How to

Weblog usability: Top Tien missers

0

[[image:nielsen.jpg::left:1]]Jakob Nielsen, autoriteit op het gebied van de usability (gebruiksvriendelijkheid) van websites, heeft een Top Ten Design Mistakes samengesteld.

Nielsen (zie foto) schrijft dat weblogs nog te vaak erg intern georiënteerd zijn en dat er belangrijke usability issues over het hoofd worden gezien. Het gevolg is dat lezers moeite hebben met de site of onvoldoende vertrouwen hebben in de maker of makers ervan.

1. Geen biografie van de auteur

Bij een website ben je op zoek naar Over ons, bij een weblog naar Over mij. Lezers willen weten met wie ze te doen hebben. Het is simpelweg een kwestie van vertrouwen. Wat zijn iemand referenties, wat is zijn of haar ervaring? Als je geen enorme staat van dienst hebt, kom er dan ook gewoon voor uit. Het zal je in dank worden afgenomen.

2. Geen foto van de auteur

Een foto is om twee redenen belangrijk. Zo’n foto geeft een meer persoonlijke indruk van de blogger. En mensen herkennen je van de foto, als ze je in het echt ontmoeten of als ze je later op de site weer terugzien. De virtuele en fysieke wereld worden door een foto met elkaar verbonden.

3. Nietszeggende koppen

Lezers moeten snel de essentie van een artikel herkennen als ze de kop lezen. De titel van een posting is een verhaal op zich. De kop van een artikel bevat het belangrijkste deel van je verhaal. Zoekmachines, webfeeds (RSS) en verwijzingen op andere plekken gebruiken meestal alleen de kop van het verhaal.

4. Onduidelijke links

Vertel je bezoekers waar links toe leiden. De link zelf of de woorden die er direct omheen staan moeten goed voorspellen waar je na een klik terechtkomt. Je kunt ook met link titles werken (ga met je muis over de link om te zien wat er gebeurt). Voorkom dat je je lezers het bos in stuurt.

5. Klassiekers worden vergeten

Tussen de vele verhalen staan soms ware klassiekers. Verberg ze niet in de archieven, maar verwijs er via links direct naar. Vergeet ook niet te linken naar eerdere artikelen over hetzelfde onderwerp. Niet alle lezers zijn er vanaf het eerste uur bij, voorzie hun van achtergronden en context als ze meer over je ideeén willen lezen.

6. Een kalender als de enige navigatie

Een tijdlijn is meestal niet de beste manier om informatie terug te vinden. Sterker is om gebruik te maken van een rubricering van de berichten. Probeer berichten in een of een beperkt aantal categorieën onder te brengen. Tussen de 10 en 20 categorieën moet voldoende zijn.

7. Onregelmatige frequentie van posten

Gebruikers moeten er van op aan kunnen wanneer en hoe vaak er berichten verschijnen. Voor veel weblogs gaat het om dagelijkse updates, maar – afhankelijk van het onderwerp – kunnen bijvoorbeeld ook wekelijkse updates werken. Kies een schema en hou je eraan. Hou wat ideeën achter de hand voor als de stroom even opdroogt.

8. Vermengen van onderwerpen

Als je over veel verschillende onderwerpen schrijft, dan is het moeilijker om een loyaal publiek van waardevolle bezoekers op te bouwen. Des te meer focus er in je content zit, des te meer focus ook je lezers zullen hebben. Dat maakt je eerder tot een autoriteit in het gebied waarover je schrijft. Wordt het gebied te omvangrijk, werk dan meer meerdere blogs.

9. Vergeten dat je schrijft voor je toekomstige baas

Als je ergens op internet je sporen achterlaat – op een weblog, in een forum of zelfs in een e-mail – probeer je je dan voor te stellen hoe het overkomt op je toekomstige manager. Als iets online staat, dan wordt het op talloze manieren gearchiveerd, gecached en geïndexeerd. Denk dus goed na over wat je publiceert.

10. Gebruiken van een domeinnaam die eigendom is van een weblog service

Het gebruik van een domeinnaam die eindigt op blogspot.com, typepad.com, web-log.nl etc roept steeds het beeld op van een naïeve beginner die niet serieus genomen hoeft te worden. Iemand anders die op internet je naam bezit, heeft je lot in handen. Het serviceniveau en de prijs kunnen plotseling aangepast worden, er kunnen advertenties verschijnen.

Oorspronkelijke bron:

Weblog Usability: The Top Ten Design Mistakes (Jakob Nielsen, 17 oktober 2005)

[Met dank aan Indira die eerder vanavond met deze tip kwam]