Event: Kabel in de 21e eeuw

0

[[image:kabel.jpg::right:1]]In Amsterdam vond gisteren het Euroforum-congres Kabel in de 21e eeuw plaats. Circa 250 mensen hadden zich verzameld in het Okura hotel en kregen een beeld van de laatste ontwikkelingen en een HDTV-primeur op het vlak van de kabel. Over kabelaars die kansen zien als het gaat om Telefonie en TV 2.0 en outsiders die daar enkele uiterst kritische kanttekeningen bij plaatsten.

VECAI: De jaren van de waarheid

[[image:vecai.jpg::right:1]]Dagvoorzitter Kees Mijnten opent ‘s-ochtends om 9.30 uur het congres Kabel in de 21e eeuw en kondigt als eerste de voorzitter van het bestuur van de VECAI, Gerard van Rossum en zijn verhaal ‘De jaren van de waarheid’ aan (hij vervangt Rob van Esch, directeur VECAI). Volgens van Rossum staat Nederland op dit moment bovenaan in Europa als het gaat om breedbandinternet. De groei van het aantal kabelinternetters is spectaculair (op dit moment zijn er ruim 1.600.000 kabelinternetabonnees), maar ook VoIP groeit hard (totale groei in in 2005: 435.000). De penetratie van digitale kabeltelevisie is nog niet hoog, maar het aantal klanten groeit hard. Op 1 januari jl. was dat 380.000 abonnees, inmiddels zijn het al bijna 600.000.

Als het gaat om de concurrentie op het gebied van convergentie is de actuele Nederlandse situatie als volgt:
– telecombedrijven betreden de televisiemarkt en hebben zo’n 2% marktaandeel
– breedband is inmiddels 50%/50% qua verdeling tussen kabel en telecombedrijven
– telefoon is natuurlijk overwegend in handen van de telecombedrijven, maar de kabel heeft inmiddels zo’n 10% van de markt

Tot nu toe ging de strijd vooral om de breedband internetklant, maar nu breidt de concurrentiestrijd zich uit naar triple play. Het door één aanbieder leveren van telefoon, internet en televisie. 2006 wordt het jaar van de waarheid, het gaat nu om de kern van de infrastructuurbedrijven: de aansluiting met de klant. Daarnaast is er sprake van onzichtbare concurrentie in de keten, denk hierbij aan de opkomst van PVR (Personal Video Recorder), nieuwe aanbieders op de televisiemarkt (o.m. krantenuitgevers), de bereidheid van [[image:kabeldigitaal.jpg::right:0]]kabelbedrijven om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en een gebrek aan transparantie als het gaat om de rechten. Van Rossum besluit zijn verhaal met het nieuws dat de kabelbedrijven op 18 april a.s. een campagne starten onder de titel ‘Het kan allemaal met kabeldigitaal’ waarin vooral de voordelen van de kabel zullen worden belicht.

UPC: Primeur live HDTV-uitzending

Tweede spreker is Diederik Karsten, CEO van UPC Nederland BV. Hij kondigt een primeur aan, tijdens het congres wordt er een eerste live HDTV uitzending gemaakt en uitgezonden. De grote projector achter in de zaal blijkt een HDTV-weergaveapparaat, in de zaal zijn HD-registratiecamera’s aanwezig en buiten staat een HDTV-reportagewagen.

[[image:hdtv-projector.jpg::center:1]] 

UPC wil voor het WK klaar zijn met HDTV. HDTV is de superieure tv-kwaliteit die alleen via de kabel is te krijgen, niet via IPTV. Het HDTV-beeld is groter, scherper en nauwkeurig dan een gewoon tv-beeld. Op de internetsite Ervaar HDTV kunnen mensen vanaf vandaag voorintekenen op HDTV van UPC.

[[image:hdtv.jpg::right:1]]Ook Karsten geeft aan dat Nederland op het vlak van digitale tv achterloopt, in 2005 was de penetratie 11% (UK is Europees leider met 68%), al is de prognose dat dit getal in 2008 44% zal zijn. Karsten stelt dat de kabelbedrijven er goed voor staan in de strijd met de telecombedrijven. Inmiddels zijn er in het afgelopen anderhalf jaar 300.000 UPC-klanten gaan bellen via internet, overwegend via VoIP. In de discussie komt ook naar voren dat KPN Uitzending Gemist via IPTV gaat aanbieden.

