De 7 grootste social media fails allertijden

Social media fails

Iedereen kent de fail compilations op YouTube; mislukkingsexpedities die rampzaliger aflopen dan de zangcarrière van Jim. Bij elke scene roep je OEI en dank je de internetgoden dat je zelf nog nooit in zo’n filmpje hebt gestaan. Maar niet alleen bij mountainbike-hink-stap-springen en honkballen tegen een lantaarnpaal gaan dingen mis. Ook op het gebied van social media wordt er gefaald. Tijd om de grootste faalhazen op een rijtje te zetten. We tellen af...

#7 Tim Hofman van BNN maakt belofte niet waar

Tim Hofman, aanstormend presentatietalent bij BNN, was niet tevreden met zijn aantal volgers en wilde graag over de 5.000 heen. Dat, in combinatie met het feit dat hij zin had in iets baldadigs, bracht hem op de volgende tweet:

Binnen no-time werd de tweet talloze keren geretweet. Naast een stortvloed aan reacties, bereikte Tim drie dingen:

 1. Een poeplading aan negatieve reacties
 2. Een genante verontschuldiging voor het niet kunnen waarmaken van zijn belofte.
 3. 5000+ volgers en veel aandacht

Tim Hofman twitter failDit bracht de score op 1-2, in het nadeel van de brievenbusplasser. Tim kwam wel met een creatieve oplossing: als vervangende belofte – met terugwerkende kracht – zou hij gaan bungeejumpen, verkleed als Patricia Paay. Bijna wilde ik de score op 2-2 zetten.

Maar toen kwam ik deze kop tegen: Tim Hofman en Arie Boomsma zeggen Dag Tegen Pesten. Geweldig initiatief natuurlijk. En Arie kan het hebben. Maar dit nobele gebaar komt uit de mond van Tim toch nét iets minder geloofwaardig over. Zeker als hij zijn fans blijft bestoken met opmerkingen als ‘ga een muur likken’. Moraal van het verhaal: Ik ken geen betere uitleg dan het volgende spreekwoord: ‘your mouth is writing checks your body can’t cash’.

#6 HMV hangt vuile was buiten

HMV Twitter failEntertainmentwinkelketen HMV begon een tijd geleden aan een financiële afdaling. Net als veel bedrijven in zo’n situatie, besloot HMV te kiezen voor de misselijk-en-toch-een-date-aanpak.

De misselijk-en-toch-een-date-aanpak: stel dat je misselijk bent en op date gaat, dan vertel je die date niet non-stop hoe misselijk je bent. Dan drink je drie glazen cola en roep je dat je je fantastisch voelt. Zo ook het plan van HVM. Maar helaas hadden enkele medewerkers andere plannen.

Die enkele medewerkers kregen begin februari dit jaar te horen niet meer welkom te zijn en besloten daar live verslag van te doen op Twitter. Ik hoor je nu denken: ‘Hoe is dat mogelijk?’ Nou, omdat een stagiair ooit een corporate accountje had aangemaakt en de inloggegevens hier en daar had laten slingeren.
Dit alles resulteerde in tweets als:

Sorry we’ve been quiet for so long. Under contract, we’ve been unable to say a word, or -more importantly – tell the truth #hmvXfactorFiring

en…

There are over 60 of us being fired at once! Mass execution, of loyal employees who love the brand #hmvXfactorFiring

De marketing director ontdekte de tweets korte tijd later, maar het kwaad was al geschied. Er zijn vast en zeker meerdere oorzaken van de ondergang, maar inmiddels gaat het met HMV niet zo lekker meer.

Moraal van het verhaal: tip voor werkgevers: misschien is het een goed idee als je het aanmaken en beheren van een Twitter-account overlaat aan de marketingafdeling. En als je iemand op die afdeling ontslaat, laat het Twitteren dan even aan een andere (betrouwbare) collega over.

