Google Glass: bril voor nerds of niet?

robert scoble

Mijn collega Thomas van Manen attendeerde me vorige week op een fragment uit het programma De Wereld Draait Door. Te zien was hoe Alexander Klöpping op het terrein van The Next Web-conferentie voor het eerst Google Glass op zijn neus zette. Gedurende de twee dagen dat het befaamde evenement duurde, liep er een hijgende meute technofans achter technologie-evangelist Robert Scoble aan.

Iedereen die wilde, mocht zijn Google Glass eens uitproberen. Ook Klöpping was een van de uitverkorenen. Voor het oog van de camera plantte hij de bril pontificaal op zijn neus. Als een kind zo blij klapte hij in zijn handjes en slaakte hierbij een vreugdekreetje uit. De natte droom voor deze zelfbenoemde nerd, was zojuist werkelijkheid geworden.

Is Google Glass pure horror?

Vorige week publiceerde dezelfde Robert Scoble op zijn Google+-pagina een foto van zichzelf onder de douche. Een foto die overigens werd gemaakt door zijn vrouw. Op de foto is te zien hoe hij zelfs onder de douche nog zijn Google Glass draagt. Triomfantelijk vermeldt hij dat de bril waterdicht is:

“Yes, Google Glass survives a wet shower. You thought I was kidding when I said I would never take them…”

Een schok ging door de technologiecommunity heen. Een naakte Robert Scoble die Google Glass promootte. Het leek wel een scene uit een horrorfilm! Nicholas Carr, de auteur van onder andere The Shallows, vergeleek Scoble zelfs met de Psycho-killer Norman Bates.

robert_scoble_google_glass_shower

Op het web werd Scoble zelfs al gemonteerd in fragmenten uit de films Psycho en Apocalypse Now. Pure horror dus.

Vorige week zag ook de Tumblr-site “White Men Wearing Google Glass” het levenslicht. Op de site zijn allerlei foto’s van blanke mannen te zien die Google Glass dragen. Ook met deze mannen van het eerste uur wordt de draak gestoken:

“In its favour, if Google Glass didn’t exist, all these Silicon Valley guys would be having affairs or buying unsuitable motorbikes”.

Maakt Google Glass je macho?

Sergey Brin stond onlangs op het podium van TED. In een onverwacht optreden vertelde hij over de grote gedachte achter Google Glass. Brin beschouwt de huidige generatie smartphones als een last, in plaats van als een lust. Het apparaat versplintert voortdurend onze aandacht. Hij vraagt zich af of deze apparaten de manier zijn om met andere mensen te communiceren. Brin beweert zelfs dat het apparaat onze mannelijkheid wegneemt:

“Is this the way you’re meant to interact with other people? Is the future of connection just people walking around hunched up, looking down, rubbing a featureless piece of glass? […] It’s kind of emasculating. Is this what you’re meant to do with your body? You want something that will free your eyes.”

Dit weekend besteedde ook het televisieprogramma Saterday Night Live uitgebreid aandacht aan het fenomeen. Uiteraard werd Google Glass stevig op de hak genomen. Te zien was hoe macho Google Glass je wel niet maakt…

Is Google Glass the next big thing?

Robert Scoble, Alexander Klöpping en vele anderen duiden Google Glass als de nieuwe iPhone. De bril roept dezelfde gevoelens op als bij de introductie van de allereerste iPhone door Steve Jobs himself. De vraag is of nerds als Robert Scoble het imago van Google Glass onherstelbare schade toebrengen. Wired Magazine wijdde zelfs een compleet artikel “Guys Like This Could Kill Google Glass Before It Ever Gets Off the Ground” aan deze vraag. In het artikel wordt Google Glass vergeleken met onder andere de Segway, een apparaat dat ook nooit echt van de grond kwam. Een vergelijking waar Scoble het uiteraard niet mee eens is.

Persoonlijk ben ik het eens met Sergey Brin. Dankzij de smartphone kijken we nooit meer naar boven. We staren te pas en te onpas naar een klein schermpje en verliezen daarmee het contact met de fysieke werkelijkheid. Niet voor niets besteden Jaap Bloem en ondergetekende uitgebreid aandacht de verstorende werking van de smartphone in het trendrapport ‘De Zwarte Kant van Sociale Media‘. Aan het eind van dit rapport schetsen we een way out waarin calm technology bovenstaande problematiek voor een groot deel oplost. Ik vraag mij af of Google Glass deze belofte waarmaakt. Gaat iedereen straks met zo’n bril rondlopen of is het slechts voorbestemd voor de hardcore nerds?

Uitgelicht: Snel je eigen website met Handboek WordPress 4.0

handboek_wordpress_dirkjan_van_ittersum183

Wie denkt dat hij nooit zelf een website kan maken heeft het mis! Want met het Handboek Wordpress 4.0 bouw je stap voor stap je eigen website. Goedkoop en snel, wie wil dat nou niet?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Mooie uitvinding! Maar ik heb m’n bedenkingen, eigenlijk helamaal in de lijn met de saturday night sketch.

  Is het juist niet veel asocialer voor je omgeving dat niemand daadwerkelijk ziet waar jij mee bezig bent? En dat het dus bijvoorbeeld lijkt alsof je met iemand in gesprek bent terwijl diegene eigenlijk naar allemaal binnenkomende info zit te kijken? Met een smartphone laat je in ieder geval aan de ander zien dat je even niet met 2 dingen tegelijk bezig kan zijn.

  Of is het niet hinderlijk dat je moet praten tegen Glass? In heel veel situaties lijkt me dat uitermate ongepast…

  Ben heel benieuwd!

