Hoeveel impact heeft Google Instant op zoekresultaten?

De laatste grote verandering aan de zoekmachine van Google is Google Instant. Gebruikers die ingelogd zijn met een Google account en in de klassieke weergave zoeken, zien direct bij het typen van elke letter relevante resultaten. Hoeveel invloed heeft dit op de gratis resultaten?

Google Instant: veranderingen in aantal bezoekers

Marcel Rotteveen beschreef Google Instant eerder op deze website en een andere aardige samenvatting vond ik die op het weblog van Tribal. Deze verandering aan Google is vrij uniek in zijn soort. Normaal schieten adverteerders, webmasters of zoekmachine-experts in de stress, maar zelden alle 3. Het punt met Google Instant is dat het voor alle partijen invloed heeft, zonder dat Google zijn algoritme heeft veranderd.

Voor de normale gratis Google resultaten is het belangrijk om te weten dat Google Instant tot op heden nog geen invloed heeft op het algoritme van de zoekmachine. Het algoritme wordt wekelijks bijgewerkt en is eerder dit jaar flink aangepast maar Google Instant heeft hierop nog geen invloed.

Toch zijn er zonder aanpassingen aan het algoritme veranderingen merkbaar in het aantal bezoekers uit Google op verschillende termen. Hieronder de ervaringen die ik tot nu toe het vaakste ben tegengekomen.

Top 3 is belangrijker dan ooit tevoren

Toen Google een bekende zoekmachine werd, kwamen er al snel onderzoeken naar buiten dat je in de top 10 van de resultaten moest voorkomen om echt bezoekers uit de zoekmachine te krijgen. Met alle aanvullingen op de zoekmachine (nieuwsberichten, video en foto’s direct tussen de resultaten) was het al belangrijk om in de top 3 te komen.

Uit ervaringen en bevindingen van Amerikaanse websites blijkt dat Google Instant hier nog een schepje bovenop doet. Doordat de suggesties tussen de resultaten worden getoond en je niet op enter hoeft te drukken om resultaten te krijgen, zijn op normale schermen alleen de top drie nog direct zonder scrollen zichtbaar. Zeker als er ook gesponsorde resultaten bijkomen, is de kans klein dat je website nog gezien wordt als je niet tussen de top 3 staat.

Google verandert je trefwoord

Dat Google al veel impact had op ons zoekgedrag is al veelvuldig besproken en ook met Google Instant zullen sommige websites merken dat Google trefwoorden flink verandert. Een voorbeeld is het woord auto. Google verandert dit al terwijl je typt in het woord autotrader en zo is de website die nummer 1 was op het woord auto opeens nergens meer te vinden.

Een kleiner voorbeeld is het trefwoord investeerder. Als je dit intypt in Google Instant, geeft hij zelfs bij het volledig uitschrijven van je trefwoord de hele tijd de resultaten voor het meervoud investeerders weer. Het trefwoord investeerder zal zijn traffic zien zakken, de nummer 1 op investeerders zal het juist zien stijgen.

Of zoals Cybatec aangeeft: “I have a couple of garden sites that have lost quite a lot of traffic. People searching for vegetable gardens for beginners now get vegetable gardening for beginners Google assumes that’s what they are looking for.”

Google verandert de long tail

Er zijn talloze workshops en masterclasses gegeven, zelfs door Google medewerkers zelf, waarin werd verteld dat je je moest richten op de long tail. Gebruikers zouden steeds meer woorden gebruiken en steeds specifiekere zoekopdrachten. De specialisten geven nu aan dat door Google Instant zoekers juist weer kortere zoektermen gaan gebruiken. Waarom zou je langer zoeken als je na 3 letters al een gewenst resultaat ziet?

Toch is er nog geen reden tot paniek voor website-eigenaren die het overgrote deel van de traffic uit lange zoektermen halen. Uit de eerste Amerikaanse resultaten blijkt dat mensen over het algemeen de Google Instant resultaten nog grotendeels negeren en hun zoektermen gewoon afmaken.

