schaalgrote maar de gebruikservaring blijft voor ons voorop staan. Op dat gebied willen we in 2009 de onbetwiste nummer 1 worden.”

Wie maakt YouTellMe.nl?

“Thijs Goos (mede-oprichter) en ik zijn afkomstig uit de e-commerce markt. Ik was oprichter van Direqt.nl, een succesvolle webwinkel die in 2005 is overgenomen door Coolblue. Goos was zowel bij Direqt als Coolblue verantwoordelijk voor user-experience en design. Vanuit deze achtergrond hebben we veel interesse in de rol die het internet speelt bij aankoopbeslissingen van consumenten.

De technologie van YouTellMe is compleet zelfstandig ontwikkeld. Het team wordt aangevuld door software engineers Rick van Hattem en Thierry Schellenbach. Zij zijn een essentiële schakel in de ontwikkeling van de software en sinds 2008 partners in de onderneming. Het bedrijf was oorspronkelijk gevestigd in Rotterdam maar is sinds een paar maanden verhuisd naar het centrum van Amsterdam. Daar werkt een enthousiast team van 8 mensen aan de ontwikkeling en content van de website.”

Frankwatching in gesprek met Joost Nauta van YouTellMe.nl

Je site gespot? Of heb je een ander goed voorbeeld? Great! Waarom geef je je niet gelijk op voor de Webby Awards? Deadline voor inzending is 30 januari. Meer informatie over de Webby Awards is te vinden op I love the Webbys.”