Casema: Kabelaar is betere telco

[[image:jos-molenkamp.jpg::right:1]]Het nieuwe tv kijken is het motto van de volgende spreker: Jos Molenkamp, CEO van Casema. Hij zet een prima verhaal met visie neer. "De kabelaar is de beter telco of misschien wel het betere communicatiebedrijf" zo stelt hij. Hij onderstreept dat betere schermen om scherpere beelden vragen. De klant maakt zijn keuze voor een flatscreen scherm, zo’n scherm vraagt om digitale tv, een nog groter flatscreen scherm vraagt om HDTV. Verder stelt hij dat de technology push kabelaars dwingt om sneller te acteren, de OPTA kan wat dat betreft onderhand haar deuren wel sluiten, de markt doet haar werk.

Casema heeft eergisteren haar 100.000e telefonieklant aangesloten (IP-based) en dat in een jaar tijd. Men verwacht dit jaar boven de 200.000 klanten te komen. Casema was de eerste met VoIP en is nu ook de eerste met de Softswitch van Siemens. Dit concept leidt tot grote besparingen bij klanten in vergelijking met het dienstenpakket dat traditionele telecomaanbieders aanbieden. Het IP-protocol zorgt voor een revolutie in de markt, de consument gaat van deze digitaliseringsslag echt profiteren.

[[image:explosie.jpg::center:1]]

Molenkamp laat vervolgens zien hoe de digitale explosie verloopt en hoe Casema deze nieuwe ontwikkelingen faciliteert. Nederland is bijna zover dat men Zuid-Korea voorbij streeft, een mooi gevolg van de forse concurrentie hier. Casema zoekt zeer sterk de samenwerking op, partnerships zijn cruciaal voor een succesvolle marktoperatie. De marktontwikkelingen gaan zo snel dat niemand zeker is van zijn zaak. De markt voor tv is momenteel € 980 miljoen groot, de markt voor telefonie € 6 miljard en de markt voor mobiele operators € 7,5 miljard. Molenkamp voorspelt dat er binnen drie jaar vanuit IPTV ook een aanval zal plaatsvinden op de mobiele markt en dat de omzet van de mobiele operators meer dan gehalveerd zal worden. Ook hier zal de technologie de markt drijven.

Essent: Klant heeft het voor het zeggen

[[image:dijkhuizen.jpg::right:1]]’De klant heeft het voor het zeggen op de buis’ is de titel van de presentatie van Bernard Dijkhuizen, algemeen directeur van Essent Kabelcom. De wereld van morgen is een wereld waarin de klant kiest wat, waar, wanneer en met wie hij wat wil. Er zal een sterke toename van digitale content zijn, klanten zullen in toenemende mate voor programma’s en formats kiezen en steeds minder voor zenders. Consumenten zullen steeds directer invloed uitoefenen en in iedere klant schuilt ook een tv-producent. Klanten zullen eigen video’s maken met mobieltjes en camcorders, zullen kleine productiebedrijfjes (met lage kosten!) starten en geïntegreerd en interactief bezig zijn (DTV, internet, sms maar ook eigen content leveren, stemmen en meebeslissen etc).

Voor Essent betekent dit dat men een harde groei van digitale tv verwacht, vanaf 2009 zal meer dan 50% digitaal plaatsvinden. Als basis zal er gewerkt worden met settopboxen (van onder de € 100,-) van Samsung, Philips en Humax, merken die rond deze zomer ook met PVR settopboxen zullen komen. Verder meldt Dijkhuizen dat er nu al meer dan 300.000 HDTV ready schermen in de woonkamer staan, dat dit jaar 70% van de verkochte tv-schermen flatscreen is en dat daarvan weer 70% HD-ready is. De HD settopbox van Samsung ligt begin mei in de winkel voor € 299, Philips volgt na de zomer.

[[image:film1.jpg::right:1]]Binnenkort gaat het HDTV-pakket van start met 3 tot 4 zenders (o.a. HD1-NL en National Geographic Channel) voor €3,95 per maand en ook het WK Voetbal (juni/juli) zal in HD worden uitgezonden. Daarnaast krijgt de klant bij Film1 en Sport1 ook een HD-kanaal meegeleverd dat van start zal gaan met enkele uren uitzending per dag. Het aantal zenders zal stap voor stap worden uitgebreid.

