Hoe bouw je een ‘rocking blog’ (volgens Mashable op #Blog08)

0

Of: “Pete Cashmore en de 5 stappen naar een more cash”. Pete is de oprichter van het blog emperium Mashable. De alles-wat-nieuw-is-op-het-web blog, die stevig in de wereld-blog-top-10 staat. Pete vertelde op Blog08 met humor over de 5 stappen die iedereen van ons (bloggers) hetzelfde succes zou moeten brengen als Mashable. Pete’s road-to-succes.

1. Build something you love
Bottomline van je succes is een onderwerp waar je verliefd op bent, waar je passie voor hebt, waar je mee naar bed gaat en mee opstaat. Je moet namelijk eerst door de startup fase, voordat je er geld mee kan verdienen. En die fase kom je niet door zonder passie voor je onderwerp…

2. Just do it
Installeer WordPress, pak de eerste de beste template en… gaan! Dus gewoon zitten, laptop open en typen, uploaden, foto’s en filmpjes schieten, uploaden, … . Dus starten met content productie. Wat je vooral niet moet doen is dagen zoeken naar de beste template en dan nog weken lopen tweeken op je design, plugins, logo, About Me, et cetera. Pete zei het niet letterlijk, maar ‘content is king’. Als je je vol verve op je stukjes stort en genoeg leuke dingen maakt, dan is er – one way or the other – een keer iemand die dat opmerkt (of daar zorg je in stap 4 zelf voor). Zolang je geen content hebt, ben je kansloos.

En vandaar dat je verliefd moet zijn op je onderwerp. Als je niet een intrinsieke behoefte voelt om over je ding te bloggen, ga je dit nooit volhouden.

3. Blog, eat, sleep, repeat

Pete Cashmore

En het wordt alleen maar intenser (erger). In stap 3 ga je bloggen, bloggen, bloggen, veel koffie en weer bloggen, bloggen, bloggen. Hooguit af en toe wat eten en heel soms slapen. Maar dan vooral weer bloggen, bloggen, bloggen, koffie, … .

Ter info: In de Q&A werd gevraagd wat de invloed van leeftijd is op een succesvolle blog. Pete antwoordde dat leeftijd geen enkel issue is. Wellicht moeten we daar aan toe voegen dat een relatie wel een probleem kan zijn (of andersom).

4. Analyze, monetize, market(ize)
Uiteindelijk heb je een goedlopende en gevulde blog. Dan kom je in een ander vaarwater: ‘Analyze, Monetize, Market(ize)’.

a) Analyze:
Google analytics geeft je de handvatten voor een succesvolle blog. Waar komen mijn bezoekers vandaan? Waar zijn ze in geïnteresseerd? Wat zijn mijn ‘top posts & topics’? En daar kun je op gaan sturen. Schrijf meer over dat wat aanslaat, of stuur zelfs je hele blog in die richting. uiteraard op de voorwaarde dat je verliefd blijft.

b) Monetize
Op welke manier kun je het best geld verdienen? Google AdSense kan, maar de cpm’s en dus de opbrengsten zijn laag (bovendien is er een risico dat je ‘fans’ het een goedkope zet vinden). Dus is het meestal verstandiger te zoeken naar een advertiser die jouw lezers als doelgroep heeft (een targeting niche advertiser). De tweede spreker Nalden (www.Nalden.net) is hier een levend voorbeeld van. Tenslotte zou je producten kunnen zoeken die je kan (laten) verkopen. Je keuze hangt sterk af van je blog (onderwerp en bezoekers).

c) Market
TwitterUiteindelijk ga je actief je blog aan de man brengen. Hiervoor zet andere social media in. Zo sync je je headlines met Twitter en bovendien luister je op Twitter naar wat er over je (blog) gekwekt wordt. Bloggers twitteren vaak voordat ze bloggen, zonder zich te realiseren dat je luistert. Door direct te reageren kan je brandjes blussen voordat ze uitbreken. Foto’s, bijvoorbeeld van je events post je op Flickr en link je naar je blog. En in Facebook maak je en koppelje je aan (groepen) vrienden, die wellicht weer lezers, followers, of ambassadeurs worden (Pete: dit verliest wel zijn kracht als je duizenden vrienden hebt). Ten slotte Digg je je eigen site (niet in het openbaar, dat is net zo not-done als jezelf Googlen), en je leert er wat de best werkende headlines zijn. Tenslotte gebruik je Stumble Upon om te zien wat populair is.

5. You’ve got a company
OMG, je hebt een bedrijf! Ook hier een paar tips van Pete Cashmore: “Hire people carefully, frugally and remotely“. Oftewel neem mensen, voorzichtig (korte contracten), zuinig (alleen als je ze echt nodig hebt) en op afstand in dienst. Dat laatste omdat je ze dan alleen op hun output beoordeelt en niet op hun persoonlijkheid.

Bonus stap
Na Pete’s storyteling presentatie kreeg hij tijdens de Q&A de vraag: “What’s next?”. Pete’s antwoord: Er is een hype ‘Blogging is dead’ vanwege bijvoorbeeld het aantal blogs en vooral het boomen van micro-blogging. In deze nieuwe era moet je gaan nadenken over hoe je deze nieuwe trends in je blog invoegt (ga je ook podcasten, vloggen, twitter integreren, …). En beter nog: Je gaat nadenken hoe je je blog gaat / laat distribueren. Het liefste zeg je ‘hallo iedereen, hier is mijn content! Je mag het hebben; voor niets’. En ondertussen zorg dat je ‘iets’ meestuurt, waar je geld mee kunt verdienen.

Saillant detail was wel dat een overgrote meerderheid van het publiek geen wens koestert om geld te verdienen met zijn blog (of dat in elk geval niet durft uit te spreken…).

Bart Schutz is online strateeg – internet consultant (freelance als New Media Consultant en via verschillende interim bureaus) en voormalig management-lid bij Jungle Rating.