#5 Lidl vergelijkt Twitter met lokaal krantje

Lidl Twitter failDe jongens en meisjes op de marketingafdeling van Lidl België waren waarschijnlijk nog niet zo bekend met het fenomeen Twitter. Na een flinke hersenstormsessie bedachten ze iets geniaals: voor elke tweet met de hashtag #luxevooriedereen stuurt Lidl vijf voedselpakketten t.w.v. € 20 naar de voedselbank.

Maar Twitter is geen lokaal krantje voor Jan om de hoek en Bert die ernaast woont; Twitter is al jaren één van de grootste sociale netwerken van België. Het gevolg: binnen een paar uur stond de teller op 4000 voedselpakketten. En toen de euroteller over de € 200.000 ging, was het genoeg. Lidl maakte een einde aan de actie en kon beginnen met het maken van duizend malen excuses.

Toch zet ik Lidl slechts op #5. De budgetsupermarkt bedoelde het goed en kwam bovendien met een leuke draai aan de faalactie: Lidl gaf tussen kerst en oud en nieuw 10.000 voedselpakketten weg aan gezinnen die het niet zo breed hebben. Moraal van het verhaal: Onderschat nooit de kracht van social media. Publiciteitsstunten kunnen exploderen tot virale proporties. In positieve zin, maar ook in negatieve zin.

#4 Oeps…vergeten te switchen, sorry Microsoft

Microsoft twitter failVeel mensen die twitteren vanuit een zakelijk account, twitteren ook privé. Als je met beide accounts erg actief bent, levert dat een hoop heen-en-weer-geswitch op. Vervelend, maar wel belangrijk. Dankzij een medewerker van Microsoft werd de wereld hier nog even aan herinnerd.

Labor Secretary Robert Reich twitterde:

To NY to visit my 4-yr-old granddaughter. Also on ABC’s ‘This Week’ panel w/ Ann Coulter, among others. I’d rather be w/ my granddaughter

De medewerker van Microsoft bleek geen grote fan van Ann Coulter en twitterde – per ongeluk via het officiële Microsoft account a 299.200 volgers – het volgende:

@RBReich your granddaughter’s level of discourse and policy > those of Ann Coulter

Auw. Dat doet pijn. Gelukkig kwam de medewerker er snel achter en kwam Microsoft met een verontschuldigende verklaring. Maar op Twitter ben je dan al internetjaren te laat.
Moraal van het verhaal: voel je de drang om iets te roepen op Twitter? Vergeet dan niet even te switchen naar je eigen account. Werk je bij een megabedrijf als Microsoft? Vergeet dan niet te switchen naar je eigen account! En voor bedrijven: maak je werknemers bewust van dit soort blunders.

#3 McDonalds proeft eigen burgers niet

McDonalds Twitter failOp de marketingafdeling van McDonalds was het waarschijnlijk vrijdagmiddag en supergezellig. Onder het genot van een Big Mac en wat Coca-cola-siroop vertelden de medewerkers elkaar leuke verhalen over hoe geweldig McDonalds wel niet is. Eén medewerker verslikte zich bijna in zijn burger toen hij plots een briljant plan bedacht: ‘waarom laten we de klanten van McDonalds niet dit soort verhalen vertellen?’ ‘En dan op Twitter natuurlijk’, riep deze reïncarnatie van Einstein.

Zo gezegd, zo getweet. Met behulp van de hashtag #McDStories werd de wereld gevraagd een leuk verhaal van 140 karakters te vertellen over McDonalds. Maar de medewerkers op de vrijdagmiddagborrel waren even vergeten dat de burgers van McDonalds smaken naar gemalen koeresten met afgedankte varkensingewanden. Het gevolg: een enorme hoeveelheid McDStories van mensen die McDonalds op alle mogelijke manieren afzeiken. Enkele voorbeelden:

One time I walked into McDonalds and I could smell Type 2 diabetes floating in the air and I threw up. #McDStories

en…

#McDStories: Liquid chicken nuggets http://t.co/S6YB4Lun Who’s hungry for @McDonalds?

