Rondetafelgesprek internet en TV

0

Het Cross Media Café van afgelopen week werd zoals vanouds afgesloten met een rondetafelgesprek onder leiding van Monique van Dusseldorp. Deelnemers aan de discussie waren Oscar Kneppers (uitgever van tijdschrift en website Bright), Yme Bosma (Manager Business Development & Partnerships van Hyves), Bertrand Weegenaar (managing director van Flabber.tv) en Sandra Rake (van Talentenbeurs). Een terugblik op een boeiend gesprek.

Hyves en TV

Van Hyves naar TV is binnen Hyves een van de belangrijkste projecten. “Het is een pilot, testen dus en kijken hoe het bevalt. We kijken naar elke interface: TV op de bank, mobiel voor actief onderweg en om locatie te laten bepalen etc.” aldus Yme Bosma. Ook in publieke ruimtes wil men meer gaan experimenteren. Op de vraag van Monique van Dusseldorp of men ook iets met geluid gaat doen geeft hij aan dat dit iets is om een volgende keer meer over te vertellen.

CMC

Foto: links Bertrand Weegenaar, rechts Yme Bosma

Over de samenwerking van Hyves met Tele2: “Een van onze doelen is om het op zoveel mogelijk plekken zoveel mogelijk Hyvers te krijgen. Het grote voordeel van Hyves is daarbij de focus op Nederland. Dat maakt ons interessanter voor samenwerkingen dan MySpace en Facebook”. De samenwerking met de publieke omroep is best lastig. Het is er nog wat gefragmenteerd, denk aan de diverse players.

Hyves zelf is voor de publieke omroep een goede omgeving om te testen. Zo loopt er een project om videomateriaal van de omroep te delen om in andere omgevingen te laten zien.

Erik van Lith van de Universiteit van Amsterdam zit in het publiek en vraagt naar samenwerkingsverbanden met het onderwijs op het vlak van de mate van privacy en het delen van informatie. Volgens Yme Bosma zijn er geen formele samenwerkingen tussen Hyves en onderwijsinstellingen. Er zijn natuurlijk wel veel instellingen die actief zijn op Hyves.

Leonieke Verhoog van de VPRO vraagt naar de sociale EPG. Yme Bosma licht toe dat het hier gaat om het ontsluiten van Hyves zoals je dat kent met bijvoorbeeld kijktips. Er is dus geen sprake van een echte EPG, het is nu in eerste instantie vooral ‘Hyven op de TV”. Overigens met alle content van Hyves, dat is dus compleet en inclusief bijvoorbeeld vakantiefilmpjes te bekijken op de televisie.

Bright en TV

Het gesprek wordt voortgezet met Oscar Kneppers (foto) van Bright. “We waren oorspronkelijk geprogrammeerd op zaterdagavond, dat leverde ongeveer een derde op van het aantal kijkers op woensdag met de herhaal aflevering. De zaterdag bleek lastig tegenover grote concurrenten als Idols en Paul de Leeuw e.d. Er werd een kleine 300.000 kijkers gehaald. De cijfers van de site schoten door de uitzendingen niet ineens omhoog, er was wel sprake van een geleidelijke structurele stijging van het verkeer.

Oscar Kneppers

Oscar Kneppers zou graag de lezers van een magazine willen herkennen als ze online gaan of naar een tv-programma gaan kijken. “We doen nu nog niet veel met profielen. Online hebben we wel registratieprocedure als je meer wil doen, maar dat is betrekkelijk kleinschalig. De functionaliteit van Hyves zou fantastisch zijn om te koppelen aan de Bright lezers”, aldus Kneppers.

Bright werkt met vier outlets en zoals vaak is er maar een waar je je geld mee moet verdienen, de andere zijn vooral marketing. “In mijn idee moet je een mediamerk eerst starten met een tijdschrift. Dat is wel duur, maar je laadt het merk zo Vervolgens ga je de relatie online onderhouden. Dan heb je een informatie- en transactiekanaal. Daarover ga je dan uitgeefproducten sturen, dat kunnen bijvoorbeeld videoproducten zijn. Zo is Bright TV ontstaan.”

