Onderzoek, Trends

Onderzoek gebruik blogs binnen bedrijven

0

[[image:onderzoek2.jpg::right:0]]Frankwatching-columniste Gaby Sadowski-Rasters is in het dagelijkse leven werkzaam als docent en onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven. In die rol is ze begonnen met het opzetten van een onderzoek naar het gebruik van blogs binnen bedrijven. Een onderzoek dat prima aansluit bij haar eerdere promotieonderzoek naar virtuele communicatie. Voor haar nieuwe onderzoek is ze op zoek naar ondersteuning.

Gaby: “Er is volop interesse voor mijn onderzoek naar het gebruik van weblogs binnen bedrijven. Zowel door een aantal bedrijven, als bij mijn eigen universiteit, is er positief gereageerd. Volgende week ga ik al de eerste bedrijven bezoeken en hopelijk komen er interessante zaken uit naar voren. Ik geloof erg in dit onderzoek, en wil er daarom ook alles aan doen om het daadwerkelijk van de grond te krijgen.”

Naast bedrijven die het onderzoek financieel kunnen ondersteunen, zoekt Gaby ook iemand die haar kan assisteren. Gaby: “Ik kan dit natuurlijk niet alleen. Daarom ben ik op zoek naar een mogelijke kandidaat om mij te ondersteunen bij dit onderzoek. Ideaal zou zijn een wetenschapper (pas afgestudeerd, of al langer aan het werk) die graag 2 à 3 dagen in de week (1 jaar lang) mee wil werken aan dit onderzoek.”

Het researchproject draagt de mooie naam WeblOrg en houdt zich bezig met de “Organizational consequences of using weblogs within Organizations and Communities”. Een tipje van de sluier:

“The research aims at analysing the impact of the introduction, adoption and diffusion of weblog communication on the evolution and change of organisations’ structure and processes. It will explain how the adoption of weblog communication provides new ways to communicate and co-operate in order to overcome geographical/ cultural/ organizational constraints. In general terms, the project will provide information about the use of weblogs by individuals and groups within organisations that will enable organisations to innovate and be more efficient in their work and businesses organisation. (…)

The overall goal is to develop and validate context-sensitive and anticipatory knowledge of the consequences of weblog adoption and diffusion by organisations and provides knowledge and recommendations relevant to new methods of working using weblogs in the form of practical solutions.”

Gaby hierover: “Dit is een klein gedeelte uit de eerste versie van mijn onderzoeksvoorstel. Let wel: er is nog geen officiële vacature, maar het is meer een vraag om te zien of er mensen geïnteresseerd zijn in deze mogelijke aanstelling. Naast de interesse van bedrijven en mijn universiteit, moet ik zo meteen ook daadwerkelijk ondersteuning krijgen om hiermee te starten!”

Heb je interesse, reageer dan hieronder of neem via de e-mail contact met Gaby op.