Moraal van het verhaal: wil je als bedrijf je klanten bij een social media campagne betrekken? Bedenk dan eerst wat je imago is en of je klanten tevreden en betrokken genoeg zijn om als ‘ambassadeur’ op te treden.

#2 Red Bull bereikt er niks mee

Redbull social media failOver het algemeen staat Red Bull bekend om haar geniale marketing. Wie kent niet de Mini Coopers met een blikje op het dak? Wie heeft nog nooit beelden gezien van de Red Bull Air Race? En Formule 1-fans kunnen het beamen: het Red Bull Racing Team laat de rode Ferrari’s ver achter zich.

Maar zelfs bij Red Bull zitten een paar faalhazen op de marketingafdeling. Het is alweer een tijd geleden, maar deze staat wat mij betreft nog steeds – en terecht – op #2. We hebben het over de tijd dat het nog niet gênant was om een QR-code te gebruiken. We gaan terug naar juni 2011.

Voor de ‘Red Bull Creation Campagne’ bedacht Red Bull een grootschalige campagne die grotendeels leunde op QR-codes, die klanten moesten scannen met hun smartphone. En waar komen dagelijks nou meer mensen dan de metro? Klinkt goed, toch? Maar waar – van alle plekken ter (stedelijke) wereld – heb je slechter bereik dan in de metro? Precies. Nergens. Dag investering. Hallo Fail.

Moraal van het verhaal: 1. Wil je uberhaupt nog wel aan de QR? 2. Zo ja, bedenk dan heel goed waar je die QR-code plaatst. 3. Denk ook na over een geschikt moment om je doelgroep te bereiken (heeft iemand op dat moment tijd en zin in jouw advertentie?

#1 Channel 7 speelt verstoppertje na 32.000 likes

Fails social mediaWe zijn aangekomen bij de eindbaas-faalhaas. In New South Wales, Australië, werd afgelopen zomer een jong meisje doodgereden door iemand op een quad. Channel 7 stelde het belang van haar eigen honger naar nieuws boven de privacy van de familie. Channel 7 besloot met een helikopter en een team van pitbull-journalisten het erf van de familie binnen te vallen.

De moeder uitte vervolgens haar woede en frustratie op de Facebook pagina van Channel 7:

“I would just like to let everyone know of the pain and harassment we suffered as a result of channel 7. A reporter was on our private property very soon after the accident and whilst Molly [her daughter] was still on the ground. He walked up to the house down to the stables anywhere looking for a story. I went outside at some point to go to her horse for some comfort when the channel 7 helicopter flew above me trying to get footage. My husband was overseas at the time of the accident but footage of myself sitting with my deceased daughter was put on the channel 7 website for the world to see before I had even told all of my family. Channel 7 you are a disgrace and what should have been a private moment between a mother and her daughter was exploited for the sake of an exclusive story. You bastards.”

Channel 7 had op dit moment natuurlijk al redelijk hard gefaald, maar om op #1 van deze Social Media Fail Compilation te komen werd besloten de post – na meer dan 32.000 likes – te verwijderen. Jep, echt waar, te verwijderen.

Waarschijnlijk was Channel 7 in de veronderstelling een soort monopoliepositie in de nieuwswereld te bekleden. Even vergeten dat iets na 32.000 likes al lang de wereld in gekatapulteerd is, klaar om als hapklare brokken te worden verspreid in containerladingen van media-aandacht richting vele, vele duizenden extra mensen met een soon-to-be-mening over Channel 7.

Moraal van het verhaal: sociale media hebben invloed. Veel invloed. En zodra sociale media iets oppakken, is het te laat om verstoppertje te spelen. Het enige dat je dan kunt doen is er het beste van maken. Reageer snel, stel je betrokken op, beken schuld en maak het goed. Simpelweg de post verwijderen – zeker na 32.000 likes – is echt het allerfaalste wat je dan kunt doen.

Maak deze social media fail compilation compleet!