Kneppers vervolgt: “Oorspronkelijk was het tijdschrift het hart, nu is dat online. Het aantal abonnees van het magazine is 25.000 en dat blijft zo. Het geld wordt steeds meer online verdiend, de site is veel schaalbaarder. Het blad is meer een luxe medium. Je neemt de tijd ervoor, een op een met de content en de adverteerder.”

Talentbeurs en TV

Monique van Dusseldorp gaat over naar Sandra Rake (foto) met de vraag wat de doelstelling is van Talentbeurs.nl. Sandra Rake: “Met Talentenbeurs willent we graag de Megafestatie met jaarlijks 35.000 bezoekers opvolgen. Voordeel van Talentbeurs is dat je allemaal niche-marktjes benadert en dat iedereen enorm betrokken is. Je bouwt, verpakt in entertainment, een enorme database op, met informatie die actief verstrekt is.”

Sandra Rake

Er wordt een voorbeeld aangehaald van een 13-jarige drummer. Buiten het feit, dat hij drummer is, is het vooral ook een 13-jarige jongen. Die dus voor adverteerders, veelal met hele kleine budgetten, heel interessant kan zijn omdat er héél gericht geadverteerd kan worden.

“Hoe is de samenwerking voor ‘Fuck je Ex’ met BNN tot stand gekomen?” vraagt Monique. Sandra Rake: “We zijn in gesprek gekomen met BNN via Dullaert en Dumars, een productiemaatschappij. Die hebben dit internetformat verzonnen. Wat momenteel het meest interessant is, is dat er een blog aan vast zit en dat je alvast in het netwerk aanwezig bent wat in de toekomst weer deuren opent voor nieuwe dingen.”

Monique concludeert: “Dus nu als test eerst digitaal, dan zal televisie volgen en als je alles onder de knie hebt de combinatie digitaal en tv.” Sandra Rake beaamt dit.

Flabber en TV

Uit de zaal volgt een vraag met welke productiemaatschappij Flabber werkt. Bertrand Weegenaar (foto) vertelt in dat Flabber in grote mate zelf zal gaan produceren. Daarnaast zullen producenten en programmamakers gefinancierd /gesponsord worden om in opdracht van Flabber TV content te maken.

img_6508-400p.jpg

Als laatste zal men met een leerbedrijf aan de gang gaan. Daarin wil Flabber een programma aanbieden voor leerlingen van hoge scholen, waarin ze leren hoe internet werkt. Verrassend genoeg zit dat nog te beperkt in de opleidingen. Studenten leren daar hoe ze interactieve programma’s maken. Maar daar kan ook geëxperimenteerd worden, met misschien wel succesvolle formats.

Heel andere budgetten

Monique haalt het verschil aan tussen de budgetten van TV en die van internet. Als je een format van internet doorzet naar TV heb je toch te maken met heel andere budgetten, maar ook hele andere kijkersaantallen dan op internet.

“Hoe is de samenwerking van Bright met de VPRO geweest?” vraagt ze aan Oscar Kneppers. Kneppers komt met een treffend voorval van waarom TV misschien wel heel duur is, los van de mooie gebouwen. “Elke zaterdagavond kwam de uitzending op tv. Dan kreeg men op vrijdagmiddag een telefoontje met de melding: “De band ligt klaar bij Dutchview. Regel maar een koerier.” Kneppers kon echter niets met een band en wilde eigenlijk ook niet een koerier betalen. “Na één telefoontje bleek dat het beeldmateriaal te downloaden was via een ftp-server, dus belde ik de producent op en zei: “Goed nieuws, je kan het materiaal downloaden van de ftp-server”, waarop de producent zei: ‘Van wat??'”

