How to

YouTube tips & tricks: keyframe selectie

0

Vele bloggers – waaronder ikzelf – maken actief gebruik van de embed-functies van YouTube om eigen postings te verrijken met video. Of we houden een eigen kanaal bij op het grootste videoplatform. Nu zijn er een aantal handigheidjes op YouTube die minder bekend zijn, terwijl ze je kunnen helpen om je boodschap beter over te brengen. Dit keer: het verkrijgen van het juiste keyframe.

Wie wel eens een video upload naar YouTube is bekend met het fenomeen dat er automatisch een specifieke frame uit de video wordt gepakt. Dit wordt ook wel een poster frame, thumbnail of video miniatuur genoemd (dat laatste komt van de vertaalde site van YouTube af, lol). Bij YouTube is dit default altijd het middelste frame. Nu wil dat niet zeggen dat dit frame ook op een juiste manier recht doet aan de inhoud van het filmpje. Het ene gekozen frame kan bewogen zijn, er kan iemand door het beeld lopen die er niet toe doet, etc. Het probleem is vervolgens dat het niet het juiste verhaal overbrengt.

Omdat dit ene frame wel vaak de visuele trigger vormt voor kijkers om wel/niet op play te klikken, kan het van belang zijn om hierin een bewustere keuze te maken. In tegenstelling tot andere videosites, biedt YouTube vooralsnog niet de mogelijkheid om – los van de video – zelf een eigen image te uploaden die als poster frame of thumbnail kan dienen voor het filmpje. Blip.tv biedt deze mogelijkheid wel zoals (zie afbeelding hieronder).


One-out-of-three ain’t bad?
Wat YouTube sinds enige tijd wel biedt, is een keuze uit drie frames uit de video. In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een van mijn eigen video’s. Omdat geen van de drie geselecteerde frames goed beschrijft waar de film over gaat, heb ik de minst storende gekozen.

Nu vergroot dat op zich de kans al dat je wel een frame aantreft dat de inhoud van de video visueel beter beschrijft, maar zekerheid heb je nog steeds. Is het nu zo dat YouTube deze videoframes at random kiest? Nee, het valt te beïnvloeden. Via deze link kwam ik uit op een formule die het mogelijk maakt om in je edit van te voren te bepalen welke drie frames door YouTube zullen worden geselecteerd.

De formule is als volgt:

X = Video lengte (in sec.)
Y = X divided by 4 or X/4 (in sec.)

Y is the 1e thumbnail.
2*Y (in sec.) is het 2e thumbnail (poster frame).
3*Y (in sec.) is the 3e thumbnail.

Hoewel er ook een voorbeeld werd weergegeven, wilde ik het zelf testen. Aanvankelijk las ik daarbij de formule niet goed. Ik nam het totale aantal frames (240) en deelde dat door 4, waarna ik de drie gewenste keyframes in de video editor op schijnbaar de juiste positie neerzette (frame 60, 120 en 180). In de video hieronder is te zien hoe deze frames minimaal zijn opgenomen in de video:

https://nl.youtube.com/watch?v=9ZBcg8lV0EE

Het resultaat van de posterframes klopte echter niet, omdat er gewerkt was met frames in plaats van seconden. Resultaat was drie missers op rij:

Bij poging nummer twee ging het beduidend beter. Hoewel ook hier de gewenste beelden slechts zeer kort (2-3 frames) in beeld te zien zijn, werkt het wel in de automatische keuze van de keyframes door de engine van YouTube:

In deze video van exact 10 seconden, zijn de thumbnails opgenomen op de positie 2.5, 5 en 7.5 seconden.

In het editen van je video kun je dus bewust rekening houden met dit gegeven. De toegevoegde waarde van deze aanpassing is dat het poster frame in YouTube (of elke andere site waar je de video embed) er een stuk aantrekkelijker uit kan zien. Kijk maar naar onderstaande video waar dezelfde truc is toegepast:

https://www.youtube.com/watch?v=CVQuY2AkbNg

Tot slot geeft ook onderstaande video van Nalts je een aantal interessante tips:

https://nl.youtube.com/watch?v=q4UsH8hNuZc

Wie heeft er nog meer interessante YouTube tips & tricks?

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Hij houdt zich bezig met (interactieve) video via branded channels en was betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.