Hyves op TV & TV op Hyves

0

‘Wisten jullie dat Joran van der Sloot meer dan 200 vrienden in Hyves kwijt is geraakt?’ vraagt Yme Bosma aan het begin van zijn presentatie op het Cross Media Café in Hilversum. Een mooi actueel voorbeeld waaruit heel duidelijk wordt wat de invloed is die TV heeft op internet. De manager Business Development & Partnerships van Hyves aan het woord over Hyves op TV en TV op Hyves.

Twee andere bijzonderheden naar aanleiding van de uitzending van Peter R. De Vries van afgelopen zondag:

  • het profiel van Daury F. werd massaal bezocht vanaf de seconde dat zijn naam in de uitzending genoemd werd,
  • tienduizenden reacties werden tijdens en na de uitzending op het profiel van Joran achtergelaten (in overleg met Joran zijn de reacties gisteravond op privé gezet).

Yme Bosma heeft met zijn voorbeeld meteen de aandacht van de 400 aanwezige bezoekers te pakken.

Als je kijkt naar het fenomeen TV op Hyves kun je niet om YouTube heen. Meer dan 1 miljoen Hyvers hebben minstens 1 YouTube filmpje op hun profiel geplaatst. Die delen dat met hun vrienden, dus dat zijn allemaal ‘kleine uitzendertjes’ op zichzelf.

video.jpg

Andere partijen zien dit gebeuren en spelen hierop in. Zo kun je sinds afgelopen vrijdag op de NOS-site met één klik op de knop een filmpje aan je Hyvespagina toevoegen waarna je dit weer met anderen kunt delen en/of er over kunt praten.

nos.jpg

Ook de Publieke Omroep gaat binnenkort de mogelijkheid geven om series toe te voegen aan een programma Hyve of een Hyves profiel. Allemaal met hetzelfde doel: afleveringen delen en erover praten.

Eigenlijk kun je met BNN’s 101TV hier al wat langer iets mee. Veel content van BNN kan gemakkelijk en snel op Hyves worden bekeken en tegelijkertijd toegevoegd worden aan je profiel zodat je het op die manier ook met anderen kunt delen.

Een prachtig nieuw initiatief van IceMobile, net op het World Economic Forum gepresenteerd, is het idee om met LiveCastr vanaf je mobiel live je filmpjes uit te zenden op je eigen Hyvesprofiel te tonen. Vrienden krijgen bij het uitzenden een alert en kunnen vervolgens via de live-uitzending zien wat je aan het doen bent en daar ook een reactie op geven.

livecastr.jpg

Het is dus prachtig om te zien hoe allerlei initiatiefnemers bezig zijn met het beschikbaar stellen van content op Hyves. Als meer partijen die content beschikbaar maken en delen met Hyvers, biedt dit een opportunity om inzichtelijk te maken wie wat aan het kijken is of welke interessegebieden er zijn. Bijvoorbeeld: wat is populair in jouw vriendennetwerk? Of wat is populair in een bepaalde regio of op een bepaalde school?

Al die verschillende data van al die verschillende video’s kun je combineren en vervolgens beschikbaar maken in een soort eerste versie van een sociale Elektronische Programma Gids (EPG).

yme bosmaHyves is wat dit betreft dus niet zo bezig om zelf content te maken, maar wil wel een soort ‘Metalaag’ aanbrengen waardoor je de content op een bepaalde manier beschikbaar maakt en daarmee Hyvers kan entertainen.

En als je dat op die manier kan, dan wordt het interessant om Hyves op TV te brengen, aldus Yme Bosma (foto). Het fenomeen ‘passieve communicatie’ is groot op Hyves. En passieve communicatie past bij uitstek bij TV. Waarin uit die passieve communicatie zich? Via Hyves kun je gemakkelijk op een passieve manier op de hoogte blijven van de dingen die gebeuren bij je vrienden en familie.

Dat gebeurt massaal: elke dag worden zo’n 40 miljoen profielpagina’s bekeken, met in het weekend pieken op de mobiele website. Deze pieken hangen samen met het feit dat mensen dan minder achter hun PC zitten. En als ze op dat moment niet achter hun PC zitten, dan is het aanbieden van die content op TV misschien wel een mooie aanvulling.

Veel van de content die bekeken wordt op Hyves is foto’s en video’s. Daarvan worden er ruim een half miljoen per dag van geüpload. Deze enorme hoeveelheden content wil men bij Hyves graag toegankelijk maken via de TV. Daarom is men bezig om een pilot met Tele2 op te zetten. Met je afstandbediening kun je op TV 5 miljoen profielen benaderen, je foto’s bekijken, de wiewatwaartjes lezen etc.

hyves-tv.jpg

Yme Bosma zegt nadrukkelijk dat dit initiatief een eerste test is. Doorontwikkeling zal op basis van resultaten gebeuren. Wat Hyves hieraan in de toekomst nog graag zou toevoegen is, zoals hiervoor al aangestipt, een soort sociale EPG voor al deze webvideo’s maar dan op TV. Zodat je bijvoorbeeld kan zien waar je vrienden momenteel naar kijken, of wie er op hetzelfde moment ook naar het programma kijkt waar jij naar kijkt zodat je met ze kunt chatten.

De presentatie van Yme Bosma is hieronder via SlideShare te bekijken.


Op de vraag van Monique van Dusseldorp of Hyves ook bezig is met geluid reageert Yme Bosma met de opmerking: ‘Er volgt nog veel meer… dus wie weet kom ik de volgende keer met een update’. Het is duidelijk: Hyves zit bepaald niet stil en crossmedia speelt daarin een steeds grotere rol.

Het Cross Media Café is een initiatief van cross media network iMMovator.

Dit artikel is er een uit een serie van het Cross Media Café over ‘Van online naar ‘op TV” dat op 5 februari 2008 in Studio 21 te Hilversum werd gehouden. Andere artikelen: