BlackBerry 8800 getest

0

BlackBerry 8800BlackBerry’s behoeven eigenlijk geen introductie meer. De door het Canadese Research in Motion ontwikkelde PDA met telefoonfunctie staat vooral bekend om de perfecte werking van draadloze e-mail. Voor Frankwatching mocht ik, op aanbod van Vodafone, de nieuwste BlackBerry een tijdje testen. De BlackBerry 8800 is de dunste tot nu toe, en is het eerste toestel dat geïntroduceerd wordt na de BlackBerry Pearl 8100 in november 2006. Een mooi toestel met veel mogelijkheden, die allemaal uitgebreid getest moesten worden.

Uiterlijk en besturing

Wat meteen opvalt aan de 8800 is het mooie uiterlijk. RIM heeft met de BlackBerry altijd geprobeerd de zakelijke markt te bereiken, en alle BlackBerry’s hadden dus ook nogal een zakelijk uiterlijk. De 8800 heeft een strak en stijlvol zwart uiterlijk. Behalve mooi is de behuizing ook duurzaam genoeg, want in al die weken dat ik het toestel heb gebruikt is er nog geen krasje te bekennen.

BlackBerry 8800 aanzichten

Wat natuurlijk meteen opvalt is het grote scherm en het volledige QWERTY-toetsenbord. Het scherm is scherp en helder, maar nog belangrijker: het past zich aan aan de lichtomstandigheden om de batterij te sparen en het zicht zo optimaal mogelijk te maken. Dit werkt vrij goed, vooral de toetsenbord-verlichting gaat netjes aan wanneer dat nodig is en blijft voor de rest uit. Natuurlijk werkt het niet altijd even goed, buiten in de zon gaat het licht bijna volledig uit en dan is er weinig meer te zien. Met één druk op de aan-en-uit-knop is dit echter opgelost.

Het is de eerste keer dat ik een telefoon heb met volledig toetsenbord, ik had er dan ook niet al te hoge verwachtingen van, maar; wow, ik geloof niet dat ik óóit nog een toestel zonder toetsenbord wil. Het toetsenbord werkt verbluffend goed en prettig. De toetsen werken prima en voelen goed aan. Ik SMS-te al vrij veel en zeker met het versturen van e-mail was het toetsenbord onmisbaar.

Het toetsenbord is overigens niet het belangrijkste element om de BlackBerry te sturen. Net als de BlackBerry Pearl heeft dit toestel een trackball, ofwel ‘pearl’. Een mooi balletje in het midden onder het scherm. Werkt super, echt waar. Het rolt enorm snel maar toch nauwkeurig door de menu’s. Veel prettiger dan joystickjes of knopjes. Iedereen een pearl, prettigste manier om een telefoon te bedienen die ik tot nu toe heb gezien, de multi-touch interface van de iPhone nog even niet meegerekend.

Iets minder opvallend is overigens de sneltoets aan de zijkant van het toestel. Erg handig, de toets is in te stellen en kan alles starten wat je maar wel. Standaard staat deze ingesteld op Voice Command, wat nog voor een vreemde eerste kennismaking zorgde toen ik het toestel ontving. “Zeg een opdracht”, zei de doos. Nu ik het toch over Voice Command heb, ook deze functie heeft mijn verwachtingen overtroffen. Die verwachtingen lagen vrij laag omdat deze functie mij op eerdere toestellen vaak in de steek liet. De BlackBerry gehoorzaamde echter braaf.

De basisfuncties

Je zou het bijna vergeten, maar de 8800 kan natuurlijk ook gewoon bellen. Het werkt prima, geluidskwaliteit en volume zijn erg goed. Ook de handsfree functie via speaker werkt goed. Erg handig vond ik dat het toestel direct namen gaat opzoeken uit mijn adresboek bij het intoetsen van een nummer. Ook SMS-en werkt prima, misschien wel iets te goed. Gelukkig betaalde Vodafone want door het toetsenbordje ging SMS-en wel érg makkelijk. Zelfde geldt voor e-mail. Het was voor het eerst dat ik een toestel had dat e-mail kon ophalen. Het instellen was binnen 10 seconden klaar en de e-mailtjes vonden razendsnel hun weg naar mijn toestel. Enorm fijn, waar ik ook was kon ik e-mailtjes van klanten lezen en beantwoorden. Vaak kon ik ze direct helpen door gebruik te maken van de mobiele browser. Helaas kreeg ik een FTP-applicatie niet aan de praat, dit had nog makkelijker geweest. Het werd overigens wel pijnlijk duidelijk hoeveel spam ik wel niet ontvang. Hoewel er op mijn server vrij agressief spam wordt geblokkeerd glipt er altijd wel wat doorheen, meestal wordt dat alsnog opgemerkt door mijn e-mail client Thunderbird. De BlackBerry moet het echter zonder spam-beveiliging doen.

