Verraderlijke veranderingen in Facebook timeline?

Sinds twee weken is de Facebook Timeline weergave verplicht voor alle gebruikers en pagina’s. Facebook staat er echter wel bekend om regelmatig zaken aan te passen, met of zonder aankondiging. Dat lijk nu ook al weer aan de gang.

Nieuwe mogelijkheden?

Veel te lang waren Facebook-pagina’s voor bedrijven amper te personaliseren. Behalve door het gebruik van apps of eigen landingspagina’s was de uitstraling van je pagina bijna niet te bepalen. Met de komst van Facebook Timeline voor Pages is het één en ander veranderd: zo is bijvoorbeeld een afwijkende landingspagina is niet meer toegestaan, maar daar tegenover staat dat we nu de coverphoto – ook wel omslagfoto – hebben. De Photoshop-professionals kunnen hun creativiteit loslaten op de paginabrede afbeelding bovenaan de pagina en doen dit dan ook massaal. Omdat bij Timeline voor Facebook in de paginaopbouw de oude vertrouwde profielfoto deels over de cover photo valt, kun je deze creatief in elkaar laten overlopen. Of toch niet meer?

Vandaag ontdekte ik dat wanneer ik zelf ingelogd ben, de profiel foto ineens een stuk groter is dan eerder. Waar deze afbeelding standaard wordt verkleind tot 125 x 125 pixels zag ik ineens dat de afbeelding 150×150 pixels groot was. Vreemd, aangezien Facebook sinds 30 maart overal de Timeline verplicht heeft gesteld na maanden van testen. Hebben ze dan nu al besloten om langzaam hun opmaak te veranderen of is het toevallig een foutje? Omdat het maar een klein verschil is met de normale weergave zal het weinig mensen zijn opgevallen. Bij mij is de profielfoto groter op mijn persoonlijke account; bij een collega wanneer ze is ingelogd als bedrijfspagina en juist niet privé.

Facebook-ET

Doet E.T. wat raars met Facebook of heeft Giuseppe opeens een dikker hoofd gekregen?

Verschillende afmetingen

Het grootste verschil komt aan het licht bij pagina’s die hun cover- en profielfoto op elkaar hadden afgestemd. Opvallend genoeg is wanneer ik inlog op naam van een (bedrijfs-)pagina die ik beheer, de weergave weer naar het normale formaat springt. No big deal, behalve wanneer je als groot merk zijnde denkt een leuke creatieve pagina te hebben. Zo lopen op de Facebookpagina’s van Sprite en Dr. Pepper de flesjes uit hun profielfoto niet meer mooi over in de coverphoto. Bij een aantal andere merken is het hele achterliggende gedachte van de coverphoto weg, zoals in onderstaand voorbeeld van Procter & Gamble.

Als het logo niet meer aansluit, hebben de lijnen in de cover photo niet zoveel zin.

Grappig om te zien is dat een aantal grote merken wel snel gereageerd heeft op deze verandering. KLM, Axe en Nike Football hebben hun covers reeds aangepast. Waar ze eerder met hun cover leuk inspeelden en aansloten op hun profielfoto hebben ze dat nu niet meer. Toeval of niet? De vraag is vooral, wat is de achterliggende gedachte van Facebook? Is het om het de creatieven zo moeilijk mogelijk te maken iets ludieks te doen met hun profiel, of is het een langzame uitrol van een platformbrede verandering?

Facebook-KLM

KLM heeft haar mooie creatieve oplossing gauw van de hand gedaan, was de wijziging van de profielfoto-grootte de aanleiding?

Voorlopig kan ik niet meer genieten van de strakblauwe lucht die hoort bij KLM, maar krijg ik alleen een afgebroken staart die sinds vorige week niets meer te maken heeft met hun coverphoto.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Ik heb nergens last van, zie ook geen pagina’s die hier last van hebben. En de facebook-pagina van die Giuseppe is bij mij ook normaal.

  Trouwens, wat een onderwerp om een blog over te schrijven. Normaliter zal ik niet snel iets afkraken, maar dit gaat echt nergens over – waarschijnlijk is het een (zeer tijdelijk) foutje in de Facebook opmaak. Don’t worry…

 2. Marco Dekkers |

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt Peter. Ik kan mij voorstellen dat het voor sommige organisaties relevant is om hier alert op te zijn. Of het nu een tijdelijke bug bij Facebook is of een permanente wijziging. Overigens, welkom als auteur op Frankwatching! Ik kijk uit naar je volgende artikelen.

  @Bart Het is m.i. subjectief welk onderwerp wel of niet relevant is. Maar geldt dat niet voor elk artikel op Frankwatchig en elders? Op het moment dat ik dit lees is er 66 keer over dit artikel getweet. Er zijn dus ook (veel) mensen die belang hechten aan deze informatie en die willen delen met anderen.

 3. Het probleem lijkt zich tevens enkel voor te doen bij een groep van de gebruikers. Zo zie ik vanuit mijn persoonlijke profiel plots de grote foto opduiken op fanpages, maar krijgt een collega van me onder zijn account nog wel het normale formaat te zien (op diezelfde pagina’s). Dit zou ook verklaren waarom hij wel juist getoond wordt wanneer je uitgelogd bent.

  Facebook heeft zijn gebruikers ingedeeld in verschillende groepen, zo wordt ook vaak duidelijk bij updates. Een gedeelte van de gebruiker ziet een andere versie van de site dan dat anderen te zien krijgen.

  Ik wacht nog altijd op een verklaring van Facebook. Mocht dit een wijziging zijn dan heb ik nog genoeg pagina’s aan te passen..

