Social Networking Services: de Meta List

0

Sinds kort is mijn aandacht getrokken door het fenomeen Social Networking Services. Natuurlijk, ik had er ook al het nodige over geFURLed, maar toch: the proof of the pudding is in the eating. Sinds ik openBC heb ben ik verkocht. En ik ben niet de enige, lees bijvoorbeeld deze verhalen over het succes van de Social Networking Services LinkedIn, Schoolbank, Friendster, Online dating, Flickr, Food and Friends en openBC.

In een tweetal uitstekende artikelen besteedde Emerce eerder dit jaar in februari en maart (volledige tekst na registratie in de Wiki) al aandacht aan dit fenomeen en de verschillen tussen Amerika en Europa. Zoals Emerce toen al vaststelde is in Amerika inmiddels de ergste hype achter de rug en lijken de verschillen kleiner te worden. Ik kan het niet met cijfers staven, maar mijn buikgevoel zegt dat Europa inmiddels ook met een forse inhaalslag bezig is.

Op thesocialsoftwareweblog vond ik een overzicht met negen categorieën van Social Networking Services. Een indrukwekkende Amerikaanse lijst, waar in Nederland bekende sites als Schoolbank.nl, Dienstmakkers.nl en Workmates.nl nog niet eens zijn opgenomen. Veel van de ontbrekende sites (ook deze drie) zijn door lezers inmiddels wel via de reader comments toegevoegd. Als ik naar mijn eigen gedrag op dit vlak kijk, hou ik het vooralsnog bij “slechts” een vijftal registraties. Met name over Schoolbank.nl en openBC ben ik het meest enthousiast.

Een magische combinatie van in elk geval een viertal factoren is wat mij betreft bepalend voor het succes van deze Social Networking Services:

de omvang en het gedrag van de gebruikergroep (voldoende kritische massa, voldoende dynamiek)

de geraffineerde wijze van traffic driving (slimme alerts via het efficiënte en effectieve e-mail waarbij in sommige gevallen ook op de voyeuristische nieuwsgierigheid van deelnemers wordt ingespeeld)

de kwaliteit van de user experience/usability (hier heb ik grote verschillen ervaren tussen bijvoorbeeld LinkedIn en het veel gebruiksvriendelijkere openBC)

de groei van het netwerk via virale concepten (er wordt vrijwel geen geld uitgegeven aan marketing, de deelnemers zelf zorgen voor uitbreiding van het netwerk; bij openBC kun je met 10 nieuwe aanmeldingen via je persoonlijke uitnodigingspagina je gratis abonnement met een maand verlengen).

Tot slot hier nog het beloofde overzicht. Maar kijk voor de meest actuele versie vooral op Home of the Social Networking Services Meta List.

Business networking sites

Affinity Engines, Appiir, Business Parc, Contact Network, Doostang, ecademy, eConozco, Eliyon, EntreMate, eXtremeNetworking.biz, Friendly Favors, GoingProfessional, Growth Company, I’m Not From Here, InterAction, ITmob, ItsNotWhatYouKnow, Join Network PLUS, LLC, Konnects, LinkedIn, Link Silicon Valley, matcheroo, Mediabistro, Monster Networking, NetMiner, Netmodular Community, Networking For Professionals, Online Business Networking Resource, Open Business Club (openBC), OrderGenerator, PeopleThatClick, Point Relevance, Polypol, PowerMingle, RealContacts, ReferNet, Reunion, Ryze, SelectMinds, Senior Management Network, Shortcut, Silicon Valley Pipeline, Spoke Software, Sullivan Executive Networking Community, Tacit – ActiveNet, TENG, Viaduc, Visible Path, WisdomBuilder, Zerendipity Networks, Zerodegrees.

Common interest networking sites

50 Something.com, 50Yearsplus.com, ANTfriender, ArtistNow!, AveMariaSingles, Bigcampus.net, BookCrossing, Buzznet, CampusNetwork, Classmates, Collegester, Community Zero, Company of Friends, ConnectU, DeanSpace, Delphi Forums, Digital Squeeze, Downelink, Foodsters, FunHi, GamersGlue, Globe Alive, gradFinder, HRTS – Hollywood Radio & Television Society, Mediabuddies, Meet Me at HOT or NOT?, naboe, Netplaya Burning Man Community, Neurona, PayDemocracy, quad5, Schoolster, SongBuddy, Talk City, Thefacebook, TheSquare, threedegrees, UpMyStreet, Xfire.

