Geen vakantie zonder internet en mijn New York Times

0

Ik ben net terug van vakantie en heb een heerlijke tijd gehad. Beetje geluierd, rondje hardgelopen, gezwommen met het hele gezin, lekker gegeten en gedronken, mail op mijn Blackberry gelezen en beantwoord, nog even wat collega’s over de telefoon geholpen met de EU project financiën (altijd een complexe materie). Het weer zat ook nog mee,  kortom een heerlijke vakantie. Waar de meeste mensen ver blijven van werk, kantoor en collega’s gaat bij mij de Blackberry en laptop gaan mee op vakantie en beide worden nog gebruikt ook. Ik kom er eerlijk voor uit, ook op mijn vakantie ben ik voor een gedeelte bezig met werk bezig.

Wel of niet werken op vakantie?

Om eerlijk te zijn, mijn werk leent daar zich ook wel erg goed voor. Als innovatie consultant / interim manager bestaat een groot gedeelte van mijn werk uit het bedenken van nieuwe concepten. Alles wat ik nodig heb is een stuk papier en een pen.

Creativiteit laat zich moeilijk beteugelen, sterker nog, door juist weg te gaan uit een kantoor omgeving kom je in een creatieve stemming. Mijn beste ideeën heb ik gehad op een rotonde in Zandvoort, op een ligbed in Hurghada, met een glas wijn in de achtertuin en zo voort.  Vakantie is dan juist het moment dat ik tot rust kom en aan het werk kan.  Als ik tot rust kom kan ik het best mijn werk doen.

En ik doe dat met een reden. Ik geloof niet in het slaafs volgen van het verouderde principe van een werkdag van half negen tot vijf op kantoor van maandag tot en met vrijdag. Ook vakanties zijn voor mij voor een gedeelte niet heilig. Begrijp me goed iedereen heeft vakantie nodig maar waarom nu dat dwangmatige “ik wil helemaal niets met de zaak te maken hebben?”. Waarom niet gewoon van tijd tot tijd even kijken of er nog mailtjes zijn die belangrijk en een antwoord nodig hebben of gewoon leuk om te lezen.

Mijn team is bezig met een aantal vernieuwende projecten en ik ben benieuwd hoe het er mee staat. Een ander project moet door een audit heen en ook daar kan ik met een klein telefoontje iemand veel extra werk uit handen nemen. Er is altijd wel even een momentje waarop je dat even kun doen. Liggend in de zon, op een terrasje wachtend op een drankje of terwijl vrouw en zoon voor derde keer in een achtbaan gaan. Daarbij komt: wat je aan de ene kant geeft neem je aan de andere kant. Zo kan het zijn dan we op een gewone werk ‘woensdag’ in het zwembad te vinden zijn.

Levert dit nooit discussies op met de familie? Soms wel, dat is ook voor mij een teken dat ik op dat moment even de Blackberry met rust moet laten.

Ik wil een goede internetverbinding op vakantie

Wat ik wel gemist heb deze vakantie is een goede internetverbinding. Mijn Blackberry is prima geschikt voor mail maar om even wat krant en online te lezen is het niet echt geweldig. Laat ik duidelijk zijn, het liefst lees ik de papieren krant met een kopje koffie in de zon. Toen we nog in Nederland zaten was dat geen enkel probleem, de zon scheen volop en de krant (of liever gezegd kranten: De Telegraaf en het Financieel Dagblad) kon ik gewoon halen bij de benzinepomp in het dorp.
[[image:japanner.jpg::center:1]]

Donnez moi une Telegraaf. C’est une journal de la Pays-Bas

Frankrijk is een ander verhaal. In het gedeelte van Frankrijk waar wij zaten (Champagne streek) was geen enkele buitenlandse krant te krijgen, laat staan een Nederlandse. Voldoende Franse kranten zoals L’est-Eclair, Le Monde en L’equipe. Probleem is dat mijn Frans voldoende is om mij te redden in het dagelijkse verkeer (“je pense le Wi-Fi ne fonctionnez pas”) maar niet genoeg om Franse kranten te lezen.

Gelukkig was er een Wifi connectie op de camping waar ik voor vijf euro twee uur toegang kon krijgen.  Alleen bij de receptie en in de Crêperie was het signaal sterk genoeg om toegang te krijgen. Nadeel hiervan is dat ik, als ik rustig de krant wil lezen allereerst al ergens anders moet gaan zitten. Daarbij komt dat mijn internettoegang tijdsgebonden is. Het is dus veel makkelijker als ik in een keer de krant (of de highlights) zou kunnen downloaden en dan rustig off line de krant op mijn pc zou kunnen lezen.

Helaas bieden de meeste Nederlandse kranten deze mogelijkheid niet. De Telegraaf heeft wel een betaalde Telegraaf-I versie maar dat is alleen maar de papieren krant in digitaal formaat. Andere Nederlandse kranten hebben betaalde versies maar dat zijn met name archieven en digitale versies (‘de krant zoals deze gedrukt is’). NRC heeft ePaper geïntroduceerd, door middel van de iLiad (een speciale reader à 499 euro) en een abonnement van 189 krijg je via WiFi of via de pc en een kabel  gesynchroniseerd worden en haalt deze de laatste versie van de krant op (waar ook ter wereld volgens de website van het NRC, als er maar een WiFi aansluiting is). Nadeel is dat ik een apart device moet kopen (dat naast het lezen van e-books geen andere functionaliteit biedt) en je een redelijk duur abonnement moet nemen (als je geen NRC abonnement hebt).

