Flabber: jong volwassenen kijken online TV

0

Bertrand Weegenaar is managing director van Flabber TV en hij verzorgde eerder deze week een van de presentaties op iMMovator’s Cross Media Café. Flabber bv, uitgever van onder meer Flabber en Endandit, laat sinds kort uniek ‘snack video entertainment’ produceren voor internet en mobiel.

Bertrand WeegenaarBertrand Weegenaar (foto) begint zijn verhaal met een verwijzing naar een recent artikel in HP/De Tijd. Daarin was te lezen dat mensen steeds minder TV kijken, het aantal kijkuren neemt af. Met name jong volwassen (16 – 30 jaar) besteden meer tijd aan online in de vorm van bijvoorbeeld games of Hyves. Er ontstaat dus een probleem.

Flabber is een grote entertainment blog waar mensen dagelijks uren doorbrengen om content te consumeren. Ze bestaan 6 jaar, hebben meer dan 1 miljoen unieke bezoekers en 10 miljoen pageviews per maand. Het gaat om jonge volwassenen, met name mannen. “We zijn een bedrijf , we zijn online uitgever,” aldus Bertrand. “Er werken 5 medewerkers, wat freelancers en een vrijwilligerspool van 45 medewerkers.”

Flabber kiest er voor om eigen content te produceren. “We hebben eigen publiek en willen nu ook eigen filmpjes maken voor onze doelgroep.” Er zijn twee uitdagingen daarbij: techniek en het recht op de content. Reden dus om te kiezen voor eigen content, eigen producties met opdrachten naar programmamakers en een leerbedrijf waar mensen kunnen gaan experimenteren.

flabber-verbonden-door-content.jpg

Wat de klassieke media niet doen is interactie, dat staat bij Flabber TV centraal. Het gaat om snack entertainment, 1 tot 5 minuten primair voor online en mobiel. De site Flabber wordt gebruikt als stimulans voor bezoek. “Het gaat uiteindelijk naar digitale TV, maar een aantal formats zal niet geschikt zijn voor digitale televisie. Wij willen programmamakers de mogelijkheid bieden om de eerste stappen online te zetten naar grote publiek en om daar een online podium op te zeggen. En uiteraard aan de slag met interactieve formats.”

Flabber heeft daarin vorig jaar de eerste investering gedaan, dat was in New kids on the block, met meer dan 100.000 kijkers per sketch. Een programma dat natuurlijk doorloopt en ook in de komende weken bezoek blijft trekken. Men zoekt versterking van dit soort formats naar anderen bijvoorbeeld Hyves. De makers van New kids hebben bijvoorbeeld ook een eigen Hyves opgezet.

new kids on the block

Een andere partij waar men contact mee heeft is BoomChicago, een improvisatietheater op het Leidseplein (zie ook Theater: Me, MySpace & iPod). Ook zij zoeken al een tijdje, met succes, de mogelijkheden van internet op. “Waar we over nadenken is een live online improv programma waarmee webcam en chat kunt integreren met hun acteurs en hun programma.”

Verder wil men kijkers en merken ook binden, want het gaat naar 1-op-1 communiceren. De doelgroep 16-30 bereik je straks niet meer via TV, het gaat om online binding via interactie, aldus Bertrand Weegenaar van Flabber.

De presentatie is hieronder via SlideShare door te bladeren.


De video van Flabber is ook te downloaden.

Het Cross Media Café is een initiatief van cross media network iMMovator.

Dit artikel is er een uit een serie van het Cross Media Café over ‘Van online naar ‘op TV” dat op 5 februari 2008 in Studio 21 te Hilversum werd gehouden. Andere artikelen: