Verdieping

‘Zero budget marketing’ voor goede doelen

0

De donkere dagen zijn alweer in aantocht. Voordat je het weet zitten we weer met zijn allen onder de kerstboom. Traditioneel altijd weer een uitgelezen moment om aan goede doelen te denken. Frankwatching heeft ook echt iets met goede doelen, en niet alleen met kerst. Zie bijvoorbeeld Top 10 uitdagingen voor goede doelen en Hotline to home.

Werven van meer donaties, sponsors en vrijwilligers is voor iedere goede doelen organisatie een must. Een deel van het budget wordt daarom aangewend voor marketing & sales. Helaas, want je zou natuurlijk willen dat alle verkregen giften rechtstreeks terecht komen bij het goede doel. Zou het niet geweldig zijn als het mogelijk is om zonder budget tóch een geslaagde marketingcampagne te ontwikkelen? Before7 wil dat bereiken!

Daarbij zoeken we JULLIE hulp. Doe mee aan onze Frankwatching ‘Kerstactie’, denk na over ‘zero-budget marketing’ voor Before7, en geef je reacties bij dit artikel. Samen moeten we tot iets spectaculairs in staat zijn!

Eerst even voorstellen: Before7 is een community van young professionals, en werft fondsen voor beter onderwijs voor jonge kinderen, in arme en moeilijk bereikbare gebieden in Zuid-Afrika. Eind 2007 gestart en nu al goed op weg naar haar CBF-keurmerk. In 2008 zijn de eerste successen behaald, maar dit jaar heeft ook aangetoond dat het ‘zero-budget’ verkrijgen van naamsbekendheid niet vanzelf gaat. Daarin moet 2009 verandering brengen!

Zero budget marketing
Wat is nou ‘zero budget marketing’? Daarvan is geen eenduidige definitie te vinden op bijvoorbeeld Wikipedia of op (‘work in progress’) Google Knol. Daarom zelf maar eens kort en krachtig omschreven:
Zero budget marketing is het slim inzetten van ‘gratis’ middelen die beschikbaar zijn binnen de 5 P’s van de marketing mix (product, prijs, plaats, promotie, personeel).

Een nuchtere Hollander kan stellen: als je geen geld hebt maar wel tijd, zet je deze eigen tijd zo slim mogelijk in om ‘marketing’ te bedrijven, naast je ‘core business’ als bijvoorbeeld freelancer. Nóg mooier is het als jouw netwerk bereid is om tijd te investeren om je bedrijf te promoten bij anderen. Hier geldt in het algemeen (open deur) dat je eerst zélf moet investeren in je netwerk, voordat anderen je gaan promoten. Tot nu toe weinig nieuws onder de zon.

Calimeromarketing
Een goed ‘Nederlands’ startpunt is het boekje Calimeromarketing van Karen Romme. We zoomen graag even in op haar volgende uitgangspunt. Calimero marketeers kiezen voor:

  1. Public relations: gratis publiciteit genereren
  2. Relatiemarketing: investeer met name in bestaande relaties, vergroot en verdiep je relaties
  3. Guerillamarketing: slim inzetten van goedkope marketing middelen

Nu begint het voor Frankwatching al interessanter te worden. Immers, welke ‘slimme’ middelen stelt het Web 2.0 een ondernemer beschikbaar om ‘gratis’ marketing te bedrijven volgens bovenstaande 3 uitgangspunten? We geven een korte opsomming, toegespitst op goede doelen, en sluiten af met ons verzoek om je aan te sluiten bij onze kerstactie!

Opvallen
Om de pers te halen moet je, ook in Nederland, ‘opvallen’ als goed doel, doordat je iets ‘anders’ en ‘beter’ doet dan de bestaande grote partijen. Succesvolle eerdere ‘nieuwe’ initiatieven, die de aandacht hebben weten te trekken zijn bijvoorbeeld LaLuz (‘matching’ van professionals met projecten bij goede doelen) en recent de 1% club (geef 1% van je tijd en middelen aan concrete projecten bij een selectie van goede doelen).