Er zijn natuurlijk vele andere treurige, grappige, leerzame en vooral snoeiharde fails te vinden op het gebied van social media. Voor dit artikel heb ik slechts een kleine selectie gemaakt om een compleet verhaal te kunnen vertellen, de belangrijkste lessen te illustreren en het artikel qua lengte enigszins leesbaar te houden.

Ook recentere voorbeelden zijn gemakkelijk te vinden. Toch heb ik deze gebruikt; deze voorbeelden brachten mijn beoogde boodschap het beste tot leven. Werk gerust mee aan deze social media fail compilation: deel jouw input in een reactie hieronder. Van elke fail kunnen we wat leren. En bovendien kunnen we er van genieten. Veel dank!

Uitgelicht: Hoe zet je Instagram succesvol in voor jouw organisatie?

Instagram event-thumbnail

Wat komt er allemaal kijken bij het zakelijk gebruik van Instagram? Leer van praktijkcases van bedrijven als Gemeente Rotterdam en PostNL tijdens het event Instagram voor bedrijven op dinsdag 28 juni 2016!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Ik moet gelijk denken aan de húge húge fail van Kenneth Cole die de situatie in Cairo aangreep om de nieuwe lente collectie aan te kondigen.

  “Millions are in uproar in #Cairo. Rumor is they heard our new spring collection is now available online at http://bit.ly/KCairo -KC”

  Honderden reacties over de smakeloosheid van dit bericht. Vervolgens probeert KC zich hier nog uit te redden met het maken van een (wel heel flauwe poging tot een) excuus, maar het kwaad is dan al geschied. Big-ass social media fail!

  1. Dank voor je bijdrage Jade!

   Hoe je als bedrijf vervolgens omgaat met je fail is inderdaad zo belangrijk. Dan is het echt dubbel fail om met een slap of flauw excuus te komen.

 2. Er kan natuurlijk inderdaad heel veel beter, maar dat HMV voorbeeld dat de laatste tijd natuurlijk populair is vind ik niet zo’n goede. Natuurlijk is het wél weer een voorbeeld van waarbij ‘social’ bij iemand kwam te liggen die er als intern begon, maar eigenlijk ging het verder tot recentelijk redelijk normaal. De situatie rond het ontslag was niet handig, maar hoe zou jij zorgen dat een ‘rogue employee’ niets geks Twittert?

  Bovendien: “Er zijn vast en zeker meerdere oorzaken van de ondergang”? Daar leg je zelf de vinger op de plek waar het écht probleem ligt, HMV was onder een soort surseance van betaling (‘administration’), moet een hele serie winkels sluiten en het voorval waar je het zelf over hebt betreft 60 werknemers. maw: de ondergang was juist de oorzaak van deze ‘fail’. (Een werknemer met ‘nothing to lose’ zou je er aan toe kunnen voegen.)

  Ik ben het met heel veel dingen best eens, maar wmbt, is HMV het slechtste voorbeeld in tijden dat het en der nu de revue passeert.

  1. Bedankt voor je reactie Gyurka!

   Dat HMV niet alleen op het gebied van social media niet zo lekker ging, is natuurlijk bekend en vermeld ik ook in die case. Maar de ondergang was niet de oorzaak van de hier omschreven fail. Sterker: er werd door deze fail een extra oorzaak aan het rijtje toegevoegd.

   Zeker als megaconcern is het (dat blijkt maar weer) geen goed plan om corporate accounts te laten aanmaken en beheren door een stagiair. Dit kun je beter (en zeker in crisistijd) over laten aan een expert waar je op kunt vertrouwen.

 3. De ‘fail’ van Lidl België lijkt me een typisch geval van een ‘bewussie’. Net doen of je de kracht van social media niet begrijpt om vervolgens compleet ‘verrast’ te worden door de stormvloed aan reacties en hashtags. Nee, ik denk dat Lidl hier meer dan goed over nagedacht heeft en vooraf allang had bepaald, dat ze 10.000 pakketten gingen uitdelen.

