Apps & Tools

Channl.tv: eigen kanalen creëren op AppleTV

0

Ze bestaan nu nog slechts uit een team van vier mensen, maar Channl.tv is een aanbieder die de kijker belooft controle te geven over wat je op je AppleTV wilt kijken. Niet clip-based zoals bij YouTube, maar op basis van programma’s die je zelf selecteert, of worden aanbevolen door vrienden of familie. Een eerste uitleg en interview met mede-oprichter Bruno Keymolen.

Channl.tv is software die je installeert als additionele service op je bestaande AppleTV. Onderstaande video laat zien hoe dat gebeurt.

Een USB-stick erin, twee toetsen langdurig ingedrukt houden op de AB en vervolgens de stroom eruit en er weer in en dan herstarten. Hmm… voelt toch een beetje alsof Apple liever niet zou willen dat je dit doet. Voor eigen rekening en risico, denk ik zo. Onderstaande video laat zien hoe je vervolgens via de web-interface kanalen aanmaakt, die je kunt vullen met video’s die je later in de huiskamer kunt bekijken.

Hoewel ik zelf Channl.tv nog niet heb uitgeprobeerd, heb ik wel een kort interview met mede-oprichter Bruno Keymolen gehouden.

Op Awkwardtv.org las ik over jullie ambities: ‘What Flickr is for photos, YouTube is for video clips, Slideshare is for presentations, that’s what channl.tv will become for channels on your tv.’ Da’s niet misselijk. Hoe denken jullie dat te kunnen gaan realiseren?

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

“Channl.TV is georganiseerd rond kanalen, dit is een wezenlijk verschil met clip-based services zoals bijvoorbeeld YouTube en anderen. We willen feitelijk zoveel mogelijk weg van het clip-based kijken en echte doorlopende programma’s gaan aanbieden, een kijker moet ongeveer even makkelijk door de Channl.TV kanalen kunnen switchen (zappen) dan door zijn huidige aanbod.
Deze kanalen kunnen aangeboden worden door derden, dat sluit nauw aan bij het bestaande kijkgedrag, of kunnen worden samengesteld door de kijker zelf. Men kan als het ware een eigen avondprogramma bouwen. De individuele blokken die een kanaal vullen zijn de bestaande clips en die kunnen dan weer verzameld worden van het Internet.”

Wie zijn de drijvende factoren (mensen + investeerders) achter Channl.tv?
“De groep achter Channl.TV bestaat uit 4 personen die elkaar gevonden hebben in het onderzoek naar nieuwe toepassingen van breedband internet technologie voor media.”

Ik kwam jullie voor het eerst tegen op het blog van Joost. Zie je hen als concurrent of potentiële partner?
“De filosofie achter Channl.TV en de filosofie achter Joost verschillen vrij sterk. Samenwerken met andere partijen mag je niet uitsluiten maar er zijn op het ogenblik geen plannen in die richting. Het model van Channl.TV is anders dan dat van Joost, het is opener voor de kijkers. Channl.TV laat de gebruiker toe om online video toe te voegen aan een eigen kanaal en om met vrienden of familie samen de inhoud van een gedeeld kanaal te bepalen. Channl.TV gaat er vanuit dat de beleving op TV veel sterker is dan een beleving op PC.”

Jullie ontwikkelen nu vooral voor AppleTV. Zijn er plannen voor andere interfaces? Zo ja, welke?
“We willen ons inderdaad niet beperken tot enkel AppleTV. AppleTV was een eenvoudige keuze omdat het device alles aan boord heeft om een degelijke TV ervaring aan te bieden en het is makkelijk te verkrijgen in de handel. We beseffen zeer goed dat als we een grote markt willen bereiken we via meerdere interfaces moeten gaan werken. Een van de pistes is trachten op meerdere boxen aanwezig te zijn; we kijken o.a. naar de XBox en de Wii.”

YouTube kon je al via AppleTV op je breedbeeld TV krijgen – maar da’s kogelgaten kijken. Waarin verschilt Channl.tv?
“We stellen ons zo onafhankelijk mogelijk op van de videobron of het video formaat. Het is inderdaad mogelijk om YouTube clips te bekijken via Channl.TV maar daar zit hem onze core niet in. YouTube op TV werkt voor mij persoonlijk niet, het zijn dikwijls korte clips van 1 a 2 minuten, ideaal om via je PC te bekijken maar dit is niet de ervaring waar je op je TV naar op zoek bent. Beeldkwaliteit is inderdaad een ander aspect; vandaag bieden we de mogelijkheid om o.a. content van Stage6 te bekijken en dat ziet er op TV al zeer behoorlijk uit. We werken aan support voor Bittorrent, dit zal op korte termijn ook helpen om echte HD content zoals van Vuze naar je TV te halen. Kogelgaten kijken kan, maar het hoeft zeker niet.”

Welke videoformaten gaan jullie ondersteunen? Van mov tot xvid en van flv tot wmv?
“Alle transcoding gebeurt momenteel op de host, de AppleTV, en daar gebruiken we Perian. Dit is een QuickTime component die het toelaat om een heel scala aan video formaten te renderen. Voor de geïnteresseerden, een opsomming vind je hier. Ik sluit niet uit dat in de toekomst een zekere transcoding op de servers van Channl.TV gedaan kan worden, dit heeft echter nog geen vaste vorm vandaag.”

Op welk business model gaan jullie Channl.tv baseren? Ik las iets over pre-rolls.
“Er zijn een aantal modellen die we kunnen hanteren. Advertising is een mogelijkheid, we kunnen zeer gefocust reclame aanbieden gezien we weten wat je bekijkt en wat niet. Professionele programmamakers zouden een platform als Channl.TV kunnen gebruiken om hun programma’s naar de kijkers te brengen, onder een betalend model.”

Televisie is emotie en dat betekent ook vaak achteruit hangen en jezelf laten verrassen. Wanneer ik m’n eigen Channl aanmaak, weet ik precies wat ik kan verwachten. Waar zit het verrassingselement in?
“Dat klopt, daarom zit er een aantal sociale aspecten aan channl.tv: je kan je abonneren op een kanaal van iemand anders, je kan met familie en/of vrienden samen de inhoud van een gedeeld kanaal gaan bepalen en andere gebruikers met gelijkaardige interesses kunnen je virtuele vrienden worden. Channl.TV zal op zijn beurt je aanbevelingen geven op basis van de inhoud van je eigen kanalen en dit gebaseerd op je kijkgedrag. Kortom, Channl.TV zal instaat zijn om je te verrassen door je video aan te reiken die je zou kunnen interesseren.”

Hoe vaak gebruik je AppleTV nu in zelf in de praktijk?
“Dat hangt er sterk vanaf, soms zet ik hem een hele week niet een keer aan en met perioden kijk ik de ene documentaire of film na de andere. Maar dat is erg persoonlijk, langere en betere kwaliteit programma’s hebben m’n absolute voorkeur en hoe meer er daar van beschikbaar komen des te meer zal Internet kijken een groter deel van mijn conventionele kijkgedrag overnemen.”

—//—

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Hij houdt zich bezig met (interactieve) video via branded channels en was betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.