Erg handig overigens is dat BlackBerry’s bijlagen als Word-documenten, Powerpoint-presentaties en Excel-spreadsheets kunnen openen. Na een simpele test bleek echter wel dat niet alle Powerpoints geopend kunnen worden. Raar ook dat je deze bestanden alleen kunt openen als ze als bijlage zijn toegevoegd, en niet als je ze direct download via de browser. Nadelen zijn er overigens ook, je hebt geen moment rust meer. Af en toe bleef het rode LED-je knipperen, mij inseinend dat er wat nieuws was binnengekomen. Nieuwsgierig als ik ben pak ik het toestel dan toch altijd weer om te kijken; zou het een e-mail, een SMS, een oproep of een binnenkomende chat zijn?

Chat? Ja, chat. RIM levert gratis een applicatie voor Google Talk waar ik niets op aan te merken heb. Als het goed is komt er binnenkort een applicatie uit voor Live Messenger. In de praktijk zou Live Messenger al moeten werken, maar omdat het netwerk nog ‘nee’ zegt doet Live Messenger het helaas nog niet. Wel jammer eigenlijk dat je mobiele operator hier controle over heeft, ik mag toch zelf bepalen wat ik met mijn data-abonnement doe?

Google Talk
Via Google Talk word ik door mon.itor.us op de hoogte gehouden van de status van verschillende servers, maar uiteraard kan ik zo ook makkelijk mobiel Twitteren.

Mediaspeler en BlackBerry Maps

RIM lijkt zich wat minder te richten op de zakelijke markt. Hoewel alle zakelijke functies nog steeds aanwezig zijn, is de 8800 voorzien van een mediaspeler en BlackBerry Maps. Voor deze laatste toepassing kan het toestel ook GPS-signalen opvangen. De mediaspeler is ‘redelijk’ uitgevoerd. Ik heb maar meteen een Mini-SD kaartje aangeschaft, aangezien het interne geheugen van 16 MB te wensen overlaat, zeker omdat er geen bestanden groter dan 3 MB op kunnen. Het toestel kan overweg met foto’s, muziek en video. Het werkt wel, maar het is geen vervanging voor je iPod. Wat vooral jammer is is dat er wat standaard opties ontbreken, zoals een full-screen weergave van video’s en een mute-functie. Een meevaller is overigens de ingebouwde speaker. Deze klinkt zelfs bij een hoog volume nog vrij goed, ik kon er in ieder geval verschillende irritante Samsungs mee overtreffen, tot ergernis van de eigenaren van die Samsungs. Overigens is het toestel in de tijd dat ik hem heb 6 keer vastgelopen, 6 keer daarvan was het bij het afspelen van een video. Hopelijk kan een firmware upgrade de speler wat stabieler maken.

MediaspelerBlackBerry Maps… Tja, van mij had het er niet op gehoeven. Het is me nog geen enkele keer gelukt een route te plannen omdat “er geen weg gevonden is bij het startpunt”. Als ik vervolgens ga kijken staat de marker midden op een weg. Ik dacht slim te zijn door alvast te gaan rijden, en op de snelweg de huidige locatie te kiezen als beginpunt, maar nee hoor, wederom zegt het toestel zich niet op een weg te bevinden. Jammer. Ook een gemis is het ontbreken van een stem zoals TomTom dat wel heeft. Mijn grootste probleem met BlackBerry Maps is echter dat het de data via het netwerk moet ophalen. Au… Alle kaarten en informatie worden gedownload via de mobiele verbinding. Dat zouden nog wel eens dure uitstapjes kunnen worden naar het buitenland.

BlackBerry Maps

Wat de 8800 mist

GPS mag er van mij dus uit. Eva van TomTom kan je veel beter helpen op de weg. Het toestel heeft overigens ook geen camera, maar die mistte ik ook niet. Wat ik wel mistte was WiFi, het is mij een raadsel waarom dit er uit is gehaald, want volgende de eerste geruchten zou de 8800 wel degelijk over WiFi beschikken. Erg jammer, want met talloze onbeveiligde netwerken in de buurt zou het ongetwijfeld van pas komen. Mensen die toch liever een toestel met WiFi hebben zouden eens kunnen kijken naar de N95 van Nokia.

De BlackBerry 8800 is een erg fijn toestel. De afgelopen weken heb ik hem bijna de hele dag door in m’n broekzak gehad. De hele dag beschikking hebben over e-mail, Google Talk en internet is gewoon enorm prettig. Via de mobiele BlackBerry-site kon ik zelfs nog gratis een feedreader downloaden. De 8800 is erg stabiel en werkt snel, iets waar ik erg veel waarde aan hecht, vandaar ook dat mijn vorige toestellen vrijwel allemaal van Nokia waren. De 8800 is echter een goede vervanger, in ieder geval totdat Apple de iPhone in Nederland uit zal brengen. Tot die tijd moet ik het met dit iPhone thema doen. 😉

iPhone thema