  1. Een bewussie haha, mooie term.

   Maar ik denk het niet. De actie heeft veel meer gekost dan gepland en het teleurstellen van duizenden klanten weegt hier denk ik zwaarder dan de (nobele en waardevolle) mosterd na de maaltijd die Lidl biedt. Het persbericht met de oplossing van Lidl komt wanneer de aandacht voor deze actie al lang over het hoogtepunt is.

   Bovendien verliest Lidl hier een stukje geloofwaardigheid. Volgende keer dat er een actie loopt, neemt een aantal mensen de moeite niet meer om iets te RTen in de hoop op wat boodschappen cadeau te krijgen.

   1. Maar, aan de andere kant… Het is destijds veel in het nieuws geweest en heeft in kranten gestaan, kortom free publicity. Als ze hetzelfde bereik hadden willen hebben met reclame, waren ze veel meer kwijt geweest. Ik ben het inderdaad eens met Arjen. Het is beetje zoals de gratis taart van de HEMA destijds.

    Verder is het nu, een jaar na datum van het artikel, nog steeds een heel leuk artikel om te lezen!

 4. Dag Tim, wat hebben die golf van negatieve tweets voor invloed gehad? Omzet teruggelopen? Heeft McDonalds de moeite genomen om eens uit te leggen dat hun product niet bestaat uit de door hier genoemde varkensingewanden. Kwam dit tegen: According to the McDonald’s website, these are the ingredients in their plain hamburgers:100% pure USDA inspected beef; no fillers, no extenders. Prepared with grill seasoning (salt, black pepper).

  Trekken mensen zich werkelijk iets aan van deze tweet tsunami of is het de gekte van de dag en morgen is er weer iets anders en eten de mensen vrolijk weer een hamburger omdat het in de buurt is etc? McDonalds is zeer succesvol ondanks alle middelen overblijven voor het publiek om collectief hun bagger uit te storten over het internet. Natuurlijk mee eens dat je moet weten wat je imago is en zeker als je geen ogenschijnlijke rotsvaste positie hebt als die van McDo maar ik krijg het gevoel daat het een strijd is van pro en contra en die contra’s win je toch niet voor je en de pro’s trekken zich niets aan van die golf negatieve publiciteit simpelweg omdat ze weten dat eens een ker een burger geen probleem is en dat echt gezond eten er anders uitziet (common sence)

  1. De social media manager van McDonald’s trok het zich in ieder geval zeer aan :-). Een multinational wordt niet blij natuurlijk als een eigen campagne dit gevolg heeft. Deze link geeft wel een mooi overzicht van wat hoe de crisis communicatie in elkaar stak toen de hashtag een bashtag werd: http://mashable.com/2012/01/24/mcdonalds-twitter-campaign/
   Maar mcD zal niet veel financiële schade hebben opgelopen inderdaad. Maar ze hebben natuurlijk wel dat gevaar gelopen! Van Dell is bijvoorbeeld bekend dat de Dell Hell ze op de rand van de afgrond heeft gebracht, inclusief kelderende aandelen. En dat door 1 blogger.

  2. Ik denk dat vooral bij negatieve berichtgeving de impact (extra) lastig is om in te schatten. Vooral bij hele grote alom aanwezige merken als McDonalds, ja. Dat maakt het rangschikken van ‘fails’ wat lastig, maar goed: laten we het dan als lijstje van “7 fails” zien.

   De impact van die van McD is lastig in te schatten, maar de ‘fail’ in deze vind ik wel een juiste in deze lijst in de zin van dat je eerst moet bedenken welk imago je hebt en wat daar dan bij past. Mensen die bij McDonalds eten komen bijna ‘toch wel’ zou je zeggen, maar we weten ook allemaal wel dat het geen high quality stuff is, dat weten de mensen daar ook wel. Dan moet je natuurlijk niet je campagne gaan opzetten rond juist dátgene dat zo controversieel is, maar rond iets als een icoon als de ballenbak, ofzo. (En zelfs dan.. 😉 )

   De impact is misschien onduidelijk, maar het had ook de opzet van een campagne gescheeld -kostentechnisch-.

