iPhone Selectie: UniWar is een voltreffer

0

Hoewel games voor de iPhone nog maar relatief kort bestaan, zijn ze inmiddels razend populair. Continu verschijnen er nieuwe games in de App Store, maar welke zijn nou echt de moeite waard? De komende weken bespreek ik hier elke zaterdag een aantal opvallende games. Deze week gaat alle aandacht naar UniWar.

Deze week werd ik verrast door een absolute topper in de App Store: Wat mij betreft is dit de allerbeste game die tot nu toe voor de iPhone is uitgekomen. Daarom gebruik ik deze week het hele artikel om uit te leggen waarom ik zo enthousiast ben.

UniWar is een strategiespel waarin je om beurten een basis verovert, legereenheden opbouwt en je tegenstander aanvalt. Het spel lijkt sterk op Advance Wars en het is indrukwekkend om te zien dat deze iPhone-game beslist niet onderdoet voor zijn Nintendo-neefje.

Compacte maps vereisen goed nadenken

Om de game te leren kennen is het handig om met de Campaign Mode te beginnen. Stap voor stap wordt je de essentie van het spel uitgelegd, terwijl je direct begint met het uitvechten van een veldslag. Je hoeft geen ellenlange teksten door te klikken, in een paar stappen krijg je uitleg en dan kun je direct zelf aan de slag.

Je merkt dat de gebieden waarin je vecht niet zo uitgestrekt zijn, maar al spelend vertaalt zich dit in een sterk punt van de game. Door de compacte maps is het spel zeer dynamisch en heb je weinig last van trage gevechten waarin beide partijen vrijwel in evenwicht zijn. Je merkt dat je over elke zet goed moet nadenken, want met één domme zet kun je een complete veldslag verliezen. De bediening werkt uitstekend en je voortgang wordt continu vanzelf opgeslagen, zodat het geen probleem is om het spel te onderbreken en het later weer op te pakken.

Ervaring opdoen op vele manieren

Naast de campaigns kun je in de Solo Mode zelf een gebied kiezen en aangeven met welke instellingen je een veldslag wilt starten. Deze stand is leuk om je vaardigheden te verbeteren met allerlei wapens of gebieden. Je kunt eindeloos aan de gang om op allerlei manieren de computer te verslaan, die behoorlijk goede zetten weet uit te denken.

Nadat je met Campaign en Solo voldoende ervaring hebt opgedaan, kun je vrienden uitdagen in de Versus Mode. Daarin speel je samen op één iPhone door de telefoon aan elkaar door te geven. Heb je ook daarmee voldoende ervaring opgedaan en zijn je vrienden kansloos tegen jouw strategie? Dan heeft UniWar een prachtige laatste optie voor je in petto: online spelen.

Zo goed kan online gamen zijn

456818Met een paar klikken ben je online en vervolgens ligt letterlijk de hele wereld aan je voeten. Je kunt ervoor kiezen om een profiel aan te maken, maar je kunt ook anoniem snel een spelletje doen tegen iemand aan de andere kant van de aarde. De onlinestand blinkt op allerlei gebieden uit in gebruiksgemak. Je merkt dat de developers hier heel goed over hebben nagedacht en alles werkt superstrak.

Het begint al bij het registreren, wat verrassend snel en eenvoudig gaat. Ook het selecteren van partijen is mooi uitgewerkt. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven wat de maximale tijdsduur mag zijn tussen twee zetten. Kies je voor tien minuten, dan kun je snel een online partijtje spelen. Maar je kunt ook kiezen voor een maximale tijd van drie dagen, waarbij je een mailtje kunt krijgen wanneer je tegenstander een zet heeft gedaan. Het spel is dan te vergelijken met een partij schaak per post, waarbij je in alle rust kunt nadenken over alternatieve zetten. Blijf je online, dan voel je aan het trillen van je iPhone dat je weer aan zet bent. Een prachtige functie voor als je languit in het gras ligt te dromen.

Daarnaast is het leuk dat je tijdens het online spelen met elkaar kunt chatten. Dat maakt dat de game echt aanvoelt als een sociale multiplayer, waarin je met een mens van vlees en bloed te maken hebt. Heb je een leuk spel gespeeld, dan kun je iemand toevoegen aan je Friend List en later eenvoudig terugvinden.

Ook is het leuk dat er bij het online spelen vele varianten zijn in de instellingen. Naast de al genoemde tijdsduur tussen de zetten kun je bijvoorbeeld ook het aantal spelers instellen. Zo kun je met z’n tweeën spelen, maar er zijn ook gevechten met vier of zelfs acht mensen mogelijk. Verder is het leuk dat je tot twintig games tegelijkertijd online kunt spelen, je voelt je dan een ware simultaanschaker.

Een hele grote concurrent

Al met al is het zeer indrukwekkend wat UniWar op de iPhone laat zien. Het spel is eenvoudig te leren, maar heeft desondanks een flinke diepgang. Door de compacte maps moet je scherp nadenken, maar er is toch voldoende variatie. En dan is er ook nog die prachtige onlinestand.

Dit alles maakt UniWar tot de allerbeste game voor de iPhone die ik tot nu toe in handen heb gehad. En het is bovendien de eerste echte concurrent voor serieuze handheld games zoals die op de DS. Door games als deze vraag je je af waarom je nog € 45 voor een DS-titel zou neertellen als je voor een fractie van het geld ook UniWar kunt aanschaffen?

Tot slot heeft UniWar nog een tijdelijke troef in handen: om voldoende aandacht te krijgen en spelers te trekken, is het spel bijna gratis in de App Store te verkrijgen.  Met dit soort lage prijzen voor kwaliteitsgames laat de iPhone zien dat het een echte concurrent aan het worden is van de serieuze handheld consoles.

UniWar is tijdelijk voor €0,79 in de App Store verkrijgbaar.

Tip mij

Ken jij een toffe game voor de iPhone die je graag wilt verdedigen? Laat het me weten in de reacties of via de mail en wellicht bespreek ik volgende keer jouw tips!

Dit artikel is ook verschenen op Bashers.