API’s en mashups voor de webshop

0

ApiDe term mashup kennen we al een tijdje. Met de komst van Google maps en het ter beschikking stellen van de landkaarten aan de ontwikkelcommunity, zijn in korte tijd vele nieuwe, unieke applicaties gebouwd. De webshops Amazon en eBay stellen al geruime tijd hun content en ecommerce functionaliteiten ter beschikking. Zo weten zij hun bereik fors te vergroten. Wat kan de Nederlandse webshop met API’s en mashups? Wat zijn best practices en de do’s and dont’s?

Wat is een API

Een API (Application Programming Interface) is een verzameling definities waarmee een computerprogramma kan communiceren met een ander programma. Het maakt de uitwisseling van gegevens over het internet mogelijk. Door het beschikbaar stellen van een API kun je websitecontent en functionaliteiten door anderen laten hergebruiken. We zien steeds vaker dat ook webshops over een API beschikken. Het vormt de basis voor het ontwikkelen van een ander fenomeen: mashups.

Wat kun je met API’s: Mashups

Een mashup is een website of een applicatie dat de content van meerdere bronnen op een mooie manier combineert en deze gezamenlijk presenteert. De content wordt in de regel door een derde partij aangeboden (de bronwebsite) via een API. Volgens Wikipedia zijn de meeste mashups niet strikt in een type te vatten maar zijn ze een combinatie van de volgende factoren:

Combineren

Deze mashup combineert verschillende typen gegevens. Populair zijn combinaties van Google Maps waarbij gegevens (bedrijf, hotel, golfcourse, pinautomaten) op de betreffende locatie van een landkaart worden getoond.

Verzamelen

Een verzamelmashups voegt gegevens uit verschillende bronnen die ongeveer gelijke informatie bevatten samen tot één lijst. Een voorbeeld is een website waar televisieinformatie uit de websites van de verschillende omroepen wordt verzameld tot een overzicht.

Zoeken

Deze mashups doorzoeken verschillende websites om een specifiek element uit een aantal sites te kunnen vergelijken. Denk aan vergelijkingssites.

Veel mashups maken gebruik van Google maps, Amazon of eBay. Zo heeft Amazon E-Commerce Service (ECS) haar productdata en e-commerce functionaliteit ter beschikking gesteld met een API. Hiermee kunnen webbouwers nieuwe webshops bouwen die gebruikmaken van de Amazontechnologie. Momenteel zijn er al meer dan 100 mashups gemaakt, die de content van Amazon hergebruiken. Zo weet Amazon haar bereik en dus ook haar verkopen sterk te vergroten.

Voorbeeld 1 van een mashup: Postbank geldautomaten

Postbank heeft begin 2007 al zijn geldautomaten in Nederland in kaart gebracht met Google Maps. Het gaat om 2.100 locaties, inclusief de 650 automaten in vestigingen van Albert Heijn-supermarkten. De mashup is ook mobiel bereikbaar via maps.postbank.nl/pda.

Mashup van Postbank: Geldautomaten zichtbaar binnen Google Maps

Screenshot: Mashup van Postbank: Geldautomaten zichtbaar binnen Google Maps

Voorbeeld 2 van een mashup: Coverpop

Jim Bumgardner maakt gebruik van de Amazon content database en heeft productfoto’s die binnen één bepaalde categorie vallen in een interactieve pagina geplaatst. Bij Mouse-over verschijnt meer informatie over de betreffende camera. Vervolgens kun je het product online aanschaffen bij Amazon.com.

Mashup van Amazon: Coverpop.com
Screenshot: Mashup van Amazon: Coverpop.com

De omgekeerde wereld: externe leveranciers toelaten op de eigen webshop

Je kunt het verhaal ook omkeren. In plaats van het beschikbaar stellen van je eigen content aan derden, kun je externen de mogelijkheid geven op jouw website eigen content en functionaliteiten toe te voegen. Dit is precies wat Facebook in mei 2007 heeft gedaan. CEO Mark Zuckerberg verwoordt het als volgt: We realize that we’re not going to be able to build everything ourselves here, and it’s not the most efficient thing for us to do that.

Facebook en andere sociale networkingsites hopen op deze manier een centrale portal te worden, en ze lijken hierin aardig te slagen. De meest populaire applicatie van Facebook, Funwall, trekt momenteel 3 miljoen bezoekers per dag!

Het toelaten van externen op je eigen webshop is wellicht helemaal geen gekke gedachte. Je maakt je eigen site tot het centrum van de aandacht. Dit in tegenstelling tot het ontwikkelen van API’s en het ter beschikking stellen van eigen content aan derden (via mashups). Want het nadeel van het beschikbaar stellen van je content aan derden is dat je de controle verliest over wat ermee gebeurt. Tevens kan het de merkbeleving negatief beïnvloeden. Daarnaast bestaat het gevaar dat gebruikers niet meer op jouw site terechtkomen.

Voorbeeld: Amazon applicatie op Facebook

Amazon heeft een applicatie ontwikkeld waarmee je eenvoudig cadeaus voor je vrienden kunt vinden, en je vrienden kunt helpen cadeautjes voor jou te vinden. Je kunt wenslijsten delen met je Facebook vrienden. Daarnaast kan Amazon je aanbevelingen doen. Deze zijn slim gekoppeld aan de interesses die je in je Facebook profiel hebt opgegeven. Tot slot kan de gebruiker binnen de Facebook-omgeving bij Amazon producten bestellen.

Amazon giver, een applicatie van Amazon op Facebook
Screenshot: Amazon giver, een applicatie van Amazon op Facebook

Best practice tips

  • Wil je websitecontent ter beschikking stellen aan derden via een API, zorg dan dat je nauwkeurig volgt hoe en waar de content wordt gebruikt. Maak eventueel afspraken met de site-eigenaren over wat zij met de content mogen doen.
  • Ga de interactie aan met je bezoekers. Zo kom je erachter wat hun bezoekredenen en interesses zijn. Inventariseer in hoeverre je deze content en functionaliteiten binnen de webshop ter beschikking kunt stellen, eventueel in samenwerking met een externe partner
  • Zie je kansen voor mashups binnen de webshop? Onderzoek waar je klanten / bezoekers naar toe gaan voor het zoeken naar gerelateerde content. Dit kan een mogelijkheid zijn deze gerelateerde content binnen de webshop te integreren.

Geert-Jan Smits is directeur van internet advies bureau Jungle Rating. Hij is auteur van het boek Internet Scorecard – en van het Finest Fifty E-commerce boek. Dit artikel is eveneens gepubliceerd in Twinkle.