   1. Goed punt daar: sowieso al verloren kosten door het opzetten van de campagne.

  3. Bedankt voor je inhoudelijke reactie, Erik!

   Het is inderdaad moeilijk te meten wat de opgelopen schade is. Zeker als je kijkt naar omzet. Maar ik denk dat (zeker op de langere termijn) zaken als engagement, geloofwaardigheid en imago hier zwaarder wegen dan omzet.

   Bovendien kun je natuurlijk nooit uit gaan van het feit dat er al een verdeling bestaat tussen pro’s en contra’s die onveranderlijk en niet te beïnvloeden is. Social media is juist bedoeld om die verdeling in positieve zin te verschuiven.

   Daarnaast heb je pro’s en fans. Het is de kunst om pro’s te veranderen in fans waar je daadwerkelijk engagement mee hebt en die een positieve bijdrage leveren aan het imago van je brand.

   Dit soort acties hebben, in mijn optiek, niet bepaald een positief effect op het aantal pro’s en de mate van betrokkenheid van bestaande pro’s.

 5. Ik heb mijn 47 favoriete klassiekers eens hier verzameld: http://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/20977

 6. Leuke cases! Dat dit de grootste fails zijn is natuurlijk subjectief. Ik vond de Amerikaanse senator die per ongeluk een foto van zijn onderbroek tweette naar een jongedame een grote fail. Of het bekende voorbeeld van Jeff Jarvis en Dell…

 7. Wat mij betreft pas de tweet van Lance Armstrong met zijn 7 gele truien en hij liggend op de bank ook perfect in dit rijtje…

 8. Absoluut geen leuke case, wel een schrijnende: #myjihad is een zich snel ontwikkelende social media fail. Dit is begonnen als actie om meer begrip te kweken voor de positieve kanten van de islamitische geloofsbelijdenis, maar tegenstanders gebruiken de hashtag inmiddels om allerlei wreedheden die in de naam van de islam zijn gepleegd onder de aandacht te brengen. Effect: in plaats van mensen bij elkaar te brengen, wordt de kloof alleen maar groter.

 9. Vermakelijk overzicht, maar… liever een ‘faalhaas’ dan een lafaard! Erger vind ik die duizenden bedrijven en professionals die social media niet of maar half benutten omdat ze bang zijn iets verkeerd te doen. Lees ook mijn reactie op deze top 7: http://storiesguy.blogspot.nl/2013/02/de-echte-faalhazen-zie-je-niet-op.html

 10. Helemaal met je eens Pieter! Veel bedrijven nemen de moeite niet zich eens écht te verdiepen in de kracht van social media en hoe je die het beste kunt ontbloten. Ik hoor zelfs wel eens uitspraken als ‘social media worden zwaar overschat’ en ‘social media is voor ons de moeite niet waard’. Dat is pas écht falen.

  Leuk dat je er een heel artikel aan hebt gewijd. Wie weet wijd ik nog eens een artikel aan ‘verrassende resultaten’ uit social media campagnes. En wellicht kun jij daar dan weer een bijdrage aan leveren: hoe social zou dat zijn :-).

  1. Op sommige vlakken denk ik dat er wel over social media gesproken wordt alsof het de oplossing van alle communicatieproblemen voor bedrijven is. En ik denk dat er zeker mensen zijn die (de ‘kracht’ van) social media overschatten, alleen denk ik zeker niet dat dit per se falen is. Sommige zelfbenoemde social media goeroes geven bijvoorbeeld trainingen die grote verwachtingen wekken bij het publiek over media als Twitter, Facebook pagina’s etc.