CMC monique

“Alles wat met TV gedaan wordt, wordt heel professioneel aangepakt. Maar vaak ook met veel mensen die het uiteindelijk wel reteduur maken.” aldus Kneppers. “Dus reden om te kijken of het niet kan met goedkopere partijen die meer internetminded zijn.”

Er komt een vraag uit de zaal van de zijde van HDTV-nieuws. Hans Wind stelt: “Internet is snel, maar de kwaliteit is soms ook wel bedroevend laag… Misschien ligt de waarheid in het midden: op TV is de kwaliteit af en toe wel te hoog. Maar op internet zie je ook regelmatig dingen die je niet groter zou willen zien dan op postzegelformaat.” Kneppers antwoordt dat dit wel met de bandbreedte te maken heeft. Alles wordt in HD gemaakt, maar wordt teruggeknepen in een flash-container zodat het op internet kan! Misschien heeft de cameraman niet de kwaliteit van een cameraman van TV, maar dat hoeft ook niet. Dat kan Bright zich veroorloven. Het laat ook zien dat de toegankelijkheid groot is!

Monique maakt duidelijk dat de ontwikkelingen op internet nu toch wel héél snel gaan. Ze vraagt zich af welke invloed dit heeft voor TV-producenten. Hoeveel mensen blijven er nog kijken?

Experimenteerdrift op internet

Oscar Kneppers stelt dat televisie een heleboel van internet overneemt. Maar de experimenteerdrift van de internet gemeenschap is vele malen groter. “Er is talent, er is goeie content en er zijn goeie formats.” Als je kijkt naar de markt van journalisten, dan zie je traditioneel dat er schrijvende journalisten, bloggende journalisten en filmers zijn. Er worden op de opleidingen steeds meer goede cameos (camerajournalisten) afgeleverd. Die weten hoe ze moeten filmen, monteren en soms zelfs hoe ze in Flash moeten aanleveren. Een tussenstap zou kunnen zijn dat je als uitgever losse items gaat uitbesteden en niet alle initiatieven aan dure productiemaatschappijen gaat uitbesteden.”

Bertrand Weegenaar vult aan dat YouTube en Google Video hebben aangetoond dat het niet alleen maar gaat om de (technische) videokwaliteit maar ook om de creativiteit. Het gaat de kijkers van Flabber niet om de technische beeldkwaliteit. Monique van Dusseldorp is het daarmee oneens en stelt dat er al meer voorbeelden zijn geweest dat uiteindelijk ook dat aspect er toe kan gaan doen.

cmc 3

Er is een kritische vraag vanuit de zaal van een maker van SMS-software (“de grootste community die er is”, zo beweert de vragensteller). Volgens hem is de reden dat sociaal netwerken zo populair worden dat mensen direct met elkaar communiceren. “Dat doen mensen niet als ze voor de tv zitten!”

Yme Bosma reageert. “Uiteraard hebben we er over nagedacht dat de setting van TV heel anders is dan die van mobiel of pc. Bij de TV zit je vaker met meerdere mensen op de bank te kijken. Hoe aan we er dan toch geld mee verdienen? We zien het meer als een extensie van Hyves. We verdienen het geld gewoon op het web, maar als mensen via andere kanalen weer meer gaan Hyves dan is dat weer goed voor Hyves.”

De middag wordt afgesloten met een gedachte van Bertrand Weegenaar. “Vandaag werd bekend dat KPN weer 4.500 mensen gaat ontslaan. Als je 10 jaar geleden had gezegd dat vaste telefoon geen vast gegeven was, dan had niemand je geloofd. Ik ben toch echt wel heel benieuwd hoe zal het over tien jaar met TV voor zal staan. Ik durf het niet te zeggen.”

Het Cross Media Café is een initiatief van cross media network iMMovator.

Dit artikel is er een uit een serie van het Cross Media Café over ‘Van online naar ‘op TV” dat op 5 februari 2008 in Studio 21 te Hilversum werd gehouden. Andere artikelen: