Gespot

Vraag het de Meester: Bepaal zelf de prijs voor juridisch advies

0

Vraag het de Meester is een nieuwe online manier van juridisch advies krijgen. In plaats van vastgestelde prijzen te betalen, worden de prijzen hier namelijk vastgesteld door de klanten zelf. Dat levert pas een echt eerlijke prijs op. Bart Gubbels, oprichter van Vraag het de Meester, vertelt.

Wat is het?

"Via Vraag het de Meester kun je betrouwbaar juridisch advies krijgen op vrijwel elk rechtsgebied. Voor dat advies betaal je geen torenhoge adviestarieven, maar een prijs die altijd eerlijk is. Als klant stel je de prijs voor een advies of het het antwoord op een vraag namelijk zelf vast. Vanaf één euro vind je hier al juridische hulp. De juridische kwaliteit is gewaarborgd door enkel, zoals de naam al verraadt, met meesters in de rechten te werken. Geen stagiaires, geen studenten, maar alleen universitair geschoolde professionals met een mr.-titel."

Waarom dit initiatief?

"We zaten met wat juristen bij elkaar en hadden het over de bezuinigingen die de overheid doorvoert op het gebied van de rechtsbijstand. Voor de consument valt er wat dat betreft weinig te lachen: alles wordt duurder, want de schatkist is leeg. Bij het bespreken van de mogelijkheden werd er geopperd dat de enige prijs die elke klant acceptabel vindt, een prijs is die hij zelf mag vaststellen. Het idee werd weggelachen, want het leek onzinnig. Hier zou door klanten immers enorm misbruik van gemaakt worden: het stellen van moeilijke juridische vragen voor één euro bijvoorbeeld. Toch liet het idee mij niet meer los en na er thuis enkele nachten over te hebben geslapen, heb ik besloten om de proef op de som te nemen. Vraag het de Meester was geboren."

Hoe werkt het?

"Bezoekers van Vraag het de Meester kunnen op een gemakkelijke manier hun juridische vraag insturen. Dat kan inclusief vertrouwelijke gegevens, de vraag wordt strikt vertrouwelijk behandeld. Na het invullen van de vraag en het e-mailadres, komt het bepalen van de prijs. Hoe meer de klant betaalt, hoe sneller en gedetailleerder zijn vraag wordt beantwoord. Het minimum is één euro en daarvoor krijgt de klant gewoon een goed advies, maar als het druk is, kan het bijvoorbeeld wel zijn dat hij wat langer op een antwoord moet wachten."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Een concept als dit is natuurlijk vatbaar voor misbruik, omdat klanten altijd een redenen hebben om zo weinig mogelijk te betalen. Echter, de resultaten verrassen ons: in de testperiode betaalde slechts tien procent minder dan vijf euro per vraag. De gemiddelde prijs per vraag lag bijna op veertig euro."

Wie is er bij betrokken?

"Momenteel zijn enkele juristen, waaronder ikzelf, betrokken bij het initiatief om vragen te beantwoorden. Daarnaast hebben we een samenwerking met een advocatenkantoor opgezet, zodat we klanten die meer dan enkel advies nodig hebben, een goede doorverwijzing kunnen geven. We hadden enkel het concept bedacht, maar hadden nog geen idee hoe we dat qua website wilden vormgeven. Daarvoor hebben we de webdesigners van Accroche ingeschakeld, die met een prachtig design zijn gekomen.

Tevens hebben ze ons het gehele technische aspect uit handen genomen, van het programmeren van de website tot het implementeren van iDEAL. Wij zijn Accroche daarom veel dank verschuldigd. Zij hebben ons verrast met hun enthousiasme en werklust."