New York Times

Gelukkig is daar de New York Times. In vergelijking met deze krant verbleekt de Telegraaf sowieso tot het niveau schoolkrant van OBS De Zuidwester. De secties Technology, Business en natuurlijk de columnisten Thomas Friedman, Paul Krugman en Maureen Dowd maken het lezen van de krant tot een feestje. Het totaal ontbreken van welke berichtgeving dan ook over Jan Smit en zijn Jolante is een extraatje!

De New York Times is al jaren het voorbeeld van  multimediale distributie. Een aantal jaren geleden telde ik zes verschillende versies: de papieren versie, de website, de mobiele website, in gesproken vorm, een versie die op je eigen printer werd uitgeprint en de versie ‘zoals deze gedrukt werd‘.

Daarnaast zijn er nog de RSS feeds en de NY Times Headlines op je eigen site. Niet alleen experimenteert de New York Times met haar digitale distributie, ook met de winstgevendheid hiervan lijkt het wel goed te zitten. Kijk maar in deze presentatie van de NYTimes CO (ppt).


Daarbij is nu de versie gekomen van de New York Times Reader voor op mijn laptop. De reader download automatisch de belangrijkste headlines en houdt een 7-daags archief bij. Helaas bleek dat mijn trial versie (30 dagen) was verlopen en ik niet meer alle secties van de krant kon downloaden (zoals Technology en Business).

New York Times Reader

De reader is een alternatief voor de andere vormen van de krant, zoals de website en natuurlijk de papieren versie. Voor mij, op dit moment, is de reader de meest ideale versie vanwege het synchroniseren en offline kunnen lezen.

Ga ik hiervoor betalen?

Zoals ik net al zei mijn gratis versie is verlopen en ik moet de beslissing maken of ik ga betalen voor de reader,  ga ik betalen voor iets wat ik op een andere manier (namelijk de normale website) gratis krijg?

Er zijn diverse voordelen, de meest belangrijke is dat ik kort kan synchroniseren met de Times en vervolgens in de buurt van de familie rustig de krant kan lezen, zei het dan op mijn laptop. Het nadeel is financieel, wil ik $69 hiervoor betalen per jaar. Omgerekend in euro’s is dat zo’n 45 euro. Zeg maar de prijs van twee koppen koffie per maand in een restaurant.

En het antwoord is ja, dat ga ik zeker doen.

De prijs/kwaliteit/gemak verhouding is gewoon heel goed, ik kan de reader op een aantal computers installeren (laptop / desktop en desktop werk, content wordt automatisch gedownload en, verreweg het belangrijkste, de verhalen in de Times zijn gewoon heel erg goed.  Voor kwaliteit mag trouwens best betaald worden! Ik zal eens kijken of ik er achter kan komen of het een succes is, als ik informatie binnen krijg dan voeg ik het toe aan het artikel.

Een model  voor de Nederlandse kranten?

De vraag die blijft staan is, is een betaalde reader een model voor de Nederlandse kranten? Ja dat is het denk ik wel. De vraag is of er een voldoende grote groep lezers voor zal zijn, zeker wanneer je dit vergelijkt met de gratis content die mensen kunnen krijgen.  Want Nederlanders zijn en blijven zuinig. Hoewel veel mensen een abonnement hebben op een krant is er toch nog wel een terughoudendheid met het betalen voor de online krant. Een andere vraag is die van content: hebben Nederlandse kranten voldoende content waar mensen voor willen betalen (in de vorm van de betaalde reader)? Voor mij persoonlijk is het antwoord: Nee.

En nu nog overal onbeperkt mobiel internettoegang

Blijft er nog over die internettoegang. Gelukkig had de camping de mogelijkheid van het aanschaffen van een kaart die wireless toegang geeft tegen betaling. Anders had ik wel een prachtige reader gehad maar kon ik niet synchroniseren.

(Gratis) WiFi met een brede dekkingsgraad  is voorlopig nog een uitzondering. McDonalds biedt wel WiFi aan in haar restaurants (en zelfs in meerdere landen) maar om nou iedere keer naar McDonald’s te gaan?

Google is bezig met gratis internet in MountainView en San Francisco maar heeft geen plannen voor andere steden.

Dan maar via het mobiele netwerk

Het enige netwerk wat wel een grote dekking heeft is natuurlijk het mobiele telefoonnetwerk. Nadeel hiervan is dat onbeperkt internet op een laptop wel mogelijk is, maar dat de kosten (hier bijvoorbeeld bij KPN) per MB buiten Nederland hard oplopen.

Hier is een rol voor een slimme telecom provider die een slim abonnement afsluit waarmee je waar ook ter wereld via een laptop internettoegang krijgt, onbeperkt en tegen een goed tarief, niet 10 euro per gedownloade megabyte.

Zullen telecombedrijven dit gaan doen?  Lijkt me een kwestie van tijd en  concurrentie voordeel. Het lijkt me een kwestie van tijd, Vodafone heeft nu al het Vodafone passport, maar van onbeperkt internet is nog geen sprake. De kosten liggen per MB nog hoger dan bij KPN.

En als het allemaal te lang duurt zou het kunnen gebeuren dat een Euro commissaris ingrijpt en dit gaat afdwingen. Maar voordat we zo ver zijn moet internet via mobiel of via laptop nog meer ingeburgerd zijn. Trouwens, marktwerking is altijd beter dan regulering.

De eerste die een onbeperkt laptop mobiel internet abonnement aanbiedt voor een mooi bedrag kan rekenen op mijn meer dan warme belangstelling!