Apps & Tools

Steeds meer Nederlandse social news sites

0

[[image:social-news.jpg::right:1]]Het aantal Nederlandse initiatieven waarbij bezoekers zelf bepalen welk nieuws belangrijk is groeit als kool. Vandaag ging eKudos.nl van start, 'een democratische Nederlandse nieuwssite in de trend van Digg'. Afgelopen week was er nieuws van de zijde van Keepaddit.com, 'de nieuwe internationale sociale nieuwssite voor marketeers, door marketeers'. En eerder dit jaar schreven we hier op Frankwatching al over Watvindenwijover.nl en TagMos.

eKudos.nl

De website eKudos.nl is een nieuwe Nederlandse nieuwsdienst waarbij de bezoeker bepaalt wat belangrijk is. De site heeft geen redacteuren die artikelen schrijven, selecteren of beslissen welke informatie de meeste waarde heeft. Iedereen die zich registreert kan op internet gevonden artikelen toevoegen aan de website. Bezoekers kunnen hier vervolgens op stemmen en bepalen op die manier de nieuwswaarde ervan. Een verhaal met voldoende stemmen wordt vervolgens automatisch naar de voorpagina van eKudos.nl gepromoveerd.  Hier ontstaat dan een overzicht van artikelen waarvan de bezoekers vinden dat deze de meeste nieuwswaarde hebben.

[[image:kudos.jpg::center:1]]

De virtuele stemmen die gebruikers kunnen toekennen aan artikelen die zij interessant of belangrijk vinden heten 'Kudos'. Dit van oorsprong Griekse woord betekend zoveel als ‘roem’ of ‘eer’. Naast het bepalen van de nieuwswaarde kunnen bezoekers ook met elkaar in discussie gaan over een bepaald artikel. Nieuwsberichten op eKudos.nl zijn korte samenvattingen van artikelen elders geplaatst op internet.  Het nieuws is opgedeeld in verschillende categorieën zoals tech, web, wetenschap of entertainment.

eKudos.nl is een initiatief van Stillpoint Media, onder andere uitgever van FilmTotaal.nl (de grootste filmsite van Nederland), Linklog (links online bewaren en met elkaar delen) en Beeplet.com (service voor het aanmaken van persoonlijke reminders via e-mail, RSS en IM).

Keepaddit.com

Een weekje geleden ging Keepaddit.com van start, een nieuwe internationale sociale nieuwssite voor marketeers, door marketeers. Volgens bedenker Steef de Winter (ook oprichter van Numarketing.nl ) is het de marketingnieuws variant van Digg.com. Iedereen kan op Keepaddit artikelen plaatsen waarna ze door stemmen van bezoekers naar de voorpagina gaan of niet. Nieuws waar je op stemt wordt automatisch opgeslagen in je profiel, zodat je later weer makkelijk dat artikel terug kunt vinden (een soort nieuws Furl dus).

[[image:keepaddit.jpg::center:1]]

Keepaddit.com heeft verschillende RSS feeds waardoor je gemakkelijk op de hoogte kunt blijven van de nieuwe artikelen (voorpagina, vers geplaatste artikelen, of je persoonlijke feed). Volgens de maker is het voor veel marketeers en bloggers ook een mooie tool om traffic te genereren. Is iets een goede site of een goed artikel, dan worden er meer stemmen op uitgebracht, staat het verhaal op de frontpage en in de RSS feed en ontsaat er meer trafic. Als het daarentegen spam is, dan wordt er niet op gestemd, krijgt het artikel negatieve reacties en geen traffic.

Social news sites 

Kudos.nl, KeepAddit, Watvindenwijover.nl (naar beneden scrollen) en TagMos behoren tot de nieuwe generatie websites Web 2.0 sites. Centraal hierbij staat dat gebruikers bepalen wat belangrijke informatie is, dit verzamelen en met elkaar willen delen. De sites zijn gemaakt naar voorbeeld van allerlei internationale social news sites (zie Web 2.0: Top 30 News sites) die in het afgelopen jaar zeer populair zijn geworden. Ik ben benieuwd of de Nederlandse markt groot genoeg is om deze sites ook in Nederland toekomst te bezorgen.

Tags:  [[tt: news 2.0]], [[tt:web 2.0]], [[tt:social software]]