Socialmedia-marketing: 3 mythen ontrafeld

0

Social media wordt door veel bedrijven gezien als een magic bullet: als je er op drukt, is je bedrijf direct beter zichtbaar en ook meer succesvol. Niets is minder waar. Maar omdat ondernemers dit denken, gaan ze vaak voorbij aan de punten waar op social media juist aandacht aan besteed moet worden: gebruikers boeien, waarde creëren en consistente marketing. Het lijkt er nu echter op dat er sprake is van ‘overhyping’ van de mogelijkheden die social media met zich meebrengt.

Mythes

Jayson Demers, oprichter en CEO van marketingbureau AudienceBloom, wijst ons op social media mythen die ondernemers belemmeren in hun werk.

1. Social media is geen sales-tool

Ten eerste is er de vooronderstelling dat social media een sales-tool is. Voor ondernemers is het eenvoudig, en daardoor aantrekkelijk, om te adverteren op social media. Daarvoor is het medium echter niet gemaakt. Mensen kijken dan ook niet op social media omdat ze geïnteresseerd zijn in advertenties. Mensen kijken op social media om nieuwtjes te lezen, te netwerken en te socializen. Bij een goede balans tussen sales en sociale activiteiten, kan social media voor bedrijven toch wel zorgen voor meer omzet. Maar let op: bij te veel op verkoop gerichte content kan de consument zich tegen je keren.

2. Social media is geen onafhankelijke marketingstrategie

Ten tweede de aanname dat social media een onafhankelijke strategie is. Socialmedia-marketing is juist maar één onderdeel van je gehele marketingstrategie. Jayson illustreert dit in zijn blog mooi door social media te omschrijven als ‘only one part of a well-oiled machine’. Daarbij moet je socialmedia-marketing ook consistent zijn met de andere soorten marketing van je bedrijf. Als dit niet het geval is, dan zal je socialmedia-marketing niet succesvol zijn.

3. Te veel aandacht aan de aantallen geven

De derde mythe betreft het aantal ‘likers’ en volgers. Verschillende ondernemers denken dat deze nummers het enige zijn wat er toe doet op social media. Maar het succes van social media is abstracter dan de kosten en baten van marketingcampagnes. Je hoeveelheid volgers zegt weinig over het succes van je social media. Daarnaast is niet elke volger even betrokken, dus zorg dat je inziet dat de kwaliteit van je netwerk van consumenten belangrijker is dan de kwantiteit.

Ben je na het lezen van deze mythes benieuwd geworden de andere mythes die Jayson ontkracht? Lees dan hier het volledige artikel van Jayson.

Dit bericht is geschreven door reporter Dorthe Bussink