SES ASTRA: Satelliet aanjager van digitale tv

Aan het einde van de ochtend houdt Bill Wijdeveld van de Luxemburgse satellietbeheerder SES ASTRA zijn verhaal. Hij ziet satelliet als aanjager van digitale televisie in Nederland. Hij stoelt dat op ervaringen in andere landen als de UK en Zweden waar dat ook het geval is geweest. Hij voorspelt verder (op basis van materiaal van Euroconsult) dat de introductie van HDTV nog sneller gaat verlopen dan de introductie van kleuren tv.

[[image:astra_copy1.jpg::center:1]]

Anno 2006 is satelliet nog steeds de grootste digitale infrastructuur. Satelliet is voor Wijdeveld essentieel voor een succesvolle triple play:

 • ondanks toenemend gebruik van interactiviteit en on demand tv blijft multichannel television de belangrijkste vorm van tv-consumptie
 • DSL is optimaal voor non-lineair gebruik (breedband, interactiviteit, content on demand, bijv. niche/archive content)
 • satelliet is optimaal voor lineair gebruik (multichannel tv, HD TV, PVR-storage van gewilde content en bereik buiten kabel- en DSL-netwerk)
 • hybride satelliet-DSL oplossing is ‘best of both worlds’ (voorbeeld: overname Easynet door Sky)

Tiscali: Content in context 

Luca Scano is sinds eind vorig jaar managing director van Tiscali Netherland en hij besluit het ochtenddeel van het congres. Hij meldt dat Tiscali inmiddels 250.000 mensen heeft aangesloten op haar netwerk. Hij geeft aan dat convergentie kansen biedt voor alle marktspelers. Maar daarbij geldt in toenemende mate dat de schaal van de operations ‘key’ is. Ook hebben nieuwe ontwikkelingen als HDTV en EPG (de elektronische programmagids) een relatief lange incubatietijd. Het volstaat niet langer om klanten te trekken en houden met aanbiedingen op het vlak van sneller internet.

Verder signaleert ook hij een aantal grote veranderingen in het consumentengedrag. Om te beginnen zal het huis een ‘interconnected place’ worden waar gewerkt, gecommuniceerd en ontspannen wordt:
– traditionele broadcast zal blijven, maar wordt geleidelijk aan minder belangrijk
– interactieve en gepersonaliseerde services zullen drastisch toe gaan nemen
– de grote uitdaging wordt de groeiende behoefte aan media in een andere context (anywhere, always, any format)

[[image:tiscali_copy1.jpg::center:1]]

De consument wil kunnen kiezen en dat vraag om een omgeving waarin dat kan. Nieuwe behoeften van consumenten zullen een sleutelrol spelen als het gaat om jezelf onderscheiden ten opzichte van je concurrent. ‘Content is king but context is becoming emperor’, zo besluit Scano.

Vincent Everts: TV 2.0

[[image:vincenteverts.jpg::right:1]]Vincent Everts heeft zijn presentatie TV 2.0 gedoopt, met als ondertitel PVR, IPTV en internet. Met zijn vlammende verhaal zet hij de zaal af en toe flink aan het denken. Hij opent met een sheet over de ontwikkeling van de mediaconsumptie. De mediatijd raakt steeds meer versnipperd, internet komt natuurlijk zeer sterk op, maar ook tv heeft steeds minder een massapubliek.

[[image:mediatijd_copy1.jpg::center:1]]

Hij zet vervolgens kritische kanttekeningen bij de ontwikkeling van PVR tot nu toe: in de VS heeft 15% van de consumenten PVR en ze doen er’niets mee. Hij zou graag hebben dat in Nederland met digitale tv ook PVR geïntroduceerd zou worden. Verder zegt hij dat het advertising model door PVR op zijn kop wordt gezet. 55% (Nederland) tot 60% (onderzoek Sky) van de mensen skipt of mist de reclame’s. Verder wordt ‘spot’ steeds meer ‘non spot’ en verandert ‘to all’ in ‘to you’.