Een zoekmachine specialist geeft al aan: “Unless you are in a high competition space with tech-savvy customers, then it’s unlikely that Google Instant will affect your business in any meaningful way in the near future. Why is this so? Because we’re seeing that even our tech-savvy people in the office are frequently ignoring the Instant results on the page. Remember – most searchers like their sites simple and clean, without flashing, jumping, changing text.”

Google Suggest belangrijker

Enorm veel mensen klagen over de slechte resultaten die Google Suggest geven. Vaak blijken mensen die woorden helemaal niet zo vaak te gebruiken. Er zijn zelfs mensen die denken dat Google ons met haar resultaten manipuleert of op zijn minst de resultaten in twijfel trekken.  Een blog van Searchengineland hierover vond ik vrij sterk. In Nederland hadden de suggesties nog relatief weinig invloed. Ze werden meer door zoekmachine-specialisten gebruikt, dan echt door de grote massa Google-gebruikers. Daar komt met Google Instant wel verandering in. Als je tijdens het bekijken van je resultaten ontevreden bent, zie nog de suggesties staan en is de kans groot dat mensen hier werkelijk op klikken. De kans is dus groot dat meer en meer webmasters en SEO-medewerkers hun website teksten zullen aanpassen op de trefwoorden die met Google Suggest naar boven komen.

Deze kunnen overigens nog flink verschillen van de trefwoorden die de Keyword Generator van Adwords suggereert. Neem het eerder genoemde trefwoord auto maar eens. Autotrader komt hier niet eens in de woordenlijst voor.

Conclusie

Zal Google Instant uiteindelijk echt een grote impact hebben? Uiteindelijk misschien, op de lange termijn, maar uit de resultaten van mijn onderzoek blijkt minder verandering dan ik had verwacht.

Natuurlijk zijn er partijen die in één keer een groot gedeelte van de traffic zien verschuiven. Websites die afhankelijk zijn van een bepaalde stroom bezoekers, zowel long tail als generiek, zullen verschillen zien. Maar dit percentage is tot nu toe kleiner zijn dan bij veranderingen die echt het algoritme van Google hebben veranderd, zoals de Google Sandbox en recent Google Cafeïne.

Ten eerste is het alleen van toepassing op ingelogde gebruikers van Google. Daarnaast duurt het even voor gebruikers ook echt hun manier van werken aanpassen en generieke resultaten of de top 3 in Google deden het altijd al beter. En tot slot kunnen gebruikers Google Instant ook nog eens uitschakelen.

AdamFL vertelt hierover: “It’s like going to the restaurant and while ordering the waiter keep finishing your sentences and recommend what they think is good for you.”

Uitgelicht: Leestip! Boek ‘Facebookmarketing in 60 minuten’

Facebookmarketing in 60 minuten

Leren hoe je aandacht op Facebook krijgt, behoudt én omzet in concreet resultaat? In dit nieuwe boek, Facebookmarketing in 60 minuten, legt Marcel van der Heijden het haarfijn uit. Met veel inspirerende praktijkvoorbeelden, tips en tools!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , .

Reacties

 1. Mag ik vragen waarop de auteur zich baseert om het volgende te schrijven:
  En tot slot kunnen gebruikers Google Instant ook nog eens uitschakelen, wat verrassend vaak lijkt te gebeuren.

 2. goed verhaal, maar ben het niet eens met de stelling dat je moet zijn ingelogd voor Google Instant. Wellicht zijn er regionale verschillen, maar ik zie deze zoekresultaten al langere tijd en zonder ingelogd te zijn.
  Troost daarbij, de diehards die blijven intikken zullen vanzelf ook de 4 en 5 woorden tellende zoekreeksen uitgerold zien.
  Impact zal zeker ook hebben, de interpretatie die Google ons opdringt omdat Google bepaalt of en in hoeverre ons Nederlands overeenkomt met de “officiele” schrijfwijze, zoals zij die wensen toe te passen.

 3. @Jeroen B: Dat was inderdaad mijn eigen intepretatie na het lezen van aardig wat mensen die dit aangaven op diverse Amerikaanse SEO fora. Ik heb de zin maar aangepast omdat ik niet exact kan aangeven welk percentage of aantal mij hier exact ‘verrast’.

