How to

ToolTip: Firefox dashboard

0

[[image:tab2.jpg::left:1]]Na een dagje aangekondigd paasvrij pakken we vandaag de draad weer op. Weer vol energie en ideeën, mede geïnspireerd door een etentje vanavond met twee gewaardeerde collegabloggers. In dat gesprek kwam even ter sprake hoe ieder van ons Firefox gebruikt en ook op dat vlak was er toch weer wat van elkaar te leren. Deze keer in de serie ToolTips: creëer je persoonlijke dashboard met Firefox.

Als inmiddels geroutineerd Firefox-gebruiker heb ik zo mijn eigen gewoontes ontwikkeld. Een ervan is dat ik Firefox standaard laat opstarten als een soort persoonlijk dashboard. De ‘alternatieve’ browser Firefox kent – in afwijking van Internet Explorer – een tabbladen systeem. Dat houdt in dat je meerdere sites tegelijk aan kunt hebben staan en dat je gemakkelijk en snel kunt springen van de ene naar de andere site. Mensen die Firefox gaan gebruiken benoemen dit vrijwel allemaal als een groot pluspunt van Firefox omdat je hiermee weer net even wat sneller en gemakkelijker je weg vindt op internet.

Een van de manieren waarop ik dat tabbladen-principe gebruik is door Firefox standaard te laten opstarten met de websites die voor mij elke dag en soms zelfs meerdere keren per dag weer van belang zijn: mijn persoonlijke dashboard. Firefox biedt dus de mogelijkheid om meerdere pagina’s als startpagina in te stellen, deze pagina’s openen dan elk met een eigen tabblad.

Heel handig dus voor bijvoorbeeld:

  • je eigen homepage(s)
  • je webmail
  • je favoriete nieuwssites en/of funsites
  • je statistiekentools
  • je social networking tools

Om je een idee te geven van hoe dit oogt, hierbij een screenshot van mijn persoonlijke dashboard.
[[image:tab1.jpg::center:1]]
Behalve deze eigen startpagina, kan het ook heel praktisch zijn om gelijksoortige sites in een mapje te bookmarken. Vanuit je bookmarks (favorieten) kun je eveneens de opdracht geven om alle sites in een map te openen in tabbladen. Razendsnel kun je bijvoorbeeld op die manier de sites van concurrenten tegelijk in beeld krijgen.

Een heel bijzondere ervaring is trouwens als je een zogenaamde live bookmark hebt aangemaakt. Levende favorieten oftewel de laatste berichten van een site als RSS-feed steeds in één mapje beschikbaar. Ook hier werkt het principe: ga naar de bookmark, vraag om openen in tabbladen en je krijgt – verdeeld over meerdere tabbladen – de laatste berichten gepresenteerd.

Voor meer Firefox tips: Top 10 Firefox en Top 101 Firefox.