Innovatie

De aanraking

0

wntonline.jpgEen droom is een toestand waarin men zich geheel aan de verbeelding overgeeft, waarin men niet waarneemt wat er rondom gebeurt. De omschrijving is van het op internet gloednieuwe Woordenboek der Nederlandse Taal. Verbeelding dus, de dromer maakt zelf beelden, maakt zijn droomwereld, zonder gestoord te worden door zijn werkelijke omgeving. Hij mijmert in zijn slaap, geen enkel anker met de aardse bodem.

second_life_logo.jpgDat is mogelijk het mooie van Second Life, de beeldenrijke omgeving op het internet waar ik mezelf aanmeldde als nieuwsgierige bezoeker, op zoek naar ontmoetingen en verrassingen. Prachtige beelden spoelen mijn scherm binnen, mooie oerwouden, weidse zeeën, exposities van kunstwerken, futuristische gebouwen met architectonisch onverantwoorde constructen. Het kan allemaal, want een verantwoording binnen Second Life is een heel andere dan in de wereld om mij heen, de wereld die begint met het hardplastic toetsenbord en het plasmascherm op mijn houten tafel.

Second Life heeft een eigen munteenheid, de Linden Dollar. Er schijnen ook al miljonairs te zijn. Er is ook een wisselkoers tussen de Linden Dollar en de echte Amerikaanse Dollar. Ik kan dus Linden Dollars kopen, met mijn creditcard. En omgekeerd kun je je op Second Life verworven fortuin ook te gelde maken in de wereld rondom de aardkorst.

De droom begint nu al te wankelen, heeft moeite om niet verstoord te worden.


Tim Guest: ‘We have found ourselves but lost each others’

En toen konden we ook lezen dat bakstenen bedrijven grond kochten binnen Second Life en er een vestiging bouwden. Zo opende internetbedrijf Uitvaart.com een crematorium in Second Life. Het probleem is alleen dat bewoners van Second Life nog niet dood kunnen gaan. Die vestiging op Second Life is dus niet bedoeld voor de virtuele karakters, ze richt zich op de bestuurders van die karakters. Toetsenbord, vingers, arm, hart, sterfelijk persoon.

abn-amro_bank.pngOok ABN Amro heeft een kantoortje gebouwd. Herkenbaar aan het bekende groen-gele stropdas- logo. Ik stuur mijn poppetje er op af, die omhoog moet klauteren of vliegen om naar binnen te komen. Hij lijkt de enige bezoeker te zijn, maar er is ook niemand van de bank die hem te woord staat. Dromen zijn niet altijd bedrog. Als hij meer wil weten over een hypotheek wordt hij doorgestuurd naar een dode pagina op het internet. Hij wordt lid van het ‘ABN Amro Keep me informed’- gezelschap. Bij een volgend bezoek krijgt hij de mededeling dat het voor 8 februari geplande seminar voor young professionals een week is uitgesteld. Gelukkig wordt het een spectaculair evenement, zo wordt aangekondigd. Second Life kent dus ook uitstel, en zo gaat de virtuele wereld zich steeds meer voegen naar de werkelijke door middel van koppeltekens als logo, geen personeel, uitstel, doodgaan, geld.

blind.jpgDeze week komt de film Blind in de bioscopen. Marie (Halina Reijn) is een albinovrouw, in vele opzichten getekend door het leven, die de blinde Ruben (Joren Seldeslachts) voorleest. Ze heeft een prachtige stem. Er groeit een band tussen de twee. Ze beschrijft zichzelf mooier dan ze is. Haar droom is broos, ze ontwijkt aanrakingen van haar geliefde.

Daarom wringt Second Life. Er zijn te veel aanrakingen. De bank, de schoenenwinkel, het crematorium, de lezing. Gun de speler zijn spel, en gun de blinde de illusie.

Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.