  @Ruud Hmm. Dat moet zijn: “Gebruikers op andere domeinen dan Google.com (zoals Google.nl) hebben alleen toegang tot Google Instant als ze zijn aangemeld bij een Google-account.” In Nederland was ik het zelf nog niet tegen gekomen. Je weet dus zeker dat je niet bent ingelogd? Ook niet per ongeluk in Adwords, Adsense, iGoogle of whatever?

 4. “En tot slot kunnen gebruikers Google Instant ook nog eens uitschakelen, wat verrassend vaak lijkt te gebeuren.”
  1 dag aan laten staan om te kijken of het voordelen geeft.. nee dus. De irritatie grens was al vrij snel bereikt.

 5. Niet iedereen vind het instant gebeuren leuk als user experience, ik zie alternatieve search engines zoals blekko.com en duckduckgo.com nog in populariteit stijgen. Duck Duck Go is onlangs nog doorgestoten in de Alexa top 100 bijvoorbeeld. Ben zelf ook fan geworden en mijn Chrome default search is intussen DDG.

 6. @Dirkjan,
  we hebben het over Google.nl en daarnaast is Google zo sympathiek, om in de rechterbovenhoek te vermelden of ik toevallig vergeten ben om ergens uit te loggen, maar ik kan je verzekeren dat 99% van de gevallen er de optie staat : “aanmelden” 😉
  En het is een akelig wit scherm, dus ook niet de aangepaste iGoogle.
  Is altijd zo sneu om iemand teleur te stellen,
  blij dat ik wellicht een bijzondere positie inneem :)

 7. @Ruud je stelt me zeker niet teleur. Ik had mijn wijsheid trouwens letterlijk vanaf de pagina van Google.com/instant/

 8. Heb zelf ook het effect van Google Instant op AdWords onderzocht. Conclusie: vrijwel geen effect alleen een lichte verschuiving naar de longtail dus ik kan beamen dat Google Suggest nog belangrijker wordt. Meer info: http://www.seablog.nl/2010/10/het-effect-van-google-instant-op-sea/

 9. Vind er nu niet een enorme segregatie plaats? Sites die al hoog scoorden zullen nu alleen maar hoger scoren. Mijn eigen site wordt bijvoorbeeld gevonden door ‘john and john’ te zoeken. Google geeft echter het veel grotere ‘john and johnsson’ als suggestie waardoor mijn site dus alleen via instant search te vinden is als de gebruiker nog een spatie typt. Of op enter klikt maar dan is het geen instant search meer.

 10. Ik zie dagelijks bezoekers op mijn website via google komen via zoekopdrachten als “google instant uitschakelen”, dus heb ik daar uitleg over gegeven mijn site. volgens mij wekt google instant al aardig wat irritatie bij de zoekers.
  Zal door Instant search het CTR bij Adwords niet flink dalen denk je?

 11. @Dio Dat is een van de effecten inderdaad, een ander voorbeeld naast de voorbeelden die ik noem met investeerder en auto. Toch blijkt het over het algemeen nog redelijk mee te vallen met klachten van webmasters. Tot nu toe hoor ik meer gebruikers klagen.

  @Tamer veel mensen schakelen het inderdaad uit maar hoeveel precies weet ik niet. Bij alle verandering is weerstand maar meestal wijst de praktijk uit dat uiteindelijk toch de massa de standaardinstellingen van Google zal volgen.

  Adwords heb ik bewust niet in het artikel meegenomen omdat het echt anders werkt. Wat wel belangrijk is te weten is dat Google een impressie telt na 3 seconden, dus niet voor alle advertenties die tijdens het typen maar heel kort op het beeld verschijnen. Mocht de CTR toch flink zakken dan moet je maar denken dat blijkbaar alle adverteerders daar last van hebben en het zichzelf dus wel corrigeert.

 12. @Dirkjan Vis, je hebt inderdaad wel gelijk dat de massa toch de standaardinstellingen zal volgen, ook zie ik bezoekers op mijn site die zoeken op google instant inschakelen, daar zal ik niet om liegen 😉
  Over die CTR van AdWords ben ik wel benieuwd of er verandering in zal komen of zoals jij het zegt, het zal zichzelf dan wel corrigeren natuurlijk. Thanks voor je reactie

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!