Innovatie

Wie zijn de innovatieve digitale toppers van Nederland?

0

Toonaangevende digitale conferentie NEXT Berlin 2013 zoekt de 100 meest invloedrijke digitale pioniers van Europa. Wie zijn de Jack Dorsey’s, Kevin Kelly’s of Marissa Mayer’s van nu? Aan jullie wil ik eigenlijk vragen: welke Nederlanders horen op die lijst?

Disruptive dragons

Net als vorig jaar ben ik namens Frankwatching aanwezig bij NEXT Berlin op 23 en 24 april, een aansprekende digitale conferentie met nadruk op Europese ontwikkelingen en volop aandacht voor startups en de groeiende digitale industrie. Thema dit jaar is: Here be dragons! Een knipoog naar het BBC-programma, wellicht, en de invloedrijke rol van investeerders in de digitale economie, maar ook een verwijzing naar de potentiële verwoesting van status quo door de toename van disruption startups. Digitale pioniers ontwikkelen radicaal nieuwe businessmodellen en creëren zo prachtige nieuwe diensten (van Spotify tot Uber), maar laten in hun kielzog een spoor van vernietiging achter…

NEXT Berlin wil die dragons in beeld brengen. En met name wie in Europa het kloppend hart vormen van de digitale economie. De NEXT 100 lijst wordt samengesteld op basis van open nominaties en stemmen op de website van NEXT Berlin, waarna een jury van investeerders, ondernemers, mediavertegenwoordigers en top-zakenmensen uit verschillende (digitale) industrieën de uiteindelijke lijst samenstelt. Alle NEXT 100‘ers worden uitgenodigd voor de conferentie op 23 en 24 april.

Waar zijn de Nederlandse digitale toppers?

Edial Dekker van Gidsy tijdens NEXT Berlin 2012

Edial Dekker van Gidsy tijdens NEXT Berlin 2012

Deze lijst is dus niet zozeer gericht op digitale denkers, maar juist digitale doeners. Wie bepalen op dit moment de digitale toekomst van Europa? De lijst van vorig jaar toonde onder andere Alexander Ljung, de oprichter/CEO van SoundCloud, en Mike Butch, de hoofdredacteur van TechCrunch Europe. Maar geen Nederlanders te bekennen. Hebben we in Nederland geen top digital influencers? Richt Appsterdam zich enkel op de grachten? Doen we internationaal niet mee? Dacht het toch niet! Daarom hierbij een eerste voorzet voor:

De 5 meest invloedrijke Nederlandse digitale pioniers van dit moment

Op alfabetische volgorde:

Eens? Oneens? Aanvullingen? Ik hoor het graag. Hieronder in de reacties, of nomineer jouw voorkeur direct bij NEXT 100. Laten we ervoor zorgen dat Nederland in 2013 wél goed vertegenwoordigd is op de lijst. Niet uit chauvinisme, maar omdat Nederlanders nou eenmaal digitale pioniers bij uitstek zijn! Of zie ik dat verkeerd?