Innovatie

Het nieuwe uitgeven of waarom de Amazon Kindle gratis wordt

0

Amanda Hocking is 26 jaar oud. Zij heeft een negental boeken gepubliceerd op Amazon. Zonder de hulp van een uitgever. Waarom? Gewoon omdat het kan. De prijs van haar boeken ligt rond de 0,99 dollar. Inmiddels heeft ze meer dan 900.000 boeken verkocht. Gemiddeld zo’n 100.000 boeken per maand. 70 procent van de verkopen steekt ze in haar eigen zak. De overige 30 procent komt in de handen van Amazon terecht.

Cijfers waar menig auteur en uitgever jaloers op zijn. Wanneer je kijkt naar de verkoopprijs van de Amazon Kindle in het verleden en in het heden, dan kun je een extrapolatie maken naar de toekomst. Verwacht wordt dat in november 2011 de Amazon Kindle gratis op de markt komt. Waarom springen uitgevers hier niet op in? Waarom verspreidt de NRC geen gratis iPad onder al haar abonnees? Geen fysiek drukwerk meer, geen persen nodig, geen krantenjongens nodig. En altijd de krant op tijd. Tel uit je winst!

Recent heeft Rupert Murdocht een dagelijkse krant op de iPad beschikbaar gemaakt. Een succes of niet? 2 grote bezwaren die je terug ziet komen, zijn dat ook de Daily te laat met nieuws komt. Een dag te laat dus. En het downloaden van de Daily neemt te veel tijd in beslag. Tijdens het downloaden kun je een kop koffie zetten, de fysieke krant op de hoek van de straat halen en ook nog eens een lekkere boterham smeren.

Afgelopen week lanceerde het filmtijdschrift Preview zijn applicatie van de iPad. Een lichtgewicht applicatie. Content wordt on the fly binnengehaald. Razendsnel. Gebouwd door 4 slimme jongens. Hier kunnen de miljoenen van Rupert Murdoch niet tegenop.

De wereld van de uitgevers is aan het veranderen. Razendsnel. Van fysiek naar digitaal. Hoe de toekomst er exact uitziet, weet ik niet. Een ding weet ik wel. Het einde van traditioneel uitgeven is in zicht. De verandering komt van nieuwe mensen, van nieuwe bedrijven. Dit zijn de uitgevers van morgen.