Wat worden de trends voor 2008?

0

Het jaar loopt al weer ten einde. Een goed moment om vooruit te kijken. Wat worden de belangrijkste trends voor 2008? Ik lees er nog weinig over maar ben wel benieuwd wat de vakbroeders vinden. Ik wil vast een voorschotje doen. Met hoop op veel discussie zodat we aan de hand daarvan kunnen bepalen wat er echt gaat gebeuren.

1. Paradigma shift: Van Institutionele Controle over naar controle bij de consument.
Misschien een open deur. Maar in mijn overtuiging hebben we de afgelopen tijd nog maar het begin gezien van wat daar mogelijk is. Op dit moment is de tweedehandsmarkt , muziekmarkt en de videomarkt alsmede een stuk civil journalism in handen van de consument. De komende maanden verwacht ik ook nog meer nieuwe initiatieven die ervoor zorgen dat de ‘tussenhandel’ in de traditionele vorm verdwijnt. Een van de laatste voorbeelden is www.boober.eu, peer-to-peer lenen. Wat volgt?

2. Je bent hip zonder mobiele telefoon
We zijn tegenwoordig Multi bereikbaar. Via mail vast en mobiel, IM, Twitter of Skype. Bovendien zijn er talloze devices die je helpen geïnformeerd te zijn. We bezwijken bijna onder de informatie overload. De Amerikaanse sociologe Linda Stone heeft beschreven dat we sinds een aantal jaar ons in een staat van “continuous partial attention” bevinden. We hebben onze mogelijkheden om aandacht te geven maximaal opgerekt. We focussen ons op de belangrijkste onderdelen en houden de omgeving met een half oog in de gaten om na te gaan of daar toevallig ook iets belangrijks ontstaat. We willen niets missen. We willen deel uit maken van een netwerk, we voelen ons erbij horen als we on-line zijn. We willen zo veel mogelijk sociale contacten. We zijn echter ongemerkt in staat gekomen waarin we over gestimuleerd worden, we lijden continu aan stress en kunnen de informatie niet meer verwerken. Er ontstaat daarom een tegenbeweging. En deze beweging bestaat eruit dat we ons meer gaan richten op de echte kwaliteit van het leven. We zullen ons vaker afsluiten van informatiebronnen.. Als eerste stap zal blijken dat het ‘cool’ is als je geen mobiele telefoon bij je hebt. Mensen die zich het kunnen veroorloven om niet bereikbaar zijn zullen status verwerven. Vandaar ook de voorspelling voor 2008 : “Je bent hip zonder mobieltje”.

3. Word-of-mouth marketing
De marketing communicatie worstelt meer en meer met de vraag: “Hoe bereik ik de consument”. Als we TV kijken en er komt reclame gaan we zappen of plassen. Hoe kom je nog in contact met je doelgroep als niet jij als marketeer maar de consument zelf bepaalt of hij met jouw boodschap in aanraking wil komen? De tijd is voorbij dat de marketeer zich kan gedragen als een haan die denkt dat de zon opgaat omdat hij kraait. Marketing gaat terug naar hoe het was voor de tijd van massa-media: Word-of-mouth. Wij geloven onze buurmaan honderd maal meer dan de verkoper in bij de auto-dealer. Alle marketing communicatieboeken van de afgelopen 50 jaar kunnen we in de hoek smijten. We zijn allemaal naarstig op zoek naar het antwoord: Hoe kunnen we effectief een boodschap bij een doelgroep brengen. Hoe kunnen we gebruik maken van dit word-of-mouth principe. Of is er niets meer te sturen?

4. Firefox als leidende browser
In 2008 zal Microsoft opnieuw een paar gevoelige klappen oplopen. Nu al staat het paradepaardje : Vista onder zware kritiek. Toch niet zo goed als gedacht. En Microsoft Exploder heeft zijn langste tijd gehad. In opkomende economieën zoals Polen, een land dat in korte tijd massaal op internet ging, is Firefox de belangrijkste browser. Daar ben je cool als je Firefox gebruikt. En met het toenemende aandeel van Apple in de PC verkopen neemt ook hier de belangstelling toe. Momenteel ligt het percentage gebruikers in Nederland nog onder de 20%. Volgens mij ligt de kritische massa bij 30%. Bij dat percentage zal de groeispurt ineens oplopen naar de 80%. Met inmiddels duizenden vrijwilligers en evangelisten krijgt dit product een ontwikkelkracht die in mijn beleving maar moeilijk door Microsoft is bij te houden. En is het technologisch niet meer gewenst om de browser niet te veel te verweven met het Operating System (Zoals bij Explorer)? Kortom de uitgangspositie is goed maar wordt het ook waargemaakt?

5. TV kijken 2008: Joost
Nog maar onlangs werd de beta-versie van Joost vrijgegeven. Als je dit product hebt geïnstalleerd opent zich een wereld die zijn weerga niet kent. Wat YouTube is voor gewone mensen en microchunks wordt Joost voor TV programma’s. Nu als zijn tientallen kanalen te bekijken. Ik heb programma’s op mijn LCD TV gezien en het kwaliteitsverschil met TV via de kabel is op sommige momenten niet te onderschijeiden. Kortom hier ligt een enorme mogelijkheid om TV programma’s tegen een goede kwaliteit on-demand en interactief te bekijken. Ik voorspel dat Joost een enorme hit zal worden.

Wat vinden jullie?