 4. Ronald van der Hart |

  Leuk en leerzaam stuk Peter. En niet weer het zoveelste obligate artikel.

  @Bart en @Corinne, inhoudelijk reageren is best zinvol. Niet inhoudelijk reageren maar dan wel linkjes naar je eigen site of facebookpagina toevoegen maakt jullie comments goedkoop.

 5. @Ronald: blijft een mening. PS goed kijken: als blogger staat bij mij standaard altijd het linkje van het bedrijf waar ik voor werk in beeld. Dus geen zelfverheerlijking.

 6. Johan van Ommen |

  Lekker, zo’n blog. Het gaat ook weer nergens over ..

 7. Annemieke Kok |

  Het is goed dat wij hierop geattendeerd worden, alleen is het woord verradelijk in de titel denk ik iets te dramatisch is gekozen, waardoor bovenstaande reacties zijn ontstaan.

 8. Dit is niet de enige verandering die zomaar is doorgevoerd: deze week heeft Facebook ook het aantal beschikbare karakters in de tekst van de Facebook Ads ingekort van 135 naar 90. Een voorbode van ads in de mobiele app?

 9. Jeannine van de Ven |

  Grappig al deze aandacht voor Facebook. En terecht ook. Soms weet je gewoon niet wat Facebook allemaal aanpast. Ik vind dit een relevante blog voor insiders. Leuk.

 10. Zeiken om het zeiken. Als je het geen interessant nieuwsbericht vindt, sla het dan gewoon over en besteed er geen aandacht aan. Ik begrijp heel goed dat dit voor bedrijven die hun Facebook pagina serieus nemen wel degelijk relevant is.
  Overigens knap opgemerkt. En hoe heb je dan de oude en de aangepaste versie van de KLM page? via een cache of maak je regelmatig screenshots/notes van pagina’s die je interessant vindt?

  PS
  bij mij gaat de pagina van Guiseppe ook mis.

 11. @Corinne Als ik naar je profiel ga dan gaat het wel mis. Ziet er erg apart uit…

 12. Goed dat hier even aandacht aan wordt besteed. Ik merk bij mijn persoonlijk profiel niks van deze veranderingen. Wel heb ik inderdaad gezien dat Facebook de tekst voor Facebook Ads heeft ingekort. Zelf heb ik daar niks over gelezen. Reden genoeg dus om alles scherp in de gaten te blijven houden:)

 13. Weinig bemoedigend om tijd te steken in een mooie opmaak van een profiel als de werking van de opmaak-elementen vaak verandert en bovendien geregeld onaangekondigd. Voor veel pagina’s en profielen is de doelgroep (en budget) kleiner dan voor de multinationals in de voorbeelden. Je moet in feite rekening houden met mogelijke veranderingen en een veilig ontwerp bedenken. Eerder zag ik Facebook eigenhandig uitsneden van profielfoto’s maken, zodat randen van logo’s wegvielen.

 14. Als ik de reacties zo lees, is er blijkbaar wel behoefte hieraan. Dus neem ik mijn reactie (deels) weer terug :-) Ik zie trouwens nergens anders hier iets over, betekent dit dat het inmiddels opgelost is?

 15. De meeste pagina-beheerders zullen niet het logo naadloos in de kopfoto proberen te integreren. Gewoon totaal andere plaatjes kiezen, alleen opletten of een eventuele tekst in de kopfoto niet doorsneden wordt door het logo dat er half overheen ligt.

 16. Zoals hierboven uitgebreid besproken is: niet iedereen vindt het onderwerp even interessant, so be it. Ik gaf al aan in mijn post dat het geen big deal hoeft te zijn.

  Maar toen ik vanochtend inlogte op Facebook. Eerste gedachte: “Stik, mijn post gaat nu nergens meer over”, de verspringing is bij mij verdwenen namelijk. Nou ben ik benieuwd of degenen van jullie die het verschil wel zagen dat ook zo is.

  Wat mij zo snel opvalt is dat Turkish Airlines hun oude cover- en profiel foto hebben ingesteld. Dat zou uiteraard ook toeval kunnen zijn.

  @Pieter, ik wist dat de KLM pagina er zo uit zag en vandaar dat ik die graag als voorbeeld aan wilde halen. Ik heb hem via Google afbeeldingen terug kunnen vinden.

 17. Dit artikel heeft geen relevante nieuwswaarde

 18. Dit wil ik nog even nuanceren: Zo te lezen is er behoefte aan deze informatie, het merendeel van de reageerders vinden het artikel wel nuttig. Wie ben ik dan om te zeggen dat het artikel geen nieuwswaarde heeft;)

 19. Beste mensen hebben jullie ook een oplossing voor HTTP 500 server error.
  Schijnt op het moment een van het grootste facebook probleem te zijn.
  Kan zelf al 10 dagen niet meer inloggen.

  Groetjes Susann

 20. hoe meld je je hier aan?

 21. Ik was ook van plan om werk te maken van zo’n cover en profielfoto die netjes in mekaar lopen.
  Aangezien ik op zoek was naar de effectieve afmetingen om dit precies te kunnen doen kwam ik op dit topic terecht.
  Doen de problemen zich momenteel nog voor of bleek het een tijdelijke fout te zijn bij facebook?

 22. Ik zou graag willen waarom mijn layout van mijn facebook ineens veel kleiner is geworden en alles ineens links staat en mijn omslagfoto ook veel kleiner is geworden.Kan ik dit nog aanpassen?

 23. Is er ondertussen nog iets veranderd binnen facebook timeline dat ik zou moeten weten?

  Ik gebruik het ook voor reclamedoeleinden.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!