Als belangrijke trends ziet hij onder meer de dominantie van video op het web (nu al 70% van de IP-traffic) en Web 2.0 social engineering (rich webapps, gebruik interactie om het product te verbeteren, communities, weblogs, The Long Tail). Hij belicht kort hoe in The Long Tail steeds meer tijd een aandacht van mensen gaat zitten in communities en weblogs. Hij voorspelt dat hetzelfde met tv en video gaat gebeuren: de helft van de kijktijd zal over enkele jaren besteed gaan worden aan ‘video’s van elkaar’.  Vervolgens zoomt hij in op de trends op het vlak van tv en roept dat volgend jaar er op dit congres twee dingen belangrijk zullen zijn: HDTV en PVR.

[[image:tvtrends.jpg::center:1]]

Vervolgens komen in hoog tempo voorbeelden voorbij:

 • Zoomin.tv: tweede broadcaster van Nederland, er werken maar 10 mensen (ze werken onder meer voor De Telegraaf, De Volskrant en MSN)
 • YouTube: doet 30 miljoen video’s per dag, dat is 10 keer zoveel als Uitzending Gemist; 10 miljoen mensen doen er mee, allemaal user generated stuff
 • Nederlandse settopmakers verrassen: twee Nederlandse starters (Avinity en Byron) met toepassingen die tv en internet verbinden
 • PCzapper: het TV Portal (een initiatief van Everts zelf) dat inmiddels 20.000 klanten heeft en waar 10.000 filmpjes per dag worden bekeken

Everts prikkelt de zaal door te stellen dat de kabelindustrie te netjes en te gestructureerd is om ‘die andere 50% van The Long Tail’ te faciliteren. De YouTubes van deze wereld zullen sneller gaan en een flinke concurrent worden. "Al die eigen content, die honderdduizenden filmpjes, ze kunnen het gewoon niet aan!" Ook They walk the talk, is er volgens hem nog onvoldoende. Marketeers moeten zelf een PVR gebruiken, zelf ervaren wat het is om het te begrijpen en te kunnen gebuiken. Op de vraag van dagvoorzitter Kewes Mijnten wat hij als gat in de markt ziet, antwoord hij IP TV van KPN en (hopelijk) Tele2, hij vindt deze initiatieven belangrijk om de hele sector te revalitiseren. De presentatie komt op Vincente te staan.

Jonathan Marks:  The audience is up to something

[[image:jonathanmarks.jpg::right:1]]Na Vincent Everts is Jonathan Marks (zie ook zijn weblog Critical Distance) een volgend hoogtepunt. Op onnavolgbare wijze dompelt hij de zaal in een half uur tijd onder in zijn verhaal ‘Be the bridge’. Zijn boodschap: "Think sideways because the audience is up to something". Hij stelt dat er wel toekomst voor de kabel is, maar dat je niet langer alleen kunt overleven als distributeur. Hij voorspelt verder dat er geen toekomst is voor noch radio noch tv in het huidige concept van ‘analoge isolatie’. Maar hij ziet een grote toekomst voor audio en video op verschillende platformen, vooral als ze met elkaar interacteren. Leuk dat Nederland de hoogste breedband penetratie heeft. maar waar blijven nou die content en services die breedband, omroep en mobiele industrie met elkaar verbinden? Volgens Marks moeten er mee cross media productiebedrijven komen die aansluitend op de nieuwe technologie nieuwe vormen van content maken. Onderschat niet dat gebruikers ook heel sterk aan het veranderen zijn.

[[image:changingusers.jpg::center:1]]

Het web heeft zich in korte tijd gigantisch ontwikkeld: in 1994 werd browsen mogelijk (Doubleclick, Akamai), in 1999 kwam search opzetten, in 2004 werden pod-/videocasting (plus Adsense en BitTorrent) geïntroduceerd en nu zien we de opkomst van interactieve communities en Folksonomy (tagging). Daar komt bij dat de opslagcapaciteit en rekenkracht van pc’s ook sterk zijn toegenomen en dat – met de opkomst van blogs, vlogs, wikis, podcasts – niemand zich nog langer druk maakt over hoeveel webpagina’s er nou eigenlijk zijn. We hebben het niet langer ook over ‘new media’ maar over ‘now media’.