Dating sites

AfroRomance, ajewishdatingsite, americansingles, Amigos, AsiaFriendFinder, Berkzter, BlackPlanet, BUZZSession, Cherish, collegeluv.com, ChristiansTogether , Country Singles, Cupid, Cupids Database, Date.com, Date the UK, Dating.dk, Dating Jewish Singles, eHarmony, Equally Yoked, FriendFinder, Gay Christian Dating, Gay Jewish Dating, Gay Military M4M, GermanFriendFinder, HookUP, hotsaints, IndianFriendFinder, InterMingle, Introducing, It’sJustCoffee, jdate.com, JewishCafe, JewishFriendfinder, JewishLoveMatch, Jewish Matchmaker, Jewish Personals, JMatch, Lavalife, LDS Singles Mingle, LDS Singles Network, LDS Singles SingleSaints, Love, M4M Seniors, Magoori, Match.com, Mature Dating.org, meetic, MyCountryMatch, MyEMatch, Overweight Date, Passion, POP! PeopleOnPage, PlanetOut Partners, Inc., RateOrDate, RedDate, Relationship Exchange, Senior Dating Exchange, SeniorFriendFinder, SeniorsCircle, SingleJew, Single Seniors, SpeedDating Online-Jewish Dating, Spicy Senior Singles, Swappster, Totally Jewish-Dating Channel, TrueBeginnings, uDate, UrbanTraditional, Vegetarian singles, webdate, Yahoo! Personals, YID – Single Jewish Dating.

Face-to-face meeting facilitation sites

8minuteDating, Evite, First Tuesday, Food and Friends, GeekDinner, HurryDate, The Lunch Club NYC, Lunch Partners, MeetUp, MixerMixer, Netparty, new-in-town, Social Circles, WhizSpark.

Friend networking sites

Backwash, Breedster, BuddyBridge, Chia Friend, ChosenNet,Christianster, Click2Friends, easeek, eFriendsnet, enCentra, everyonesconnected, FriendFan, Friendity, Friend MAP, Friendoo, friendsand, friendsbay.de, Friends of Friends, Friends Reunited, Friendset, Friends of Friends, Friendster, Friend Surfer, Friendsync, Friendzy, Gruuve, HeiYou, hi5, hipstir, Huminity, HummingBoard, The Impersonals, iSocialite, Korea Data House, LDS LinkUp, LianQu, LinkEstadao, linkyourfriends, Living Directory, MeineFreunde, Metails, mrNeighborhood, myfriends, Myspace, NetFriendships, Neurofriends, orkut, PalJunction, peeps nation, qpengyou, Ringo, saywhatz, Tickle by Emode, ticqle, Tribe.net, TribungPinoy, UUFriends, Wallop, WiW, WorldShine, YeeYoo, YOYO, zenetwork.

MoSoSo sites (social software op mobiele apparaten)

ActiveMatch, AirCQ, asphaltgames, awaRE, BEDD, Beliefnet Mobile, BusyThumbs, BuZZone, CrowdSurfer, Dodgeball, Encounter Bubbles, Flickr, Fluidtime, Hocman, IcyPole, ImaHima, Jabberwocky, JAMDAT, Jukola, Mamjam, MeetingPoint, Meetup, MobiLuck, mobster, Mooble, modus, MTONE, nTAG, PeepsNation, Playtxt.net, Plink Mobile, Plazes, Pocketster, Portabible, proxidating, Proxpro, PurpleAce, Saw-You, Serendipity, socialight, Socializer, SoundPryer, Speck, TagText, Traces of Fire, tunA, TxtMob, Urban Plexus, Wavemarket, weemee, WhoAt, WiFi.Bedouin.

Pet networking sites (huisdieren)

Backwash for Pets, Catster, Dogster, HAMSTERster, KissyKat, Neopets.

Photo sharing emphasis sites

Buzznet, Expressions, Findapix, Flickr, FotoAmigo, Fotolog.net, Fotothing, FriendBlend, MyShoots, Nokia Lifeblog, PictureM, PixParty, smugmug, SocialCanvas, Textamerica, Webshots, Zorpia, Zoto.

Social networking ‘plus’ and/or ‘edge cases’

Blogpod, BuddyZoo, del.icio.us, dodgeball, Dude Check This Out!, eTwine, Eurekster!, eventSherpa, fonetango, Funchain.com, Gush, HelloWorld, Home Exchange, HomeLink, InsiderPages, Intervac, JournURL, KnowMates, LiveJournal, MixedNutz.net, Mooble, M-Tone, Multiply, Nioki, The Opinion Exchange, Palbook, PeopleAggregator, RepCheck, SmallPlanet, Small World Project, Social Grid, Squiby, StumbleUpon, TXTParty, Upcoming.org, WiredReach, Xanga, Yafro Moblog, Zdarmanet, Zopto.