Vrouwen en social media: is er sprake van leiderschap?

vrouwensocialmedia

Uit een onderzoek van Porter Novelli onder 10.000 consumenten in zeven landen blijkt dat mannen en vrouwen sociale media verschillend gebruiken. Welke verschillen zijn er? Is het een strijd tussen de Kletskous en de Roeptoeter? Hebben de verschillen effect op de carrière van vrouwen? En hoe zit het met de Nederlandse vrouwen? De grootste verschillen in social media-gebruik tussen mannen en vrouwen op een rijtje.

Vrouwen in Europa actiever dan mannen

Over het algemeen zijn in vrouwen in Europa actiever dan mannen met sociale media. 65% van de vrouwen gebruikt sociale media, tegenover 58% van de mannen. 89% van de europese vrouwen gebruikt sociale media (tegenover 75% van de europese mannen) om contact te maken en te onderhouden met familie en vrienden.

 

 

Mannen checken in, vrouwen volgen merken

vrouwen socialer op twitter

De Kletskous

Mannen willen liever ‘hun plasje’ achterlaten door op de locaties waar ze zijn in te checken met de smartphone, 48% doet dat. Ik wist dat honden dat deden, maar zijn mannen vanuit de evolutie wellicht ook geneigd dat patroon te volgen?

In alle onderzochte Europese landen zijn de vrouwen actiever op sociale media dan de mannen. De helft van alle vrouwen logt minimaal één keer per dag in, bij mannen is dit 4 van de 10. Vrouwen volgen vaker merken, 58% geeft aan dit te doen om kortingen en aanbiedingen in beeld te krijgen.

Nederlandse vrouwen

mannen zenden meer op Twitter

De Roeptoeter

Als het gaat om het gebruik van sociale media is Nederland sowieso één van de koplopers wereldwijd. Wij hebben lang op nummer één gestaan als het gaat om LinkedIn- en Twitter-gebruik. En ook op Facebook zijn vrouwen in de meerderheid.

Interessante feitjes uit de USA: vrouwen van 55+ besteden meer tijd aan het online gamen dan mannen in de leeftijdscategorie van 15-24 en 25-34 samen. Had je dat gedacht?

De FBI gebruikt de sociale vaardigheden (o.a. op sociale media) van vrouwen om mannen op te sporen. Weet wanneer je je mond moet houden als je met boeven omgaat.

Vrouwelijk leiderschap in social media

De manier van toepassen van social media verschilt nogal per sekse:
Man vrouw verschillen social media

Op veel sites zijn de vrouwen al in de meerderheid. Daar hoeven wij vrouwen het niet voor te doen. Maar hoe zorg je nou dat je zelf de effectieve leider bent in je eigen social media strategie? Van kletskous naar waardevolle kennisdeler.

Eerst eens in een kernkwadrant van Ofman bekeken:

kernkwadrant Ofman, social media gebruik

Wat kan er gebeuren?

Wat betekenen deze cijfers en uitgangsposities nu voor vrouwen, social media en  leiderschap?

  • Eén van de kernkwaliteiten van vrouwen, zeggen ze, is de communicatieve vaardigheid. Die vaardigheid zetten de vrouwen ook massaal in op sociale media.
  • Laat je de remmen los in wat je wilt communiceren, dan kun je een ongebreidelde kletskous worden. Je gaat op volle snelheid de valkuil in. De kletskous is los en de eerste volgers of fans rennen weg. Te veel, te vaak.
  • De uitdaging is om strategisch gebruik te maken van social media-kanalen. Wissel ze af. Plan berichten in zodat volgers er niet 20 in een half uur krijgen. Reageren en dialogen opbouwen met een voor jou relevant netwerk hoort hier ook bij.
  • De allergie van veel mensen, en met name vrouwen, is dat veel accounts wel zenden en niet antwoorden of dialoog zoeken. De beroemde Roeptoeters. Advies: ontvolgen en je er niet aan storen. Onthoud zelf dat waardevolle online gesprekken het meest effectief zijn.

 Maak een social media-strategie

Heel vaak hoor ik mezelf zeggen: “social media is geen hobby”. Voor ondernemers, managers, beslissers, recruiters, communicatie professionals, P&O managers en vele anderen is het een volwaardig onderdeel van je vak. Beschouw het dus ook zo!

Een gemakkelijke manier om je eigen strategie en leiderschap zichtbaar te maken is het invullen van de social media-ijsberg. In het kort komt het hier op neer:

social media ijsberg, jeanet Bathoorn

De basis van de ijsberg

Hoe zit de basis van de social media-ijsberg in elkaar?

