Nieuw op Frankwatching

0

[[image:meestgelezen.jpg::left:0]]Frankwatching blijft werken aan de verbetering van de formule. De goede recensie in de afgelopen Adformatie is bepaald geen reden om lui achterover te gaan zitten. Integendeel. Eerder vanavond verwelkomden we Marijke Krabbenbos, als eerste vrouwelijke columniste in het team. En wellicht voor menigeen nog ongemerkt gebleven, maar sinds kort werken we ook met live search (op basis van Ajax-technologie).

De columnisten

[[image:columns/marijke-200.jpg::left:1]]Marijke Krabbenbos is momenteel business innovator bij een grote financiële instelling en op weg naar een leven als zelfstandige “business creative”. Ze vindt zichzelf een echt product van de mix-generatie. Ze voelt zich betrokken bij de veranderingen in de (Nederlandse) samenleving, verwelkomt alle nieuwe technologie, mits zinvol en gebruikersvriendelijk en ziet regelmatig (commerciële) kansen en ideeën voor zichzelf en anderen. Vanaf begin dit jaar schrijft ze erover op haar eigen weblog Ideeën en verwonderingen van Marijke. De Kamer van Koophandel ziet in haar registraties dat een startende ondernemer steeds vaker vrouw is. Marijke wordt zo’n starter. Vanaf nu zal ze op onregelmatige basis een column schrijven voor Frankwatching. Marijke van harte welkom in het team!

Marijke is na Meüs van der Poel (hij viert a.s. donderdag het vijfjarig lustrum van Politiek Online), Martijn Groeneweg (hij timmert lekker aan de weg met TDX, MeasureMail en – hou het in de gaten – Afhangbord.nl) en Menno van Doorn (hij is verantwoordelijk voor VINT, het VerkenningsInstituut Nieuwe Technologie van Sogeti), de vierde columnist in het team van Frankwatching. Het streven is om eind van het jaar met een vast team van circa 8 tot 10 columnisten (m/v) te werken. Mocht je ook interesse hebben om hier te schrijven, neem dan even contact met me op.

De services

Simon Koelewijn van Seems, verantwoordelijk voor het huidige ontwerp en de technical support van Frankwatching, is een andere onmisbare schakel in het geheel. Achter de schermen blijft hij druk met het bestrijden van spam, het verder verbeteren van de gebruikersinterface en het introduceren van nieuwe technologieën. Op dat laatste front is weer wat nieuws te melden. Na de eerdere introductie van tags en de mobiele versie, is hij er nu in geslaagd om door toepassing van Ajax hier ‘live search‘ te introduceren (met dank aan Marco van Hylckama Vlieg). Live search moet je niet uitleggen maar kun je beter gewoon zelf zien. Ga naar het zoekvenstertje (rechtsboven deze pagina, onder het woord Colofon) en tik daar (bijvoorbeeld) ‘mobiel’ in. Druk niet op de enter-toets, maar wacht gewoon. Na enkele seconden verschijnt er een dropdown box die de eerste serie van tien zoekresultaten toont en een link naar nog meer hits. Het lijkt een beetje op Google Suggest, een beta-versie van Google die je suggesties doet voor voor zoektermen. Live search is een toepassing die weer tijd bespaard. De gebruiker krijgt direct feedback op de actie die hij of zij uitvoert. Dat is ook wat Ajax zo bijzonder maakt, het kan de user experience van websites en webapplicaties drastisch verbeteren!

Vanaf vandaag ook nieuw de Top 10 van meest gelezen artikelen op de startpagina. Kijk hiervoor in de linkerkolom en scroll even naar beneden. De tellers zijn vanmorgen vroeg aangezet en in de komende dagen zullen de aantallen dus verder gaan oplopen. Als extra service is – eveneens op de startpagina – onder de intro’s van elk artikel nu ook opgenomen hoe vaak ze bekeken zijn. Ook dit wordt gemeten vanaf 9 oktober 2005.

Een serieus aandachtspunt voor de komende periode lijkt de performance. Door het sterk gegroeide verkeer heeft de site op drukke momenten overdag en ‘s-avonds inmiddels performanceproblemen. Het lijkt erop dat de software (Pivot) niet in staat is om alle traffic efficiënt te verwerken. Mochten deze problemen aanhouden, dan zullen we gedwongen worden om van tool te veranderen. Mogelijk dat er bezoekers zijn die ons uit de brand kunnen helpen?

Tot slot is door alle drukte van de laatste weken de start van de e-mailnieuwsbrief weer uitgesteld. Heel vervelend omdat inmiddels zich al bijna 200 mensen geregistreerd hebben voor deze e-mailnieuwsbrief. De actuele planning is dat we nu proberen voor het einde van deze maand van start te gaan. Samen met de mensen van MeasureMail broeden we nog op een leuke en nog niet eerder vertoonde extra service voor de abonnees.