Hoe hoort het eigenlijk: zonnebrillen op LinkedIn?

zonnebril

Komt het omdat de zon de laatste weken zoveel schijnt? Het lijkt wel of steeds meer mensen hun zonnebril dag en nacht ophouden. Vertaalt het nationale lentegevoel zich nu ook naar onze profielfoto’s op LinkedIn? 

Intimiderend

Het begon me op te vallen toen een zakenvriend na de wintersport een ik-ben-wezen-skiën-foto op z’n profiel plaatste. De Matterhorn weerspiegelde uitzinnig in het glas van zijn Oakley. Het duurde even voor ik hem herkende. Maar de boodschap was duidelijk: dat hij op zijn leeftijd nog sport als een jonge god en dat hij zo’n Alpenreis zelfs in tijden van crisis kan betalen. Het geheel maakte een licht intimiderende indruk.

Een dag later checkte ik het profiel van een sollicitant. We zoeken een assistent op ons internetbureau. Zo’n juffrouw die hip tussen de steigerhouten bureau’s en industriële lampen met kopjes koffie heen en weer dribbelt. Hip was ze, met haar Ray-Ban, maar of ze verder accuraat, stressbestendig en punctueel uit haar ogen keek, kon ik niet uitmaken.

Diep in de ogen

Toen was het vrijdagmiddag, er belden geen klanten meer en het laatste level van Candy Crush was uitgespeeld. Tijd om een oude liefde te googelen. Ik tikte een naam van weleer in en landde met één klik op zijn LinkedIn-profiel. Een welvarend overhemd van een bekend merk, licht grijzende slapen en een mooie seniore frons boven – jawel – een zonnebril. Zonde. Wat had ik die man graag nog even diep in de ogen gekeken…

Achteloze auto-selfies

Schering en inslag bleek het, toen ik het eenmaal gezien had. Een aanzienlijk percentage van de Nederlandse beroepsbevolking portretteert zichzelf met zonnebril. Van achteloze auto-selfies tot all-inclusive vakantiekiekjes. Van timide tiepjes die zich zonneklaar achter donker glas verschuilen tot coole baardjes met egovergrotend montuur. Een klein tochtje over LinkedIn levert het volgende:

brillen

Ik schrik er wel een beetje van. Al die mensen willen toch contact: zakelijke opportunities, nieuwe baan, collegiaal consult of flirt? Toch? Met die bril is het alsof ze steeds opnieuw iemand een hand geven en de andere kant op kijken. Contact zonder oogcontact, dat wordt hem niet hoor, mensen. Af die bril.

Désirée Battjes verwondert zich elke week op Frankwatching.com over online etiquette. Of juist het gebrek er aan. Want Facebook mag dit jaar dan tien jaar bestaan, weten wij allemaal inmiddels hoe het hoort op social media? Hoe heurt het eigenlijk in het virtuele? Tijd voor een online etiquette, met een flinke korrel zout. Vind jij er ook wat van? Kom maar op met die mening, daar wordt het internet alleen maar beter van. 

Bron foto intro: Freeimages.com | Creazine

Uitgelicht: Linkedin Marketing in 60 minuten

LinkedIn Marketing - Martine Meijburg

Dit boek praat je in 60 minuten bij over LinkedIn Marketing. Daarna kun je direct aan de slag! Je hoeft niet meteen je marketingbudget te verhogen, want er zijn veel gratis mogelijkheden op LinkedIn voor bedrijven. Martine Meijburg heeft de verschillende marketingmogelijkheden overzichtelijk in kaart gebracht: ontdek alle betaalde mogelijkheden, gratis mogelijkheden en de daaruit voortvloeiende virale effecten.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , .

Reacties

 1. Zegt uw online etiquette ook iets over ongevraagd LinkedIn profielfoto’s op een schandpaal nagelen?

 2. Schandpaal is geenszins de bedoeling. Ik beoog een ironisch en zachtaardig zetje in de goede richting. Met een knipoog.

 3. En een petje of zonnebril op je facebook-profiel? Is toch meer privé, alhoewel in toenemende mate ook zakelijke contacten mijn facebook-vrienden zijn. Scheidslijn tussen zakelijk en privé wordt steeds dunner. Wat betekent dat voor je profielfoto’s? #dtv

  1. Désirée Battjes Désirée Battjes |

   Facebook is echt meer de privéomgeving dus zonnebrillen, petjes en bikini’s toegestaan. Foto’s die zakelijk schade kunnen veroorzaken – van openbare dronkenschap, strakke pillenbekkies en borstvoeding – zou ik ver bij internet vandaan houden.

 4. Ha Desiree,

  Die knipoog was mij ook ontgaan. Er zat een lokje haar voor jouw oog :-))) Verder leuke observatie, maar waar blijven de gouden tips hoe het wel moet.

 5. Uit commerciële overwegingen zou ik eigenlijk elke toename van het gebruik van de zonnebril moeten toejuichen 😉 En mensen zijn voor een belangrijk deel denk ik toch een beetje kuddedieren, om het oneerbiedig te zeggen. Andere mensen die je stiekem bewonderd met zonnebril op LinkedIn zien zorgt ervoor dat je zelf ook niets liever wilt dan ook laten zien dat je een hippe zonnebril hebt van een tof merk!
  Maar persoonlijk ben ik toch wat ouderwets en kijk ik mensen toch liever in de ogen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!