  1.  Doelen! Maak je doel zo concreet en specifiek mogelijk.
  2. Sociale capaciteit. Enerzijds: heeft mijn bedrijf voldoende menskracht beschikbaar om de benodigde tijd in sociale media te stoppen of moet er wellicht gekwalificeerd personeel voor aangetrokken worden? Anderzijds: is het bedrijf wel klaar voor de snelheid, transparantie en cultuuromslag die bij deze nieuwe manier van communiceren horen? Is je bedrijf vaardig genoeg?
  3. Belanghebbendenparticipatie. Zijn er partijen rondom je bedrijf die er belang bij hebben dat je bedrijf goed loopt? Denk aan klanten, leveranciers en samenwerkingspartners. En zijn die te motiveren om met het bedrijf te communiceren via sociale media?
  4. Doelgroepanalyse. Met wie wil je als bedrijf eigenlijk communiceren? Wie ga je volgen en met welk doel?
  5. Plannen van inhoud. Wat wil je gaan delen, op welke tijdstippen en met welke frequentie?
  6. Meten & ROI (return on investment). Het meten van de social media­inspanningen wordt steeds gemak­kelijker. Er zijn allerlei programma’s op de markt gekomen, al dan niet gratis, waarmee je het social mediabereik en dergelijke kunt meten.
  7. Behoeften van het bedrijf. Zijn er knelpunten binnen het bedrijf? Imagoproblemen, moeilijk vervulbare vacatures, gedifferentieerde communicatie? Wat je maar kunt verzinnen. Vraag het hele bedrijf om input. Wat wil elke afdeling communiceren, wat willen ze vragen aan de buitenwereld, welk probleem willen ze opgelost zien? Als er duidelijke behoeften in beeld zijn is contentplanning een fluitje van een cent.
  8. Onderzoek. Onderzoek met welk middel of welke tools de doelen te halen zijn. Je zult moeten weten of de gewenste doelgroep daar aanwezig is. Dit valt onder het kopje huiswerk maken!
  9. Monitoren en webcare. Het voortdurend alert zijn: wat publiceren ze over mijn merk of over mijn bedrijf? Moeten we reageren of kunnen we het ter kennisname aannemen? Monitoren is real time. Meten kan achteraf nog. Monitoren is een essentieel onderdeel van alle social media­-activiteiten.
  10. Beleid, trainen van de medewerkers en ondersteuning. Wat is wel en niet toegestaan? Dat omschrijf je keurig in een social media­-protocol. Hoe werken al die tools? Train je mensen zorgvuldig en uitgebreid. En zorg voor ondersteuning op de plekken waar dat gewenst is.

En dan pas komen de tools!

Leider zijn in je eigen social media-strategie

Om leider te zijn in je eigen social media strategie moet je:

  1. Eerst analyseren wat je wilt bereiken
  2. Alle bescheidenheid en gène afschudden
  3. Duidelijk zijn in wat je kunt, wilt en zoekt
  4. In actie komen, geen smoesjes meer!
  5. Aandacht geven aan de juiste accounts en personen
  6. Alert zijn op veranderingen in sites
  7. Ook anderen in het zonnetje zetten
  8. Aantrekkelijk blijven om te volgen

Vrouwen doen het anders

kletskousroeptoeter

Het is duidelijk dat mannen en vrouwen een andere stijl hebben. In 2009 heb ik de vrouwen al geattendeerd op alle extra mogelijkheden en sites die er zijn. De doorbraak in percentages is al geslaagd. We doen mee! Nu alleen op blijven letten of het voor jou effectief blijft.

Dit artikel is geschreven voor het symposium Vrouwelijk Leiderschap van Avans Ondernemerscentrum, in het kader van Internationale Vrouwendag 2013.

Uitgelicht: Leer in 1 uur de belangrijkste aspecten van Instagram marketing

Instagram-voor-bedrijven-640x465

Ken jij alle mogelijkheden van Instagram al? Dé Nederlandse Instagram-expert Kirsten Jassies praat je in 1 uur bij over de zakelijke kansen van Instagram. Doe je meteen inspiratie op voor je eigen account!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

  1. Bedankt voor dit interessante artikel Jeanet. Mooie insights en tips!

    1. Dag Wouter,

      Bedankt voor je reactie! Fijn om te weten dat het goed ontvangen wordt.

      Groeten, Jeanet

  2. Jeanet,

    Ik wil je ook graag bedanken voor dit interessante artikel. De laatste 3 jaar ben ik mij steeds verder gaan specialiseren vanuit mijn oospronkelijke vak van overall controller en bedrijvendokter gericht op het meer winstgevend maken en succesvol maken van tal van organisaties in het MKB, de vastgoedsector en het onderwijs in het bijzonder met een slimme mix van control, risk, marketing en strategie naar ook alles op het gebied van internetmarketing en internetstrategie.

