The Webby Awards: Countdown

0

Ze worden de meest prestigieuze prijzen van het internet genoemd: de Webby Awards. Op Frankwatching spotten we al enkele weken sites waarvan we vinden dat ze mee zouden kunnen dingen naar een Webby Award. De countdown loopt, aanmelden is nog mogelijk tot 14 december a.s. Vandaag hebben we interviews met Jake Blok en Emily Warren van The Webby Awards.

Wie treedt er in de illustere voetsporen van Google, dat in 2001 en 2002 de Webby Award voor de ‘best practice’ in de wacht sleepte. Of van Nederlandse inzenders als Fabchannel (2006), Achtung en Euro RSCG (2007) die de afgelopen edities een award wonnen. Jake Blok is de officiële ambassadeur van de Webby Awards in Nederland. Hij sprak voor Frankwatching met Emily Warren, zij is Producer / Director of International Development bij The Webby Awards in New York. Een kort videoverslag van een boeiende ontmoeting.

Aanvullend op dit gesprek ook wat vragen voor Jake Blok zelf. Hij is, behalve ambassadeur van de Webby Wards in Nederland, straks ook een van de juryleden van deze wereldwijde competitie.

De inschrijving voor The Webby Awards is weer geopend. Kun je kort uitleggen waar The Webbys voor staan?
Jake Blok: “The Webby Awards zou je kunnen zien als de grootste wedstrijd voor internet. De inzendingen worden onderverdeeld in een viertal hoofdcategorieën: Best Website, Best Interactive Advertising concept, Best Mobile Web application en Best Film & Video production (for Internet). De bedoeling is om talent een podium te geven. The Webby Awards is een onafhankelijke, internationale competitie waaraan meer dan 60 landen meedoen. The Webby Awards bestaat 12 jaar en worden sinds 1996 jaarlijks uitgereikt door The International Academy of Digital Arts and Sciences.”

Je bent de Nederlandse ambassadeur voor The Webby Awards, wat houdt dat in?
logo_webbyawards_md.png Jake Blok: “De Webbys is een internationale competitie met inzendingen vanuit de hele wereld. Vorig jaar is een start gemaakt om in een aantal landen een contactpersoon voor de Webbys te hebben. Voor Nederland ben ik dat. De contactpersoon is beschikbaar voor allerhande vragen en promoot de wedstrijd. Het doel is om meer inzendingen vanuit het betreffende land te krijgen. Ik zet me dus vrijwillig in om meer talent uit Nederland in te laten zenden. Hiervoor is er de campagne I love the Webbys.”

Is The Webby Award competitie ook voor Nederlandse deelnemers interessant?
Jake Blok: “Jazeker, er is veel talent in Nederland. Verder kennen de Webbys natuurlijk prijzen voor websites in alle categorieën, voor mobile internet applicaties, voor online advertentieconcepten en tot slot ook voor film en video die speciaal voor internet zijn gemaakt. Kijk ook naar eerdere winnaars als Fabchannel en ikzieikziewatjijnietziet. Hopelijk zullen we als Nederland ook dit jaar weer volop in de prijzen vallen.

De Webby Awards worden wel de Oscars van het internet genoemd. Waarom is dat?
Jake Blok: “Dit is een citaat van de BBC (“BBC triumphs in online Oscars“) die afgelopen keer vier prijzen wonnen. En eerlijk gezegd kan ik daar wel wat mee. De Oscars is natuurlijk een groots gebeuren. Zowel omdat het zeer internationaal is maar ook vanwege de marketingkracht ervan. Zo ook de Webbys, maar dan voor internet ‘producties’. Daarnaast hebben de Webbys ook een event, meestal in juni. Tijdens dit event vindt onder andere de uitreiking plaats van de Webbys in alle categorieën. In de zaal zitten dan de makers van de producties en de leden van IADAS, de juryleden. Dit is een erg unieke bijeenkomst voor Internet ‘lovers’. Ik herinner me nog vorig jaar toen de gasten van YouTube er waren, maar ook een tijdje terug toen Al Gore zijn prijs in ontvangst mocht nemen.”

home-deel.jpg

Hoe meld je je aan voor de Webbys, is daar veel voor nodig of kan dat snel?
jake Jake Blok: “Je moet een internet ‘productie’ te hebben. Dus een site, online campagne, film, video of mobile internet applicatie. Vervolgens ga je naar de site van The Webby Awards voor meer informatie. Ook kan je met I love the Webbys contact zoeken als je hierover in Nederland iemand wilt spreken. Op de site van de Webbys kan je je opgeven. Je kiest de categorie waarvoor je je wilt inschrijven etc. Er zijn kosten aan verbonden (een paar honderd dollar), aan de inzender de afweging of dat het waard is natuurlijk. Vanaf het moment dat je op de site bent voor aanmelding ben je binnen 5 tot 10 minuten klaar.

Wat is de inzendtermijn, voor wanneer moet je je aanmelden?
Jake Blok: “Vrijdag 14 december is de deadline voor inschrijving, dus je hebt nog ruim een week de tijd.”

Wie nog wat inspiratie nodig heeft adviseer ik om de (schitterende) Webby Awards Winner’s Gallery te bekijken.

12th_banner_468x60_final.gif

I love the Webbys en Frankwatching spotten samen bijzondere internet initiatieven. Je site gespot? Great! Waarom geef je je niet gelijk op voor de Webby Awards? Deadline voor inzending is 14 december. Meer informatie over de Webby Awards is te vinden op I love the Webbys.