Hij geeft de aanwezigen een achttal adviezen mee (en illustreert die met mooie voorbeelden, de presentatie komt nog online):

 1. Recognise what people want & need
 2. The Power of the simple interface
 3. Understand Social Currency
 4. Never hire existing radio & TV talent… (because they cannot think out of the linear box!)
 5. Identify a new role for public sector services
 6. Think sideways
 7. Watch audio – cause video is next
 8. Watch these guys (specialised search engines)

Als advies voor de kabelsector geeft hij mee dat ze de (co-)productie van echte interactieve concepten moeten stimuleren (voor zowel nationale als internationale markten), Nederland in ere moeten stellen als experimenteerterrein voor nieuwe interactieve programmaconcepten en vooruitstrevend moeten worden in de interactieve breedbandmarkt (en er niet alleen voor de breedbandlijn zijn). Een mooie afsluiter over HDTV: "Het geeft 5 x zoveel resolutie en 20 x meer passie!".

Red Bee Media: Interactive tv in the UK

[[image:hume.jpg::right:1]]Adam Hume, hoofd nieuwe media bij Red Bee Media (voorheen onderdeel van BBC), belicht het fenomeen interactieve tv vanuit een Engelse context. Hij ziet als de vier uitdagingen voor de broadcasters van vandaag de dag de vier C’s: complexity, capacity, capability en connectivity. In de UK ontvangt momenteel 70% van de mensen content in een of ander digitaal format.

Hij laat vervolgens enkele voorbeelden van nieuwe interactieve tv-concepten zien:

Enkele geleerde lessen:
– wat werkt op een tv werkt niet altijd op een klein telefoonscherm
– the consumer of the future gebruikt allerlei devices om via allerlei netwerken steeds ‘thuis te zijn’
– consumers taking control en willen hun content altijd bij zich hebben

Hume ziet als uitdagingen voor broadcasters:

 • hoe kunnen we platforms aan elkaar koppelen
 • hoe kunnen we de user experience verbeteren
 • hoe kunnen we de metadata rijker maken zodat content gevonden kan worden

De toekomst is wat Hume betreft: ingest (neem op) > manipulate (bewerkt) > publish (publiceer). En internationale content, dus dat wordt een uitdaging voor het regelen van alle rechten.

Telenet.be: All you need is a Digibox

Aan Koen Verwee, product marketing director TV van het Belgische Telenet (marktleider breedband en digitale tv in Vlaanderen) de eer om deze congresdag af te sluiten. Ook zijn verhaal is doorspekt met het statement ‘The customer is in control’. Telenet heeft jarenlang onderzoek gedaan naar wat de consument wil. Enkele interessante cijfers:
– 65% meer controle over tv
– 50% keuze
– 34% interactiviteit
Uit hetzelfde onderzoek komt dat de kwaliteit al als goed wordt gepercipieerd.

Hoe hebben ze dan in België vervolgens ingevuld:
– controle: Program guide (planning)
– on demand tv-programs and movies (comfort)
– digital video recorder (convenience)

De kijker wordt daarbij steeds interactiever hetgeen zich uit in participatie-tv, interactive advertising en communicatie. Als volgende stappen ziet Verwee een verdere integratie van pc en tv, HDTV en mobiele tv.

[[image:digibox.jpg::center:1]]

De propositie die Telenet richting klant doet is: It’s for free, all you need is a Digibox (€ 119 gewone box, € 299 PVR box). De eerste resultaten daarvan mogen er zijn: in één maand tijd 100.000 klanten (van de 1,6 miljoen). Belangrijker is misschien nog dat men – ondanks dat men de voetbalrechten is kwijtgeraakt – nu voor het eerst in vier jaar weer een stijging in de inkomsten vanuit premium content heeft.

Als je een klant wil winnen, dan is de strategie om binnen te komen met digitale tv en vervolgens te proberen de klant van ADSL naar de kabel te krijgen. De killer die men bij Telenet ziet is On demand, nu al zichtbaar 6 maanden na lancering. Meer en meer mensen gaan er gebruik van maken. De omroepen zijn hierbij cruciaal, bijvoorbeeld de VRT met Net Gemist.

Met een borrel wordt volgens plan even na vieren een interessante en erg afwisselende dag afgesloten. Voor mij was het dit jaar de eerste maal dat ik bij het kabelcongres van Euroforum aanwezig was, maar wat mij betreft ben ik er op de achtste editie in 2007 weer bij.