    In mijn optiek zullen moderne bedrijven en organisaties die succesvol willen worden of blijven zich moeten verdiepen in de kracht van de combinatie van internetstrategie met de traditionele aanpak. Jouw artikel geeft weer net wat andere informatie die ik ook goed kan gebruiken in mijn totaal aanpak. Het lijkt mij dan ook interessant om met jou te linken omdat ik mogelijk nog meer van jou kan leren. Ik werk graag samen met de top van Nederland op diverse vakgebieden omdat ik geloof in de kracht van samenwerking en verbinding en ook het gebruik van LinkedIn om te bouwen aan je expertrol door anderen te helpen met gratis adviezen en actief te participeren in discussies.

    Slim gebruik van Twitter kan de boodschap snel een platform geven en binnen Facebook kun je de stappen zetten om te komen tot meer warme relaties door naast het zakelijke ook te delen in het persoonlijke. Wel vind ik dat je je zelf op het persoonlijk gebied ook moet beschermen. Het is goed om mensen daarvan meer bewust te maken. Als je Sociale Media op de juiste wijze weet te benutten kunnen ze bijdragen aan succes. Verkeerd gebruik kan ook desastreus uitwerken.

    Veel mannen denken dat Facebook vooral voor vrouwen en de jongeren is. Ook Twitter wordt vaak niet begrepen, want wat kan je nu zeggen in 140 tekens. De kracht zit echter in het delen van de informatie in de bijlage (foto, artikel, linkedInbericht, link naar een website etc. en soms ook zijn er wel interessante mededelingen, gedachten etc.

    Facebook is sterk visueel ingericht, snel even met elkaar in contact komen, het volgen van ontwikkelingen binnen je vriendenkring en het meer sociale delen van het gezinsleven en gezamenlijke interesse. Op de juiste wijze benaderd een schat aan informatie voor marketeers, waar ook Facebook zelf al slim op in speelt met het laten zien van advertenties die gericht zijn op informatie die zij hebben ontleend aan het volgen van jou gedrag op facebook en de links naar artikelen van je keuze.

    Met vriendelijke groet.

    Walter Jongenelis QC.

    Applicontrol Controllerservice MKB, Onderwijs, Real Estate

    1. Dag Walter,

      Dank voor je uitgebreide reactie.
      Groeten, Jeanet

  3. Weer met interesse gelezen Jeanet! Dank!!
    Mooi ook: “en dan pas komen de tools!” Het is inderdaad vaak andersom :)
    Groetjes,
    Gea @GJIZ

    1. Hi Gea,

      Ja, dat andersom kom ik ook vaak tegen. Werkt niet of niet effectief genoeg.

      Groeten, Jeanet

  4. In de eerste zin ontbreekt het woord ‘landen’. In zeven landen…….

    1. Goed gezien Marianne! We hebben ’t meteen aangepast. ^Saskia

    2. Goed opgelet! Fijn. Is gelukkig al aangepast.

  5. Hoi Jeanet,
    Met veel interesse gelezen.
    Ik denk dat jij het beste bewijs bent dat vrouwen bij uitstek “kennisdeelsters” zijn. Misschien omdat ze makkelijker sociaal delen, en minder belang hechten aan het etaleren van hun status.
    Let op; er zijn mannen die deze vrouwelijke eigenschappen toch in zich hebben! Die moeten we koesteren.
    Blijf schrijven!

    1. Dag Ilse,

      Dank je wel voor je mooie compliment! En zeker is het niet zwart / wit. We kunnen van elkaar leren en het beste ervan maken. Ik blijf schrijven!

      Groeten, Jeanet

  6. Dank voor je artikel! Het ijsberg-model kan naar mijn idee omgekeerd worden als het gaat om de volgorde bij een juiste aanpak voor het ontwikkelen van relevante social media inzet voor organisaties.

    Mijn ervaring is dat het goed is om voor dat doelen bepaald worden aan visie-ontwikkeling te doen. Tegen de achtergrond van de veranderende verhoudingen tussen organisaties en klanten en de rol van online communicatie daarbij, ontstaat meer ‘beeld’ bij de rol van social media voor een specifieke organisatie.
    Volgend daarop kunnen gerichte/relevante doelen bepaald worden, maar groeit tegelijkertijd ook het o zo nodige draagvlak;)

    Daarna komt het ‘wat moeten we doen om onze doelen te bereiken’-deel. Daarbij zou ik zeker ook aandacht besteden aan het borgen van interne processen. Daarbij hoort onder andere het vastleggen van taken en verantwoordelijkheden.

    Groeten, Gert

    1. Dag Gert,

      Je hebt zeker gelijk als je stelt dat communicatie vanuit en binnen bedrijven aan een revisie toe is. Natuurlijk moet de organisatie in beeld hebben met wie en hoe ze nu communiceren. Vaak is dat zendend (brochures en mail) of vraaggestuurd (helpdesk ed). Het is geweldig als beide functies in alle kanalen omarmd gaan worden. En zeker is daar een reorganisatie voor nodig, hoe klein of groot ook.

      Groeten, Jeanet

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!