Gespot

Masterpiece 2.0: Social media art project

0

Een schilderij gemaakt dankzij web 2.0. Een gesprek met Olivier Otten over Masterpiece 2.0.

Wat doet de site?

“Masterpiece 2.0 is een ‘social media art project’, uniek omdat dit het eerste schilderij is dat is gerealiseerd vanuit een web 2.0 benadering. Zes weken lang konden mensen op de website tegen een kleine vergoeding objecten opsturen die wij vervolgens in het schilderij een rol lieten spelen. Op het schilderij is laag over laag (frame voor frame) een animatie gecreëerd waarin de ingestuurde objecten terugkomen. Dit resulteerde in een stop motion animatie van twee minuten.

De mensen die een object ingestuurd hebben hebben allemaal een gesigneerde hoge-resolutie foto van het frame met daarin hun object toegestuurd gekregen. Daarna verdween het frame weer onder de volgende laag. De hele animatie en de totstandkoming ervan is op de site te bekijken.”

Waarom deze site?

“De site staat centraal in het project. De eerste versie van de site was een weblog waar de bezoekers hun inzendingen konden insturen en het gehele proces konden volgen via de webcam, Twitter, Facebook, etc. Nu is de site getransformeerd tot de presentatie van het gehele project Masterpiece 2.0. Op de vernieuwde site staat het schilderij centraal. Als je niets doet begint de animatie automatisch full frame te spelen. Als je een venster opent freezet de animatie en kan je rustig de informatie lezen en foto’s bekijken. Als je een venster sluit speelt de animatie weer verder.”

Hoe werkt de site?

“De site wijst zich eigenlijk vanzelf. Je kunt de stop motion animatie bekijken en hoe het tot stand is gekomen.”

 

Wat zijn de facts?

“Er is van april 2009 tot februari 2010 zowel on- als offline aan het project gewerkt. We hebben in 6 weken 15 internationale inzendingen ontvangen. Dit is vrij veel, omdat stop motion animatie, en zeker op deze laag-over-laag manier, een erg tijdrovende zaak is. Uiteindelijk heeft het doek meer dan honderd geschilderde lagen en duurt de animatie 2 minuten.”

Wie maakt de site?

Masterpiece 2.0 is een project van Baschz.en Selfcontrolfreak (Olivier Otten) beide wonen en werken we in Rotterdam. Baschz is kunstenaar en curator en ik ben interactief ontwerper.”