 2. Je ziet als Google Glass aan staat. Je gesprekspartner zal het dus wel merken.

 3. Oh oh, die Google Glass. Ik denk dat het uiteindelijk wordt zoals met de mobiele telefoon maar ik vind het ook steeds enger worden.

 4. Ik vind de hele gedachte niet zo gek van Google. Met zo’n glass ben je immers nog meer minuten per dag online, zonder op een of andere manier jezelf achter een scherm te plaatsen of een scherm voor je te houden. Een klassieke strijd om attentieminuten per dag.
  Maar de nieuwe iPhone? Op basis wat ik van Glass gelezen en gezien heb denk ik dat de interface nog verre van perfect is, dus of Glass in deze vorm de revolutie gaat ontketenen betwijfel ik. En inderdaad is de etiquette zeker een interessant topic. Ik ga niet tegen iemand aanpraten die headphones draagt, dus vraag ik mij af of ik wel graag met iemand wil praten die een Glass op heeft. Toch zou ik wel zo’n Glass overwegen… zodra het een beter alternatief is voor het gepiel met die kleine touchscreens…

 5. Bij de iPad waren er ook erg veel mensen met bedenkingen en werd de spot gedreven met een grote iPod en dat niemand daarmee aan zijn oor zou lopen, enz.

  Ik denk dat het een regelrechte hit wordt. Eindelijk weer iets om de blits te stelen en vol in de aandacht te staan en dat iedereen aan je vraag “mag ik hem even proberen?”. Dat moet niet onderschat worden! Rijen zullen er voor winkels staan (en anders virtuele rijen) en daarmee kom ik tot mijn 2e punt.

  Dit is de eerste keer dat Google een Apple momentje heeft. Verwachtingsmarketing. En dat is uniek voor Google die op een paar dingen na steeds achter feiten aanloopt.

  Dit kunstje gaan ze vaker herhalen.

  Bizar hoe weinig mensen er iets in zien. Praktisch, maar ook stylish wise.

  Mark my words.

 6. Ik ben een petitie gestart met als doel de bewustwording rondom dat apparaat te vergroten: http://petities.nl/petitie/stop-google-glass
  Het verbaast mij dat veel mensen nauwelijks stilstaan bij de gevolgen voor de privacy en de mogelijke gevolgen die het delen van al je info met Google (en andere instanties) kan hebben. Onlangs is er een zeer interessante docu verschenen die daar op een goede manier aandacht aan besteed: http://panopticondefilm.nl/

 7. Thomas Guy: Succes met je kansloze actie.

 8. @henri Helemaal kansloos zal het vast niet zijn. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die hier vraagtekens bij hebben.

 9. @Jeroen, tuurlijk. Zelf ik heb die vraagtekens,

  Maar het is net als met die benzine prijs. Eerst gingen we over de zeik bij 1,60, nu is ie regelmatig boven de 1,80 en je hoort niemand meer.

  Google Glass is een onvermijdelijkheid, probeer het niet tegen te houden, dat lukt je niet en is in mijn ogen dus kansloos. STOP en TEGEN zijn leuk, maar stellen niets voor als je geen alternatief schetst of een kader.

  Panopticon heb ik overigens ook alle respect voor, heel cool en zeker iets wat mensen zouden moeten kijken….

 10. @Henri Koppen: ik ben me terdege bewust dat het stoppen van die bril niet heel veel kans van slagen heeft. Daar is het me ook niet primair om te doen; het gaat om het creëren van bewustwording in tijden waarin wij steeds meer ‘in beeld’ zijn bij allerlei organisaties. Daar moeten we ons niet zomaar bij neerleggen, want dat vergroot de kans dat de volgende privacyschending nog rücksichtsloser wordt ingevoerd. Dat die bril er komt, het zij zo, maar niet zonder slag of stoot. Ik hoop dat meer mensen de introductie van dit device gebruiken om vraagtekens te plaatsen bij de wijze waarop er met onze privacy wordt omgesprongen. En ook om er aan bij te dragen dat de onvermijdelijke toekomst met Google er een is w

 11. Waar we voor moeten waken is dat de data en diensten (automatisch) gedeeld worden als een soort permanente monitoren van burgers.

  Panopticon is ook niet helemaal zuiver op de graat en verteld ook maar een halve waarheid. Een voorbeeld: Alexander Klopping verteld over een vrouw die via haar bonuskaart haar uitkering wordt afgenomen omdat ze meer dure boodschappen koopt dan mogelijk is met haar uitkering. Dat klint natuurlijk heel creepy, maar wat niet verteld wordt is dat hier een fraude onderzoek plaatsvond. Met andere woorden: Ze werd van iets verdachts en door recherche werk viel ze door de mand. Dat vind ik niet creepy. Als ze fraudeerde had ze beter na moeten denken. Als je arbeidsongeschikt om je rug bent moet je ook niet gaan tuinieren door te gaan tegelen…

  Pas als er automatisch gekoppeld wordt, of de belastingdienst deze informatie automatisch bezit, wordt er een lijn overschreden.

  Google wordt heel veel in de schoenen geschoven als het gaat om privacy, maar ik zet daar mijn vraagtekens bij. Ze zijn best evil, maar dan vooral op vlakken als het gaat om concurrentie, buitensluiten en machtspelletjes.

  Wat Google glasses betreft vind ik de weerstand gewoon angst voor verandering. Er komen steeds meer sensoren in de wereld, en dat is echt niet allemaal slecht. Als de bril uitkomt zal ik ook in de rij voor de winkel staan. Weet je waarom? Omdat je net als in het begin met de iPhone cool bent als je een early adaptor van Google Glass bent. Je krijgt belangstelling van mensen die hem ook willen proberen en geeft de indruk dat je “voorop” loopt.

  Dit hele principe is ook de reden waarom Glass populair wordt en het echt zinvol worden zal dan snel volgen…

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!