   Als je vervolgens met social media aan de slag gaat en dankzij de goeroes gouden bergen en duizenden fans binnen enkele maanden verwacht, dan heb je social media overschat en ben je teleurgesteld in de gebruikte media. De goeroe loopt er vervolgens met een zak geld vandoor, terwijl je zijn verhaal zo goed, mooi en aantrekkelijk vond. Uiteindelijk mistten er twee belangrijke punten in zijn presentatie of workshop; onderzoek doen en een strategie opzetten en hanteren.
   Ik denk dat het erg logisch is dat de eventuele positieve effecten van social media op een bedrijf of persoon, overschat worden. Als je namelijk niet op een strategische manier met social media aan de slag gaat, dan wordt het erg lastig er echt een communicatiedoel mee te bereiken.

 11. Die aktie #luxevooriedereen van Lidl was geen #fail maar een dikke +1. Het was echt niet zo dat Lidl serieus werd overvallen door de aandacht. Als je dat denkt heb je de case niet goed bestudeerd.

 12. Dank voor je antwoord Tim, leuk dat je reageert. En herkenbare tegenwerpingen: ‘social media zijn een hype’, die hoor ik ook vaak. Het is volgens mij toch vooral de angst om iets ‘fout’ te doen die veel bedrijven tegenhoudt om ermee te beginnen.

  Ben benieuwd naar een toekomstig artikel over ‘verrassende resultaten’ uit social media-campagnes. Lijkt me mooi om daar een bijdrage aan te leveren.

 13. Wat dachten jullie van de het Urbanathlon fiasco van Men ’s Health vorig jaar september. Die gingen via de Social Media door met het verspreiden dat het een geslaagd evenement was terwijl het inmiddels duidelijk in de soep was gelopen. Klagende sporters via Social Media werden uitgescholden en posts werden verwijderd. Deze hoorde toch ook wel in de top 7.

 14. Mooi dat dit tegenwoordig zo’n hot topic is; ik denk altijd met veel plezier terug aan de Buckler-bash van Youp van ’t Hek :-) Daar is geen Twitter voor nodig

 15. Ik vond die actie van Transavia, om de nieuwe slogan te bedenken, ook niet echt sterk. Allerlei eisen stellen aan een slogan en vervolgens werd de slogan “daar word je vrolijk van”. Zeg maar een slogan die al gebruikt wordt bij tientallen andere bedrijven.

  Hier meer achtergronden: http://www.marketingfacts.nl/berichten/20110330_transavia_zoekt_slogan_ontaardt_in_pr-nachtmerrie/

 16. Leuk overzicht. Ik denk echter dat de faal van nummer 1 uit Australië niet een “social media fail” is, maar een typisch voorbeeld van het onbeschofte gedrag van veel mediazenders. Die hebben we helaas ook genoeg in Nederland, vooral op de radio. De faal op social media zit hem dus in het verwijderen van negatieve berichten.

  Wat ik ook een faal vind zijn webshops die negatieve reviews op hun producten verwijderen. Een uitgelezen kans om een probleem van een klant op te lossen en te scoren op klantenervaring doe je dan af als “Wij luisteren niet naar jou, pech gehad”. En geloof me.. ik kom nog genoeg bedrijven tegen die graag “iets met social media” willen doen, maar dan wel zulke vormen van censuur eisen. Grote faal in mijn ogen.

 17. Over QR-codes gesproken… ik kwam er een tijdje geleden eentje tegen in een in-flight magazine. Werkte niet zo goed op 8 kilometer hoogte… Epic fail.

 18. @Bram. Wat hebben we gelachen. Gelachen hoe die grappige man een merk naar God heeft geholpen. Ha ha. Daar gaan alle investeringen ha ha. Daar gaan de inspanningen ha ha. Het zal toch je eigen merk zijn ha ha! Huh?

 19. Goed verhaal.
  Doet me denken aan een grappig staaltje ‘brand bashing’ via social media. BIC-for-Her pennen (“designed to fit comfortably in a woman’s hand with an attractive barrel design available in pink and purple” ) worden met grappige reviews stevig aangepakt:

  “Finally, pens for women! I don’t know what I’ve been doing all my life writing with men’s pens. It’s just been such a hassle!”

  check: http://bit.ly/QJRekG

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!