Communiceren via nieuwe media
Before7 wil opvallen door uitsluitend met vrijwilligers te werken, in een uitgesproken ‘marktsegment’ (young professionals, dit terwijl de meeste vrijwilligers in Nederland 50+ zijn), waardoor de organisatiekosten tot praktisch ‘nul’ beperkt blijven. Ook wil Before7 uit principe geen kosten maken voor ‘sales’ – in goede doelen land staat dit gelijk aan het werven van donateurs. Dit terwijl grote organisaties bijvoorbeeld tot 35% van hun fondsen mogen besteden aan ‘sales’ (met behoud van CBF keurmerk!). Verder wil Before7 proberen primair via ‘nieuwe’ media te communiceren met haar doelgroep. Dit artikel is een voorbeeld daarvan.

Sterk basisnetwerk
Investeren in bestaande relaties is lastig voor een ‘nieuw’ initiatief. De ‘relaties’ zijn –plat gezegd- een optelsom van de relaties van de eerste ‘kerngroep’ van actieve vrijwilligers. Toch had bijvoorbeeld LaLuz een sterke basis, destijds onder meer vanuit actieve vrijwilligers werkzaam bij Boer & Croon, waarvan het netwerk kon worden benut. Ook voor Before7 is de ‘basis’ goed geregeld: het initiatief is gestart vanuit consultancy- en softwarebedrijf Yellowtail (dit jaar 5e in de Deloitte Fast 50), er is een actief bestuur, een goede website, en de eerste succesvolle acties zijn verricht. Zo is er een compleet ‘draaiboek’ opgesteld voor basisscholen, om via de zogenoemde Scholen-voor-Scholen actie in 1 dag enkele duizenden euro’s op te halen.

Accepteer cookies

Daarbij wordt de dag compleet verzorgd door vrijwilligers van Before7.

Uitdaging: het netwerk vergroten
Het gaat er nu echter juist om het netwerk te vergroten, door buiten het netwerk van Yellowtail mensen te vinden die een interessante aanvulling zijn, en die op ‘sleutelposities’ zitten om het initiatief groter te maken. Een heel direct voorbeeld: hoe brengen we de Scholen-voor-Scholen actie onder de aandacht van de 5.000 basisscholen in Nederland? En natuurlijk: welke slimme adviezen zijn er te geven om Web 2.0 ‘social networking’ sites op een efficiënte manier in te zetten voor het vergroten van het netwerk van actieve vrijwilligers, sponsoren en donateurs van Before7?

Web 2.0 Guerrillamarketing
Het Web 2.0 biedt natuurlijk legio mogelijkheden voor ‘guerrillamarketing’. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van ‘virale’ marketing campagnes die de aandacht van miljoenen hebben gekregen door iets ‘simpels’ als een grappige YouTube video. Helaas zijn er op iedere succesvolle campagne honderden, zo niet duizenden video’s die niet ‘aanslaan’ op YouTube. En hoe ‘verkoop’ je een goed doel in een virale campagne? Misschien is dit een goed voorbeeld.

Accepteer cookies

Inmiddels is er binnen Before7 ook een werkgroep samengesteld die een virale campagne aan het voorbereiden is, maar versterking daarvan is welkom!

Denk mee!
Ter afsluiting, zo concreet mogelijk: Frankwatching wil in haar kerstactie Before7 helpen bij het behalen van de volgende doelen:

  • Nationale bekendheid onder young professionals per einde 2008
  • 25 nieuwe, enthousiaste vrijwilligers voor projecten per einde 2008
  • 25 scholen, voor de ‘scholen voor scholen’ actie in schooljaar 2008/2009

We zoeken JULLIE hulp om bovenstaande doelen te bereiken. Doe mee, geef je ideeën en inhoudelijke bijdrage op elk van de genoemde doelen, bij voorkeur natuurlijk via een reactie op dit artikel.

Op basis van jullie reacties starten we een eerste inhoudelijke discussie. Natuurlijk gaan we de verzamelde ideeën in de praktijk toetsen. We zijn erg benieuwd naar de resultaten. We houden jullie op de hoogte via updates op dit artikel.

Nog meer doen?
Naast de inhoudelijke bijdrage kan je natuurlijk ook meer doen als het project Before7 je aanspreekt: zet je nuttige contacten bij weblogs in voor ‘free publicity’, gebruik je ingangen bij professionele bureaus die mee willen helpen aan een virale campagne, presenteer Before7 in de evenementen-commissie van je school etc. Nog beter, als je jezelf wilt aansluiten bij het kernteam van vrijwilligers, of mee wilt doen in bijvoorbeeld de ‘virale campagne’, stuur dan een kort bericht naar info@before7.nl.

We zijn erg benieuwd naar jullie reacties!